Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Istražujemo: Na koga da se kladite na izborima

© Sputnik / Lola ĐorđevićIzbori u Srbiji 2022.
Izbori u Srbiji 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
Pratite nas
Savet političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića kako da zaradite neki dinar na izbornoj kladionici.
Kako nas iskustvo uči, kao i u prethodnih nekoliko izbornih ciklusa najtačnije prognoze rezultata bile su kladioničarske kvote koje su najpribližnije pogađale procente osvojenih glasova partija i koalicija. Tačnije od svih predizbornih istraživanja javnog mnjenja.

Politički realizam kladionica

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da su kod kladionica ulog pare, a ne ideologija i zato ako kladionice ne odmere snagu na pravi način – poslovaće sa gubicima. Zbog toga kontrolišu štetu dobrim kvotama i zato i daju najpribližniju projekciju pre samih izbora, dodaje Stanković.
Zato se daju male kvote za favorite na izborima ili za to da će da pređe cenzus stranka koja je već u parlamentu, ističe Stanković.
„Što je rizik veći, što je rezultat neočekivaniji, to su veće kvote. Kao i u fudbalu – što je tim slabiji, ako napravi iznenađenje tada ćete da zaradite pare. Mislim da se ta distribucija rizika i novca pravi ravnomerno i da je to isponderisano prilično dobro. Za bukmejkere koji prave tu projekciju mislim da su pravi politički realisti. I ako tražite neku tačku u kojoj su kladionice korisne, onda su one korisne za tu orijentaciju analitičarima, novinarima pa možda i nekim političkim stratezima.“
Naravno, pitanje je koliko su ljudi pri klađenju na političke stranke realni, jer, primera radi, glasač neke opcije može da stavi veći novac na bolji rezultat svoje opcije pošto veruje u nju, dodaje Stanković.

Kako zaraditi na izborima

Kad bi se kladio na rezultate izbora, Stanković bi, kako kaže, odigrao više kombinacija na gotovo sigurne izborne rezultate i onda bi kumulativno napravio napredak.
„Odigrao bih po logici minimalnog gubitka a ne maksimalnog dobitka. Osam plus socijalisti, pet plus Boško Obradović, pet plus Miloš Jovanović, 15 plus Dragan Đilas i 40 plus SNS. Na to bih, recimo stavio neku pristojnu sumu jer mislim da bih kumulativno pogodio sve, i bez obzira na niske kvote pojedinačno, napravio bih pare. Naravno, neću se kladiti, jer ne volim da se kladim. Prosto iz principa se neću kladiti“, zaključio je Stanković.
RIK - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2023
SRBIJA
IZBORI 2023 Konačan broj birača 6.500.666, broj biračkih mesta 8.273
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala