- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarska ukida akcize na tranzit ruskog gasa, jer Mađarska preti vetom na njeno članstvo u Šengenu

© Tanjug / DIMITRIJE NIKOLIĆGasni interkonektor Srbija–Bugarska
Gasni interkonektor Srbija–Bugarska - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2023
Pratite nas
Vlasti u Bugarskoj su odlučile da ukinu akcize na tranzit ruskog gasa nakon što je Mađarska zapretila da će staviti veto na članstvo zemlje u Šengenu, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.
Prema njegovim rečima, uvođenje akciza je bio skandalozan i neprijateljski korak, koji je u potpunosti protivurečan sa pravnim pravilim EU i koji može da zaustavi snabdevanje gasom Mađarske, Srbije i Severne Makedonije, što su vlasti u Bugarskoj „ismejavale“.

„Bugarima smo stavili do znanja da ako nastave da ugrožavaju energetsku bezbednost Mađarske, mi ćemo onda staviti veto na njihovo članstvo u Šengen zoni. S obzirom na to da će se ta odluka donositi sledeće nedelje, neočekivano su počeli da pokušavaju da promene zakon. Ako, zaista, promene taj zakon, onda ćemo i mi povući svoju odluku o vetu“, rekao je Sijarto.

Ranije je bivši premijer Bugarske Bojko Borisov, u razgovoru sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, izjavio da će Sofija ukinuti akcize na tranzit ruskog gasa na svojoj teritoriji na zahtev Mađarske.
Ministri inostranih poslova Rusije i Mađarske, Sergej Lavrov i Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2023
RUSIJA
Budimpešta: Nastavljamo saradnju sa Rusijom na polju energetike bez obzira na pritiske spolja /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala