- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pokrenuta specijalna operacija protiv Huta u Crvenom moru

© Foto : U.S. Navy / Petty Officer 1st Class Anthony CurtisLansiranje rakete "Mark 31" sa američkog nosača aviona "Dvajt Ajzenhauer"
Lansiranje rakete Mark 31 sa američkog nosača aviona Dvajt Ajzenhauer - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Pratite nas
Pokrenuta je multinacionalna operacija za zaštitu Crvenog mora nakon napada Huta na komercijalne brodove, saopštio je šef Pentagona Lojd Ostin.
„Operacija će okupiti nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Bahrein, Kanadu, Francusku, Italiju, Holandiju, Norvešku, Sejšele i Španiju, kako bi zajednički rešili probleme bezbednosti u južnom Crvenom moru i Adenskom zalivu, osigurali slobodu plovidbe za sve zemlje i ojačali regionalnu bezbednost“, naveo je Ostin u saopštenju.
On je rekao da nedavni napadi sa teritorije koju drže Huti u Jemenu zahtevaju „kolektivni odgovor“. Zbog toga će biti pokrenuta Čuvar prosperiteta - multinacionalna inicijativa pod okriljem združenih pomorskih snaga, dodao je Ostin.
Sredinom novembra, šiitski pokret Ansar Alah (Huti) koji kontroliše sever Jemena upozorio je da će izvoditi napade na sve brodove, povezane sa Izraelom u Crvenom moru i pozvao druge zemlje da povuku svoje posade sa njih. Nakon ovoga, neke brodarske kompanije su odlučile da obustave transport kroz Suecki kanal.
Brod Galaksi lider - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
EKONOMIJA
Rastu troškovi, brodovi plove oko Afrike: Napadi u Crvenom moru prave haos u pomorskoj trgovini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala