- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

U slavu stogodišnjice orkestra: Beogradska filharmonija na turneji po Kini

© Foto : Sputnjiku ustupila Beogradska filharmonijaBeogradska filharmonija slavi 100 godina: Od skromnih početaka do grandioznog ansambla svetske klase
Beogradska filharmonija slavi 100 godina: Od skromnih početaka do grandioznog ansambla svetske klase - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Pratite nas
Beogradska filharmonija će pod dirigentskom palicom legendarnog Nemea Jarvija,od 4. do 20. novembra održati koncerte u Sijanu, Pekingu i Šangaju.
U svetlu proslave stogodišnjice orkestra, Beogradskoj filharmoniji je ukazana čast da svečano otvori Centar za kulturu i umetnost „Pojas i put“ u Sijanu, a orkestar će se predstaviti u najznačajnijim svetskim dvoranama poput Nacionalnog centra za izvođačke umetnosti u Pekingu i veličanstvenoj sali Velikog teatra Šangaja.

U orkestarskoj ligi šampiona

Kineska turneja Beogradske filharmonije došla je na inicijativu najvećeg filharmonijskog prijatelja, maestra Zubina Mehte, u želji da podrži međunarodnu promociju orkestra u muzičkim centrima visoke selekcije gde se predstavljaju isključivo najbolji među najboljima.
© Foto : Sputnjiku ustupila Beogradska filharmonijaNacionalni centar u Pekingu
Nacionalni centar u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Nacionalni centar u Pekingu
Smatrajući da Beogradska filharmonija zaslužuje mesto u orkestarskoj ligi šampiona, Mehta je pozvao Filharmoniju da zajednički održe koncerte u najprestižnijim dvoranama sveta, ali je, na obostranu žalost, bio primoran da iz zdravstvenih razloga otkaže svoje učešće.
Međutim, palicu nad Beogradskom filharmonijom u Kini, preuzima dirigentski bard Neme Jarvi, maestro koji je predvodnik čuvene dirigentske i muzičke dinastije i jedan od najcenjenijih dirigenata sveta sa višedecenijskom blistavom karijerom.
U stogodišnjoj filharmonijskoj istoriji zabeležena su tri nastupa sa maestrom, a susreti u Kini će biti nakon gotovo 50 godina.

Filharmonija otvara koncertnu dvoranu u Sijanu

Početak turneje Beogradske filharmonije je 8. novembra u Sijanu i to uz svečano otvaranje koncertne dvorane Centra za kulturu i umetnost „Pojas i put“, na događaju od izuzetnog značaja za ovaj grad poznat kao početna tačka „Puta svile“.
Potom će 14. novembra orkestar nastupiti u Pekingu u jednoj od najimpresivnijih koncertnih dvorana sveta - Nacionalnom centru za izvođačku umetnost, kao centralni događaj Međunarodnog orkestarskog foruma koji okuplja predstavnike vodećih orkestara sveta.
Turneju kruniše koncert u Šangaju, 18. novembra u Sali Velikog teatra u okviru prestižnog Šangajskog međunarodnog festivala.
Tokom turneje Beogradska filharmonija će nastupiti sa vrsnim solistima, virtuozima na violini, Đovanijem Zanonom i Huangom Menglom, a na programu su dela Čajkovskog, Verdija, Berlioza i Betovena.
Zubin Mehta na probi sa Beogradskom filharmonijom - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
KULTURA
Zubin Mehta i Beogradska filharmonija zajedno za novu dvoranu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala