- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kraj teorijama zavere: Poljska odustaje od verzije o krivici Rusije u padu aviona Kačinjskog

© Sputnik / Oleg Mineev / Uđi u bazu fotografijaDelovi poljskog predsedničkog aviona Tu-154 u Smolensku
Delovi poljskog predsedničkog aviona Tu-154 u Smolensku - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2023
Pratite nas
Poljske vlasti odustaće od verzije o krivici Rusije u padu aviona Tu-154 kod Smolenska 2010. godine kada je poginuo predsednik republike Leh Kačinjski, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Poljske Marčin Kervinski.
„Ovde nema obavezujućih verzija. Tu se radi o tome da država pošteno istraži šta se dogodilo. U izveštaju ministra Jeržija Milera detaljno su objašnjeni uzroci te strašne tragedije, i to pošteno, sveobuhvatno i detaljno. To je zvanični dokument koji su poslednjih godina pokušavali da unište ljudi poput (bivšeg poljskog ministra odbrane Antonija) Mačereviča“, pojasnio je Kervinski.
Ipak, kako je rekao, vreme teorija zavere i laži Mačereviča su završene.
Kasnije je poljsko Ministarstvo nacionalne odbrane saopštilo da se ukida komisija za ponovnu istragu okolnosti pada aviona Kačinjskog.
Podsećamo, poljska komisija koja je ponovo istraživala okolnosti pada aviona kod Smolenska, u aprilu je podnela izjavu tužilaštvu zbog sumnje da je izvršen atentat na Kačinjskog i druge putnike koji su se tada nalazili u avionu Tu-154. Po rečima Mačereviča, glavni dokazi te teorije su tragovi eksploziva na olupini aviona i rekonstrukcija pada aviona.
Poljski predsednički avion Tu-154 srušio se prilikom sletanja na aerodrom Smolensk-Severni 10. aprila 2010. godine. Poginulo je 96 ljudi, uključujući predsednika Poljske Leha Kačinjskog, njegovu suprugu, poznate političare i vojna lica.
Godinu dana nakon tragedije, Međudržavni vazduhoplovni komitet je objavio završni izveštaj o rezultatima tehničke istrage, prema kojem je odluka posade da ne ode na alternativni aerodrom prepoznata kao direktni uzrok pada aviona, a sistemski uzroci bili su ned
Prva poljska komisija, koju je predvodio bivši ministar unutrašnjih poslova Ježi Miler, došla je do sličnih zaključaka, navodeći kao uzrok katastrofe spuštanje aviona ispod dozvoljenog minimuma u ​​maglovitim uslovima. Sadašnje poljske vlasti nisu se složile sa izveštajem Međudržavnog vazduhoplovnog komiteta i zaključcima Milerove komisije i odlučile su da osnuju drugu komisiju, koja već nekoliko godina ne može da završi istragu.
Ruske vlasti su u više navrata saopštile da nisu ni na koji način umešane u pad aviona, dok je predsednik Vladimir Putin sve te optužbe ocenio kao besmislene.
Delovi olupine aviona Tu-154 sakupljeni na mestu pada aviona u blizini Smolenska u kojem je poginuo Leh Kačinjski - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2020
Objavljen snimak delova aviona Tu-154 u kojem je poginuo Leh Kačinjski /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala