- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Odnosi Rusije i Kine najbolji u istoriji; Peking: Saradnja sve jača

© Sputnik / Dmitry Astakhov / Uđi u bazu fotografijaRadna poseta premijera Rusije Mihaila Mišustina Kini
Radna poseta premijera Rusije Mihaila Mišustina Kini - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
Pratite nas
Odnosi Moskve i Pekinga već sada su na najvišem nivou u celoj istoriji odnosa dve zemlje i nastavljaju da se dinamično razvijaju, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin na sastanku sa premijerom Državnog saveta Kine Li Ćijangom.
Ruski premijer je naglasio da značajnu ulogu u tome ima mehanizam redovnih sastanaka šefova država Rusije i Kine.
On je takođe istakao da Vlade dve države rade na realizaciji strateških zadataka, koje su postavili njihovi lideri.
Pored toga, Mišustin je prilikom susreta sa Lijem istakao da je najvažnije trgovinsko-ekonomsku i investicionu saradnju podići na još viši nivo i obezbediti nov kvalitet uzajamne robne razmene na račun diversifikacije njene strukture.
„Rusija i Kina nastavljaju da povećavaju udeo nacionalnih valuta u međusobnoj trgovini, dve zemlje su ove godine uspele da se praktično potpuno oslobode primene valuta trećih strana“, naglasio je Mišustin.
Prema njegovim rečima, zemlje jačaju poslovne kontakte. Premijer Rusije je istakao da je u maju u Šangaju održan zajednički rusko-kineski biznis forum na kom je učestvovalo više od 1,5 hiljade preduzetnika.
„Obnovljen je rad rusko-kineskih EKSPO, koji je održan u okviru međunarodne izložbe ‘Inoprom’ u julu u Jekaterinburgu. Takođe, stvaramo komforne uslove za rad komercijalnih kompanija na tržištima Rusije i Kine“, dodao je Mišustin.
Premijer Kine je primetio da saradnja Moskve i Pekinga nastavlja da jača i dobija sve veći značaj usled globalne turbulentne situacije.
On je podsetio da se u poslednjih nekoliko meseci više puta sastao sa Mišustinom što „svedoči o visokom nivou kinesko-ruskih odnosa i bliskoj saradnji dve zemlje“.
Ruski premijer boravi u radnoj poseti Kini 19-20. decembra. U Pekingu je planirano održavanje 28. redovnog sastanka šefova Vlada Rusije i Kine. Pored sastanka sa premijerom Državnog saveta Kine, Mišustin će se sastati i sa predsednikom Si Đinpingom.
Planirano je i potpisivanje niza rusko-kineskih dokumenata.
Vladimir Putin i Si Đinping na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje  - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
RUSIJA
Kina: Nemoguće uneti razdor u rusko-kineski tandem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala