- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sukob zbog modernog tenisa – Novak umešan „ni kriv ni dužan“

© AP Photo / Tertius PickardBoris Beker
Boris Beker - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
Pratite nas
Tenis se u odnosu na onaj kakav su pamtile starije generacije izmenio, mada niko danas ne poriče uspehe Borisa Bekerea, Džona Meknroa, Pita Samprasa i ostalih velikana. Zapravo, makar se činilo da niko ne poriče sve dok se nije javio Nik Kirjos koji je ušao u žestoku raspravu sa Bekerom, a u sve je „ni kriv ni dužan“ umešan Novak Đoković.
Velika je razlika u tenisu kada se pogleda sadašnji i period osamdsetih i devedesetih godina. Međutim, tenisera iz generacije Novaka Đokovića bili su upravo Sampras, Mekinro, Agasi, igrači koji su igrali upravo od osamdesetih pa do prvih godina novog veka.
Koliko god Novak igrao drugačiji tenis nego svojevremeno Sampras, upravo su rekordi ovog amerikog tenisera srpskom asu bili inspiracija.
To međutim nije slučaj kod Nika Kirjosa, australijskog tenisera, koji je govorio o razlikama, posebno prilikom servisa. Tom izjavom Australijanac je potkačio Borisa Bekera.
„Igra je bila tako spora tada. Gledao sam Borisa Bekera i ne kažem da nisu bili dobri u svoje vreme, ali reći da bi bili jednako dobri sada, to je apsurdno. Veliki servis tada je bio brzine od 197 do 200 kilometara na čas. Ljudi poput mene serviraju konstantno 220, precizno u uglovima. To je sasvim drugačija igra", rekao je Kirjos.
Nemački teniser naišao je na ovaj komentar i osetio se uvređenim pa je oštro odgovorio Kirjosu i time izazvao još veću svađu.
„Nik pravi puno buke oko tenisa! Zašto govori o sportu koji očigledno ne voli... To je proverena činjenica, Nik nikada nije osvojio Grend slem kao igrač ili trener (da, ima u dublu jednu), pa odakle mu bilo kakva verodostojnost? Pokušava da poredi generacije... Lejver protiv Federera, Borg protiv Nadala, Sampras protiv Đokovića!? Neću ni spominjati Mekinroa, Kona, Lendla, Agasija, Kurijea, Edberga, Vilandera, Kuertena, Raftera, Hjuita i mnoge druge... Razgovaraj sa svojima na 'OnlyFans' o mnogim stvarima, ali ne o tenisu!", poručio je Beker.
Rasprava se nastavila jer Australijanac nikako nije želeo da prećuti, a onda je u sve umešao i Novaka Đokovića.
„Jedno je sigurno, ja neću sedeti ovde za 20 ili 30 godina i tvrditi da bih mogao da se takmičim sa novim klincima. To je definitvno stvar ega. Takođe, ja sam pobeđivao Federera, Nadala, Đokovića, Mareja tako da osećam da imam kredibilitet.. Ali to nije nauka o raketama da vidite da bi Novak obrisao pod sa vama na svom vrhuncu. To nije napad, to su činjenice. Hahahaha, ovaj čovek pričao o kredibilitetu... Prošli put kada sam proveravao ti si bio negde zatvoren“, rekao je Kirjos čime je želeo da aludira na to da je Beker bio u zatvoru.
Čini se da temperamentnom Australijancu nije trebalo mnogo da uđe u okršaj. Kada govori o kvalitetu današnjeg tenisa nije jedini koji smatra da je kvalitetniji od onog kakav se igrao ranije, ali da li je potrebno na ovaj način polemisati o tome?
Igrači se danas mnogo oslanjaju na snagu, udarce sa osnovne linije i silovite servise kojim se trude skrate poen, što definitivno ukazuje na to da igraju brže, ali i dalje postoje ljubitelji tenisa nekog prošlog vremena koji je sam po sebi bio umetnost.
Novak Đoković i Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
SPORT
Bizarna teorija zavere – koga je to Đoković „namagarčio“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala