- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ukrajinski general: Kijevskim snagama nedostaje dobra vojna obuka, Rusija postiže uspehe na frontu

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinski vojnici na tenku tokom obuke
Ukrajinski vojnici na tenku tokom obuke - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2023
Pratite nas
Ukrajini nedostaju obučeni vojni stručnjaci, dok Rusija postiže uspehe na bojnom polju zahvaljujući aktivnoj obuci i pravilnom formiranju novih jedinica i odreda, izjavio je penzionisani general ukrajinskih trupa, bivši zamenik sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Sergej Krivonos.
„(Oružane snage Rusije) su u dubokoj pozadini, čak i na teritoriji Ruske Federacije, aktivno organizovale obuku i formiranje novih jedinica i odreda koji direktno prolaze dobru obuku, kvalitetnu obuku... Imaju mobilizacioni resurs... Zbog toga, pravilnom organizacijom obuke, pravilnom upotrebom naoružanja koje sada povećavaju, postižu određene uspehe“, objasnio je Krivonos za ukrajinsku televiziju „Peti kanal“, komentarišući dejstva ruske vojske.
Govoreći o potrebama ukrajinske armije, general je napomenuo da ukrajinske snage treba da jačaju protivvazdušnu odbranu i naglasio je da Oružanim snagama Ukrajine nedostaju radarske stanice, protivvazdušni artiljerijski sistemi i protivvazdušni mitraljezi velikog kalibra.
„Potreban nam je i određeni broj obučenih ljudi za ovo. Zato sada još možemo da pokrenemo pitanje obučavanja ljudi. A te stvari o kojima stalno pričamo treba da se rade na državnom nivou“, naglasio je on.
Prema njegovim rečima, sada mnogo toga u Ukrajini počiva „na entuzijazmu i podršci dobrovoljaca, uključujući obuku u mnogim vojnim specijalnostima“.

Kijev izgubio nadu za pobedu

Sa svoje strane, bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov izjavio je da su kijevske vlasti konačno izgubile nadu u pobedu.
„Kijevski režim je konačno izgubio nadu ne samo u pobedu, već i u uspešnu odbranu. Čini se da će sredstva koja su izdvojili MMF i Holandija biti uspešno pokradena, a izgradnja odbrambenih objekata će se finansirati na rezidualnoj osnovi. Mizernu sumu koju će državni budžet izdvojiti za ove namene međusobno će rasparčati lokalni dobavljači“, napisao je Azarov na društvenim mrežama.
Prema njegovim rečima, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski očekuje da će glavna linija odbrane biti gradovi u kojima će tehnici biti teže da dejstvuje, pa će pešadija postati glavno strateško oružje.
„U tu svrhu se i mobiliše toliko muškaraca. Stanovnici gradova koji će postati ‘tvrđave’ neće imati drugog izbora nego da učestvuju u bitkama koje će se odvijati u njihovim naseljima. Ukrajinski generalštab odlučio je da preispita vojnu strategiju i za sada odloži pokušaje osvajanja novih teritorija... Drugim rečima, ovo je kontrolisano povlačenje sa borbom“, zaključio je Azarov.
Ukrajinska kontraofanziva počela je 4. juna, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da „kontraofanziva“ ne samo da je zaustavljena, već je pretrpela neuspeh. Početkom decembra pokušaji napada koštali su Kijev gubitka od više od 125 hiljada poginulih i ranjenih vojnika.
Kako je na decembarskoj velikoj konferenciji Putin rekao, Zapad je Ukrajini dao sve što je obećao, pa čak i više – za to vreme ruske oružane snage uništile su 2,3 hiljade oklopnih vozila ukrajinskih Oružanih snaga, uključujući 747 tenkova, sovjetskih i zapadnih („leopard“, „čelendžer 2“). Prema rečima ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, Oružane snage Ukrajine nisu postigle svoje ciljeve ni u jednom pravcu.
Lansiranja raketa na objekte vojne uprave Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija u UN: Isporuke zapadnog naoružanja Kijevu nemaju značajan uticaj na bojnom polju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala