- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dobitnik nagrade „Petru Krdu“, pesnik Metin Džengiz: Poezija za prevazilaženje haosa modernog sveta

© Foto : Primtscreen/Youtube/Petru Krdu
Petru Krdu - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
Pratite nas
Jedan od najznačajnijih savremenih turskih pesnika, prevodilac i izdavač Metin Džengiz ovogodišnji je dobitnik Evropske nagrade za poeziju „Petru Krdu“ koju svake druge godine dodeljuje Književna opština Vršac (KOV).
„Džengizova poezija postavlja pitanja i oblikuje teme iz savremenog sveta, pritom nastojeći da ih izrazi u skladu sa realnošću života, a da ujedno sačuva lirsku autorefleksivnost. Intimizam njegove poezije uvek podrazumeva ili priziva širi društveni kontekst. Poezija toga pesnika zapravo je neprestani dijalog sa sopstvenom senkom, sa drugim 'ja', sa kulturom i znakovima vremena u kojem nastaje. Tom osobinom Džengiz se svrstava među stvaraoce koji poeziju ne vide kao zasebno ostrvo u haosu modernog sveta, već upravo kao jezički sugestivno artikulisan način prevazilaženja tog haosa i svih iskušenja sa kojima se čovek našeg doba susreće, stoji u obrazloženju žirija.
Jednoglasnu odluku da Metin Džengiz bude 22. laureat nagrade „Petru Krdu“ doneo je žiri u sastavu: glavni urednik KOV-a prof. dr Mihajlo Pantić, pisac i književni kritičar Saša Radojčić i makedonska pesnikinja i dobitnica istog priznanja Lidija Dimkovska.
Metin Džengiz rođen je 1953. godine u mestu Gole , koje se nalazi u severoistočnoj turskoj provinciji Ardahan, na granici sa Gruzijom i Jermenijom.
Godine 1977. završio je Visoku školu za osnovne nauke i strane jezike Ataturk univerziteta u Erzurumu. Diplomirao je 1987. godine na Odseku za francuski jezik na Marmara univerzitetu.
Bavi se pisanjem, književnim prevođenjem i izdavaštvom. Njegove pesme su objavljene u mnogobrojnim međunarodnim časopisima i prevedene na više od trideset jezika, među kojima su: francuski, engleski, nemački, hindi, španski, italijanski, arapski, srpski, japanski, vijetnamski…
Poslednjih trideset godina posvetio se pisanju poezije i promišljanju o poeziji. Kao kritičar, iza sebe ima obimno delo zasnovano na isticanju značaja pesničkih slika u poeziji, za šta najveću inspiraciju pronalazi u delu velikog turskog pesnika Nazima Hikmeta.
Takođe je proučavao poeziju sa stanovišta pesničkih tema, kao što su: religija, modernizam, socijalizam, filozofija, ali i sa stanovišta pesničkog stila i forme.
Objavio je petnaestak knjiga poezije, prevode sa francuskog jezika, književne prikaze i knjige iz oblasti književne teorije.
Za svoj književni rad Metin Džengiz je dobio mnoge prestižne književne nagrade, kako u Turskoj, tako i u inostranstvu.

Sa vršačkih drvoreda stihovi laureata

Uručenje nagrade je najavljeno za 21. decembar. U Svečanoj sali Gradske kuće u 12 časova oglasiće se gong Književne opštine Vršac, a sa vršačkih drvoreda vioriće se stihovi dosadašnjih laureata. Tačno u podne sa balkona Gradske kuće poleteće u vazduh i 22 balona ukrašena stihovima dobitnika.
Zatim će u Svečanoj sali biti uručena nagrada uz obrazloženje predsednika žirija, prof. dr Mihajla Pantića.
Diplomu i knjigu izabranih pesama kao sastavni delovi nagrade dobitniku će uručiti Ana Krdu, predsednica Književne opštine Vršac, a sliku, ulje na platnu, Daniela Morariu, akademska slikarka, veliki darodavac i prijatelj KOV-a.
Svečanost će uveličati glumac Narodnog pozorišta „Sterija“ Ivan Đorđević kao i mecosopran Anisija Livijana Babuc.
Književnu opštinu Vršac je osnovao 1972. jedan od najznačajnijih pesnika srpske i svetske književnosti druge polovine 20. veka, Vasko Popa, a od osamdesetih godina na njenom čelu bio je pesnik i prevodilac Petru Krdu, sve do svoje smrti 2011. Od te godine Evropska nagrada za poeziju nosi njegovo ime.
Petru Krdu i Ežen Jonesko - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
KULTURA
Nisu mu odoleli ni Jonesko, ni Elijade, ni Sioran: Dani Petrua Krdua, sanjara koji je uspeo nemoguće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala