Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zašto se „Nacionalno okupljanje“ skupilo ispod cenzusa

© Sputnik / Lola ĐorđevićBoško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski
Boško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Pratite nas
Izborni neuspeh koalicije „Nacionalno okupljanje“, koju čine Zavetnici i Dveri, ima nekoliko uzroka, smatraju analitičari. Ova koalicija biračima je ponudila isuviše „meku“ nacionalnu priču, a slične teme su već „potrošili“ Vojislav Koštunica, pa donekle i Slobodan Milošević.
Ako je najprijatnije iznenađenje proteklih izbora pokret „Mi – glas iz naroda“, koalicija „Nacionalno okupljanje“ sasvim sigurno je najneprijatnije. Po svemu sudeći, Dveri i Zavetnici neće imati poslanike

Isuviše „meka“ nacionalna priča

Ovakav rezultat „Nacionalno okupljanje“ je, prema tumačenju političkog novinara, analitičara i izvršnog direktora „Demostata“, Zorana Panovića, zaslužilo jer je biračima ponudilo, kako kaže, isuviše „lajt“ verziju nacionalne priče. Biračima se to nije dopalo i izabrali su između koalicije NADA okupljene oko Demokratske stranke Srbije i „Mi – glas iz naroda“.

„Onda se desnica podelila na jednu, potencijalno demokratsku desnicu, grupaciju oko Miloša Jovanovića, koja ima potencijal da se emancipuje i pređe u red demokratske opcije, kao što je bio Vojislav Koštunica, dok Nestorović zadovoljava dobar deo biračkog tela koji žele „hard“, tvrdu opciju koja je sada u naletu“, objašnjava Panović.

Sa druge strane, napominje on, sve stranke koje su se decidno odredile za odbacivanje Ohridskog sporazuma doživele su poraz i nisu prešle cenzus – pored „Nacionalnog okupljanja“, to su i Narodna stranka, koalicija „Dobro jutro Srbijo“, pa i SPS.
Takođe, na rezultat „Nacionalnog okupljanja“ uticalo je i to što se tzv. nacionalna opozicija nije objedinila i na izbore izašla u jednoj koloni.
„Ima istraživanja, i Demostat je to pokazao, da bi nacionalna opozicija, da je izašla zajedno, u sinergiji imala čak oko 15 odsto. Imali bi ogroman rezultat. Ali, očito da neko ima kontrolni paket akcija na tom polju političkog spektra i nije dozvolio toj opoziciji da ide zajedno. U tom smislu, nemoguće je bilo da svi prođu“, konstatuje Panović.

„Nacionalno okupljanje“ je sve loše koncipiralo

Za analitičara Dejana Vuka Stankovića, politika koalicije „Nacionalno okupljanje“ reciklaža je politike Koštunica-Milošević, koja je sada ispričana na neinteligentan način. Podrazumevali su da će preći cenzus, a nisu shvatili da SNS, kako Stanković kaže, drži ključeve desnice u Srbiji.
Prema njegovim rečima, „Nacionalno okupljanje“ je moglo da pređe cenzus samo ako nisu okrznuti negativnom kampanjom SNS– prošli put, 2022, bilo je tako, na ovim izborima SNS je vodio negativnu kampanju protiv njih.

„Sve su loše koncipirali; nemaju da ponude ništa inovativno osim par fraza da treba odbiti francusko-nemački plan i ništa više. Dakle, jedna, u suštini praznjikava priča, prilično neuverljivo ispričana, očigledno sa liderima koji imaju limite u biračkom telu koji nisu nešto posebno marketinški inventivni “, kaže Stanković.

Gde je ekonomski program?

Na prošlim izborima, vlast je bila spremna da strankama koje su na ovogodišnjim izborima bile članice „Nacionalnog okupljanja“ otvori vrata da se ne bi ponovio parlament iz 2020. koji je bio bez opozicije. Da se „Nacionalno okupljanje“ ujedinilo sa koalicijom NADA, obe grupacije bi došle do boljeg rezultata. Ovako, koalicija je ostala bez mogućnosti da zadrži parlamentarni status.
„Druga suštinska greška je to što su pokazali sklonost da sarađuju sa restlovima Demokratske stranke okupljenim u koaliciju „Srbija protiv nasilja“. Time su potrli ideološki bitne razlike za njihovo biračko telo. Dakle, neubedljivo liderstvo, jedno pomalo amatersko podrazumevanje i nedostatak nečeg specifičnog zbog čega bi neko glasao za njih, doveo je do toga da ostanu bez parlamentarnog statusa“, smatra Stanković.
Uz to, „Nacionalno okupljanje“ nema ekonomski program, što je, dodaje naš sagovornik, u vremenima krize veoma važno. Tako da naizgled iznenađujući loš rezultat ima svoje objašnjenje, zaključuje Stanković.
Milica Đurđević Stamenkovski - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2023
SRBIJA
Milica Đurđević Stamenkovski: Nema saveza sa prozapadnim snagama – ne dopuštamo rastakanje Srbije!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala