- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Arhitekta kao crtač i slikar: Izložba crteža i fotografija poznatih srpskih i svetskih arhitekata

© Sputnik / Lola ĐorđevićStari i novi Beograd kroz fasade
Stari i novi Beograd kroz fasade - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
Pratite nas
Živimo u eri kada računarski programi izrade virtuelnih prikaza arhitekture i kompjutersko projektovanje potiskuju u drugi plan autorske ručno izrađene arhitektonske crteže.
Današnji arhitektonski projekti proizvedeni su u digitalnoj formi, po pravilu su rezultat rada specijalizovanih računarskih stručnjaka, a ne arhitekata-projektanata, zbog čega na njima ne postoji odraz originalne ruke i izvorne ideje arhitekte.
Zato je potrebno obnoviti sećanje na ovaj segment arhitekture koji nestaje.
Sa tim ciljem 26. decembra u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba „Arhitekta kao crtač i slikar“ autora Slobodana Maldinija i Sofie Lancoš Maldini.
Ideja izložbe „Arhitekta kao crtač i slikar“ afirmiše crtež i sliku kao izvorni i najznačajniji likovni izraz arhitekata, ne samo u prošlosti, već i budućnosti.
Postavka je rezultat višedecenijskog projekta Slobodana Maldinija i Sofie Lancoš Maldini tokom kojeg su prikupljali crteže, skice, krokije, pisma i fotografije koje su izradili poznati srpski i svetski arhitekti i likovni umetnici.
© Foto : Sputnjiku ustupila SANUArhitekta kao crtač i slikar: Izložba crteža, skica, pisama i fotografija poznatih srpskih i svetskih arhitekata
Arhitekta kao crtač i slikar: Izložba crteža, skica, pisama i fotografija poznatih srpskih i svetskih arhitekata - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
Arhitekta kao crtač i slikar: Izložba crteža, skica, pisama i fotografija poznatih srpskih i svetskih arhitekata
Prve skice Slobodan Maldini dobio je na poklon davne 1977. godine za vreme studijskog boravka u Italiji, a kolekciju je proširio krokijima izlagača na Pariskom bijenalu 1985. godine na kojem je i sam učestvovao, kao i crtežima velikana srpske arhitekture sa kojima je zajednički izlagao na prostorima nekadašnje Jugoslavije.
Svoju kolekciju upotpunjavao je na kratkim, ponekad slučajnim susretima sa poznatim stvaraocima, koji bi mu tim prilikama posvetili svoju skicu. Danas se u njoj nalaze crteži i dokumenti mnogih poznatih arhitekata.
Na izložbi su predstavljena dela iz lične kolekcije Slobodana Maldinija, kolekcija Muzeja nauke i tehnike, Muzeja grada Beograda, Fondacije Milan Zloković, privatnih kolekcija Miloša Vujasinovića, Ninka Radosavljevića, Đure Popovića i mnogih drugih.
Posetioci će moći da vide radove Andre Stevanovića, Konstantina Jovanovića, Petra Bajalovića, Nikole Nestorovića, Le Korbizjea Šarl-Eduar Žanre-Grija, Dragutina Inkiostrija Medenjaka, Aleksandra Deroka, Nikole Nestorovića, Miloša Babića, Miladina Prljevića, Milana Zlokovića, Ive Kurtovića, Branislava Kojića, Dragiše Brašovana, i drugih.
Izložba će trajati do 14. februara 2024. godine.
Pozivnica za izložbu „Nikola Dobrović – Pod zastavama modernih pokreta“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2022
KULTURA
Izložba „Nikola Dobrović – Pod zastavama modernih pokreta“ od 24. maja u Galeriji SANU
Hotel Moskva, arh. Jovan Ilkić i P. K. Bergstreser - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2023
KULTURA
Od kasabe do metropole: Kako je Beograd težeći modernom sačuvao nacionalni stil
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala