- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Krah poljske teorije zavere o ruskoj krivici za smrt Kačinjskog

© Sputnik / Iliya PitalevSpasilačke ekipe na mestu rušenja predsedničkog aviona Tu-154 u blizini Smolenska
Spasilačke ekipe na mestu rušenja predsedničkog aviona Tu-154 u blizini Smolenska - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Pratite nas
Poljska je, posle 13 godina, priznala da Rusija nije kriva za pad aviona i pogibiju poljskog predsednika Leha Kačinjskog, a po svemu sudeći takve optužbe su bile samo skupa politička igra koja nije dala nikakve rezultate, a koštala je Varšavu milione zlota.
Međutim, to što Poljska odustaje od verzije o krivici Rusije za pad aviona i pogibiju predsednika te zemlje, 2010. godine kod Smolenska, nije povezano sa zaokretom u politici prema Moskvi, nego sa unutrašnjim političkim igrama. Poljska će nastaviti da vodi antirusku politiku i zastupa interese Sjedinjenih Država u Evropi. Dakle, ovaj zaokret služi za međusobne obračune poljskih političara.
„Mislim da je ovo sada povezano sa unutrašnjim procesima u Poljskoj, procesima podele vlasti i optužbama na račun svih mogućih iz protivničkog političkog tabora za korupciju i zlopotrebu finansijskih sredstava. Na teritoriji Poljske i dalje će biti stacionirane američke vojne trupe, a preko te zemlje će i dalje ići vojna pomoć za Ukrajinu. Tako da se za nas, u principu, ništa ne menja“, kaže ruski ekspert Oleg Makarenko.
Nakon što je prošle nedelje Donalnd Tusk i službeno postao premijer Poljske, čime je okončana osmogodišnja vladavina partije „Pravo i pravda“ (PiS), među čijim osnivačima je bio Leh Kačinjski, predsednik koji je poginuo u avionskoj nesreći kod Smolenska, jedna od prvih odluka Tuskovog novog kabineta bila je da se „rastera“ komisija koja je krivicu za tu tragediju svaljivala na Rusiju, a Tuska optuživala za dosluh sa Kremljom.
Navodeći razloge za raspuštanje komisije, Tuskov kabinet je precizirao da je ta komisija za istraživanje katastrofe u Smolensku falsifikovala ekspertize američkih i evropskih stručnjaka, a tokom svog rada, koji nikada nije završen, dostavila nekoliko izveštaja sa različitim zaključcima – od krivice ruskih kontrolora leta do eksplozije bombe u avionu.
© Sputnik / Oleg Mineev / Uđi u bazu fotografijaPoljske vlasti odustaće od verzije o krivici Rusije u padu aviona Tu-154 kod Smolenska 2010. godine kada je poginuo predsednik republike Leh Kačinjski, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Poljske Marčin Kervinski
Bivši predsednik Poljske Leh Kačinjski koji je poginuo u avio-katastrofi kod Smoljenska - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Poljske vlasti odustaće od verzije o krivici Rusije u padu aviona Tu-154 kod Smolenska 2010. godine kada je poginuo predsednik republike Leh Kačinjski, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Poljske Marčin Kervinski

Teorije zavere, falsifikati i rasipanje para

Drugim rečima, komisija se služila teorijama zavere, lažima, rasipanjem novca i falsifikovanjem dokaza, mada Antoni Mačerevič, šef komisije za istragu avionske nesreće u Smolensku odluku o raspuštanju komisije naziva „propagandno-represivnom“, rekavši da je nezakonita i da će nastaviti da radi.
„Godinama ta komisija osporava ranije utvrđene uzroke pada aviona 10. aprila 2010. u kojoj su poginuli predsednik Leh Kačinjski i još 95 građana Poljske. Od 2011. poznati su zaključci poljske komisije koju je predvodio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Jerži Miler, koji je odgovornost za ovaj tragični incident svalio na posadu aviona i one koji su bili u njemu. Ova verzija nije odgovarala partiji ‘Pravo i pravda’ koju predvodi Jaroslav Kačinjski, brat blizanac pokojnog Leha Kačinjskog“, kaže ruski stručnjak Jurij Borisenjok.
Komisija, koju je stvorila partija „Pravo i pravda“, bila je očigledno pristrasna i nikada nije mogla dokazima da potkrepi svoje verzije, dodao je ekspert.
„Komisija Mačereviča je bila pozvana da izradi novu verziju, prema kojoj je odgovornost stavljena, s jedne strane, na političke protivnike partije ‘Prava i pravde’, na čelu sa Tuskom, a s druge strane na Rusiju. Komisija to nikada nije mogla da potkrepi, ali tokom njenog rada potrošeno je više od sedam miliona dolara, a kao ‘eksperte’ je pozivala sumnjive ljudi, uključujući i stručnjake za paranormalne pojave. Dakle, Mačerevičeva komisija nije uspela da dokaže tu verziju“, objasnio je Borisenjok.
Ruski stručnjaci takođe ocenjuju da je „Građanska platforma“, koja je došla na vlast u Poljskoj, odlučila da odustane od optužbi za umešanost Rusije u pogibiju bivšeg poljskog predsednika Leha Kačinjskog i zato što većina Poljaka smatra da je verzija komisije neosnovana.
Pozivajući se na sprovedene ankete, eksperti navode da čak 80 odsto Poljaka smatra da je verzija „Prava i pravde“ o padu Tu-154 kod Smolenska potpuna glupost i nedokazana teorija zavere.

Da li je zaista kraj optužbama?

Ministar unutrašnjih poslova Poljske Marčin Kervinski je izjavio da će poljske vlasti odustati od verzije o krivici Rusije u padu aviona Tu-154 kod Smolenska 2010. godine. Prema njegovim rečima, u izveštaju ministra Jeržija Milera detaljno su objašnjeni uzroci te strašne tragedije, i to pošteno, sveobuhvatno i detaljno. To je zvanični dokument koji su poslednjih godina pokušavali da unište ljudi poput bivšeg poljskog ministra odbrane Antonija Mačereviča.
Ipak, kako je rekao, vreme teorija zavere i laži Mačereviča su završene.
S druge strane, zamenik ministra odbrane Poljske Cezari Tomčik optužio je komisiju koja istražuje pad aviona u Smolensku za zloupotrebu državnog novca i laži. Kako je istakao, ovo je kraj trošenja stotina miliona zlota, koji nemaju veze sa istragom, već su povezani sa politikom.
Ipak, ruski eksperti ne misle da će ukidanjem komisije ova tema biti zatvorena, s obzirom da Poljskoj predstoje predsednički izbori 2025. godine, pa će kandidati tokom kampanje nastaviti da spekulišu „o umešanosti Moskve u tragediju sa avionom Kačinjskog“.
Podsetimo, poljski avion se srušio prilikom sletanja na aerodrom kraj Smolenska, a u toj avionskoj nesreći poginulo je 96 ljudi, cela državna delegacija iz Varšave, koja je putovala na obeležavanje 70. godišnjice od masakra u Katinskoj šumi.
Bila je to najveća avio-katastrofa u istoriji u kojoj je stradao neki šef države. Osim predsednika Poljske i visokih zvaničnka, poginula je i njegova supruga Marija.
Avion je zbog magle pri sletanju zakačio drveće i srušio se na kilometar i po od aerodroma u Smolensku. Ruski organi su utvrdili da posada nije pratila uputstva kontrole letenja, ali se u Varšavi podigao talas optužbi da Moskva stoji iza obaranja aviona Kačinjskog.
Avion se srušio usled guste magle i loše vidljivosti i nakon nekoliko neuspelih pokušaja sletanja na aerodrom „Severni”. Iako je kontrola leta pokušala da let preusmeri na drugi aerodrom piloti su to odbili. Avion je krilom zakačio krošnje drveća u šumi dva kilometra od aerodroma, raspao se i zapalio.
Godinu dana nakon tragedije, Međudržavni vazduhoplovni komitet je objavio završni izveštaj o rezultatima tehničke istrage, prema kojem je odluka posade da ne ode na alternativni aerodrom prepoznata kao direktni uzrok pada aviona, a sistemski uzroci bili su nedostaci u obezbeđivanju leta i pripreme posade.
Prva poljska komisija, koju je predvodio bivši ministar unutrašnjih poslova Jerži Miler, došla je do sličnih zaključaka, navodeći kao uzrok katastrofe spuštanje aviona ispod dozvoljenog minimuma u ​​maglovitim uslovima, ali brat blizanac pokojnog Leha - Jaroslav Kačinjski, jedan od osnivača partije „Pravo i pravda“, kojoj pripada i dojučerašnji premijer Mateuš Moravjecki, nije se složio sa izveštajem Međudržavnog vazduhoplovnog komiteta i zaključcima Milerove komisije i odlučeno je da se osnuje druga komisija, koja godinama nije završila istragu.
Ruske vlasti su u više navrata saopštile da nisu ni na koji način umešane u pad aviona, dok je predsednik Vladimir Putin sve te optužbe ocenio kao besmislene.
Olupina aviona Tu-154 kod Smolenska, u kome se nalazio poljski predsenik Leh Kačinjski - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2020
Moskva traži od Varšave transkript razgovora Kačinjskog sa bratom uoči pogibije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala