- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Napadi na brodove u Crvenom moru mogu da podignu svetske cene nafte

© AP Photo / Hani MohammedHuti
Huti - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
Pratite nas
Napadi jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru izazivaju poremećaje u međunarodnoj trgovini, a njujorška investiciona banka Goldman Saks smatra da bi zbog toga svetske cene nafte mogle da porastu u dugoročnoj perspektivi.
"Procenjujemo da bi eventualno produženo preusmeravanje svih sedam miliona barela dnevno bruto tokova nafte podiglo spot cene sirove nafte u odnosu na dugoročne cene za tri do četiri dolara po barelu", navodi se u prognozi Goldman Saksa, prenosi Rojters.
Crveno more je Sueckim kanalom povezano sa Mediteranom, a ova ruta predstavlja najkraći brodski put između Evrope i Azije.
Kroz Suecki kanal prolazi oko 12 odsto svetskog pomorskog saobraćaja.
Glavne kompanije za transport preko mora kao što su Hapag Lojd, Britiš petroleum (BP), MSC, Maersk i Frontlajn su saopštile da će izbegavati rutu Crvenog mora i preusmeriti transport preko Rta dobre nade na jugu Afrike.
Druge kompanije i dalje putuju preko Crvenog mora u pratnji naoružane straže ili se trude da prikriju svoju lokaciju.
Hutski pobuljenici iz Jemena su se uključili u sukob Izraela i palestinskih militanata iz pokreta Hamas, na strani Palestinaca, i počeli da napadaju brodove na ključnim pomorskim trasama u Crvenom moru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala