- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Vitez srpske nauke: 175 godina od rođenja hemičara Sime Lozanića

© Foto : Sputnjiku ustupila SANUUroš Predić, Portret Sime Lozanića
Uroš Predić, Portret Sime Lozanića  - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Pratite nas
Izložba „Sima Lozanić: vitez srpske nauke” autorke Snežane Bojović biće otvorena 26. decembra u Galeriji SANU, u okviru obeležavanja 175 godina od rođenja hemičara Sime Lozanića (1847-1935), kome je Srpska akademija nauka i umetnosti posvetila 2023.
Tokom jubilarne godine u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održan je naučni skup posvećen ličnosti i delu akademika Lozanića i napisana je monografija o njegovom životu i radu.
Akademik Sima Lozanić pripada onim znamenitim ličnostima iz poslednjih decenija 19. i prvih decenija 20. veka koje su ostavile značajan trag u evropskoj nauci, a istovremeno doprinele razvoju mlade srpske države, učestvujući u unapređenju privrede, industrije, politike, kulture i svega onog što je Srbiju svrstalo u red razvijenih evropskih država.
© Foto : Sputnjiku ustupila SANU/Veselin MilunovićReagensi sa nazivima ispisanim rukom Sime Lozanića
Reagensi sa nazivima ispisanim rukom Sime Lozanića - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Reagensi sa nazivima ispisanim rukom Sime Lozanića
Bio je profesor i rektor Velike škole, prvi rektor u istoriji Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, poslanik u Londonu, ministar narodne privrede i inostranih dela.
Njegovi naučni radovi, od kojih se neki i danas citiraju, svrstavaju ga u naše najznačajnije naučnike.
Svojim udžbenicima neorganske i organske hemije uveo je modernu hemiju u Veliku školu i to u vreme kad je počela da se predaje u najrazvijenijim evropskim zemljama. Kao ministar privrede doneo je zakone koji su ubrzali razvoj i industrijalizaciju Srbije.
Cilj izložbe je da predstavi sveukupno Lozanićevo delo (naučno, stručno i pedagoško, rad u privredi, politici i diplomatiji, kao i aktivno učešće u ratovima tog vremena) i ukaže na značaj i veličinu njegovog naučnog i stručnog angažmana u oblasti hemije, kao i rada na razvoju poljoprivrede, privrednog zakonodavstva i izgradnje privrednih institucija za sveukupni razvoj zemlje.
© Foto : Sputnjiku ustupila SANUSima Lozanić
Sima Lozanić - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Sima Lozanić
U zaostavštini Sime Lozanića na Hemijskom fakultetu nalaze se njegovi naučni radovi, analize koje je radio za državne ustanove i nekoliko fotografija.
Sve ostalo – eksponati, fotografije i dokumentarna građa, potiče iz Državnog arhiva Srbije, Arhiva SANU, Biblioteke SANU, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ i kolekcija Miloša Jurišića i Snežane i Dragana Vicića.
Audiovizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU je digitalizovao knjige, dokumenta, prepisku i fotografije prikazane na izložbi i reprodukovane u katalogu.
Autor postavke je Ljiljana Radosavljević, kustosi izložbe su Katarina Živanović i Slađana Savić.
Izložba se može pogledati do 25. februara 2024. godine.
Milutin Milanković - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2023
KULTURA
Srpski genije koji se sa papirom i olovkom iz Kapetan Mišine vinuo među zvezde
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala