- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Beogradska filharmonija dobila poštansku marku povodom stogodišnjice orkestra

© Foto : Sputnjiku ustupila Beogradska filharmonijaMarka Beogradske filharmonije povodom 100 godina orkestra
Marka Beogradske filharmonije povodom 100 godina orkestra - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2023
Pratite nas
Pošta Srbije je 14. decembra pustila u opticaj izdanje prigodnih poštanskih maraka posvećeno jubilejima, pod nazivom „Umetnost”, među kojima je marka Beogradske filharmonije.
Marka sadrži logo institucije, orkestarske motive i portret Ivana Tasovca, nekadašnjeg direktora za čiji rad se vezuje petina filharmonijske istorije.
Pored marke u tiražu od 25.000 primeraka, izdanje sadrži prigodan žig i kovertu prvog dana na kojoj je tekst o Beogradskoj filhamoniji:
„Jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora i dirigenata, Stevan Hristić (1885–1958), formirao je orkestar od muzičara Opere Narodnog pozorišta, nastavnika beogradskih muzičkih škola i nekolikih amatera koji je, pod imenom Beogradska filharmonija, 13. juna 1923. godine održao svoj prvi koncert. Zahvaljujući entuzijazmu osnivača, umetničkog direktora i šefa dirigenta Stevana Hristića i njegovih kolega muzičara, 1923. godine otpočelo je umetničko muzičko putovanje Beogradske filharmonije koje traje već čitav vek“.
Stogodišnju istoriju Filharmonije čini, podseća se, raznovrsni muzički repertoar izveden na pozornicama širom sveta, 620 muzičara koji su u njoj proveli svoj radni vek od kako se kontinuirano vodi arhiva (1951), 16 umetničkih rukovodilaca, brojni gostujući dirigenti i muzičari – najpoznatija svetska imena muzičke umetnosti, ali i oduševljena publika na svim kontinentima.
U novi milenijum Beogradska filharmonija ušla je pod vođstvom Ivana Tasovca nakon nekoliko teških godina na samom kraju prošlog veka.
„Jedinstveni šarm, specifičan karakter i nesmanjeni entuzijazam ponovo su postale glavne odlike Beogradske filharmonije koje su ovaj grandiozni ansambl vratile u sam vrh svetskih orkestara i među jednu od najuspešnijih institucija kulture u zemlji i regionu“, ističe se u tekstu.
Pored profesionalne podrške i saradnje sa najznačajnijim imenima međunarodne koncertne scene, posebno je vredno višedecenijsko prijateljstvo sa maestrom Zubinom Mehtom, koji redovno održava dobrotvorne koncerte sa Filharmonijom.
„Rušenje predrasuda, iniciranje kulturnih kontakata, čuvanje starih i stvaranje novih prijateljstava, pomeranje granica u muzici i dostizanje novih nivoa izuzetnosti, stvorili su od Beogradske filharmonije nacionalni brend i orkestar za čije se koncerte satima čeka u dugačkim redovima”.
Beogradska filharmonija slavi 100 godina: Od skromnih početaka do grandioznog ansambla svetske klase - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
KULTURA
U slavu stogodišnjice orkestra: Beogradska filharmonija na turneji po Kini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala