Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
RIK - Sputnik Srbija

IZBORI 2023 Konačan broj birača 6.500.666, broj biračkih mesta 8.273

Pratite nas
U Srbiji će 17. decembra biti održani vanredni parlamentarni i lokalni izbori, kao i pokrajinski izbori u AP Vojvodini. Lokalni izbori će se održati u 65 gradova i opština. Izborna tišina na snazi je od četvrtka u ponoć do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 20 časova.
Republička izborna komisija utvrdila je zbirnu izbornu listu kandidata za učešće na parlamentarnim izborima na kojoj je 18 lista sa 2.817 kandidata predloženih za 250 poslaničkih mesta.
Zbirna lista će biti istaknuta na svakom biračkom mestu u Srbiji, a na glasačkim listićima koji će se naći pred biračima izborne liste biće raspoređene po redosledu njihovog proglašenja.
Gradska izborna komisija usvojila je zbirnu listu za odbornike Skupštine grada Beograda. Na zbirnoj listi je 14 izbornih lista koalicija, stranaka i grupa građana.
I Pokrajinska izborna komisija je donela Odluku o utvrđivanju Zbirne izborne liste za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine. Na Zbirnoj listi se nalazi 13 izbornih lista
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:12 16.12.2023
Predsednik RIK-a: Cilj insinuacija je da se u javnost unese nemir i nesigurnost
Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević saopštio je večeras da je, povodom nastavka talasa insinuacija i zlonamernih tvrdnji da se na sutrašnjem glasanju na izborima za narodne poslanike priprema izborna krađa, čiji je, kako je naveo, očigledan cilj da se u javnost unese nemir i osećaj nesigurnosti u regularnost izbora, dužan da sve podseti da sutrašnje glasanje sprovode organi za sprovođenje izbora koje, u skladu sa zakonom, čine predstavnici i vlasti i opozicije.
„Ako znamo da na izborima učestvuje 18 izbornih lista, od kojih velika većina pripada opoziciji, javnost treba da zna da će sutrašnje glasanje na biračkim mestima sprovesti birački odbori u kojima će od ukupno 148.987 predstavnika podnosilaca izbornih lista, ubedljivu većinu imati upravo predstavnici opozicije, što bi čak i onima najnepoverljivijima trebalo da predstavlja dovoljnu garanciju da zloupotreba ne sme i ne može biti“, poručio je Dimitrijević u saopštenju, preneo je Tanjug.
On je napomenuo da je u RIK, od ukupno 35 članova, opozicija zastupljena sa 20 svojih predstavnika, što treba imati u vidu kada se, kako je naveo, od jednog dela te opozicije upire prstom upravo ka Republičkoj izbornoj komisiji, zahtevima da se drži zakona i svojih zakonskih obaveza.
„Međutim, da bi se sutrašnje glasanje zaista sprovelo u svemu u skladu sa zakonom, demokratskom tradicijom i u tolerantnoj atmosferi, i ovom prilikom, još jednom, apelujem na sve učesnike na izborima da ozbiljno shvate svoju ulogu i potrebu da svojim sveukupnim delovanjem daju puni doprinos legitimitetu sutrašnjeg glasanja i celog izbornog procesa“, naglasio je Dimitrijević.
Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević - Sputnik Srbija
18:55 16.12.2023
Gradska izborna komisija: Sutra tri konferencije za novinare o izlaznosti birača u Beogradu
Gradska izborna komisija (GIK) saopštila je da će obaveštavati javnost o toku sprovođenja sutrašnjih izbora za odbornike Skupštine grada Beograda i izlaznosti birača.
Kako se navodi, GIK će u svojim prostorijama održati konferencije za novinare sutra u 9, 12 i 15 sati, preneo je Tanjug.
15:39 16.12.2023
Službeni glasnik: 6.500.666 birača i 8.273 biračkih mesta
U "Službenom glasniku" objavljen je konačan broj od 6.500.666 birača sa pravom glasa u Srbiji, koji na sutrašnjim izborima mogu da glasaju na 8.273 biračkih mesta.
12:19 16.12.2023
Izbore u Srbiji sutra će pratiti 5.587 domaćih i stranih posmatrača
Izbore u Srbiji sutra će pratiti 5.587 domaćih i stranih posmatrača, a u pitanju je devet domaćih udruženja i 25 međunarodnih organizacija i stranih država. Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević rekao je da će ove izbore pratiti rekordan broj domaćih i stranih posmatrača.
Kako je naveo, najviše posmatrača, njih 2.508, je iz Crte, zatim slede "Građani na straži", koji imaju 233 posmatrača, CeSID sa 974, "Res Publika" sa 210, zatim "Akademska inicijativa forum" sa 12 posmatrača, "Unija mladih grada Pančeva" sa 137, "Pravac Evropa" sa 813 i "Kreni promeni" sa 223 posmatrača. Izbore će pratiti i posmatračka misija Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u kojoj je, kako je ranije najavljeno, 250 posmatrača koji su zaduženi da nagledaju aktivnosti na dan izbora, dok 30 dugoročnih posmatrača prati ceo izborni proces u zemlji.
Pored toga, izbore u Srbiji pratiće i Međunarodna fondacija za izborne sisteme, zatim Parlamentarna skupština OEBS-a, sa oko 75 posmatrača, Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Evropski parlament, zatim ambasade Norveške, Švajcarske, Holandije. Svi posmatrači će imati priliku da u zapisnik o posmatranju izbora po biračkim mestima daju svoje komentare o svim uočenim nepravilnostima.
Posmatrači nezavisno prate tok izbora i ne mogu da učestvuju na njima, a da bi se akreditovali za posmatranje izbora, domaći i strani posmatrači morali su da se prijave kod Republičke izborne komisije.
10:17 16.12.2023
GIK: Izborni materijal potpuno bezbedan, paušalne izjave šire paniku
Izborni materijal u potpunosti je bezbedan, ponovo je danas saopštila Gradska izborna komisija (GIK) u Beogradu i istakla da paušalne i netačne izjave pojedinih njenih članova šire nepotrebnu paniku i mogu da naruše poverenje građana u izborni proces.
"Gradska izborna komisija je primorana da, zbog istinite, pravovremene i objektivne informisanosti građana, reaguje na izjavu jednog člana GIK-a u vezi sa čuvanjem izbornog materijala nakon sprovedenih izbora", navodi se u saopštenju.
GIK je, kako se naglašava, u obavezi da obavesti javnost da je izborni materijal potpuno bezbedan, te da se sve vreme čuva u potpunosti u skladu sa svim procedurama.
"Izborni materijal čuva se i obezbeđuje u skladu sa zakonom i dosadašnjom praksom, uz primenu svih fizičko-tehničkih mera. Prostorije za odlaganje izbornog materijala su pod video nadzorom, zaključane, zapečaćene i čuvane od strane profesionalnog obezbeđenja, pripadnika komunalne milicije i Ministarstva unutrašnjih poslova", precizira se u saopštenju.
GIK napominje da ovim putem želi da još jednom uveri sve građane da nema mesta nikakvim sumnjama u vezi sa čuvanjem izbornog materijala, te da su ovakve izjave opasne i mogu uneti nepotrebnu i neracionalnu paniku među birače.
Kako se dodaje, bitno je napomenuti da Misija Kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava – ODIHR, nikada nije imala nijednu primedbu na čuvanje izbornog materijala nakon sprovedenih izbora.
"Upravo iz tih razloga, GIK se još jednom oglašava, kako ne bi dozvolila da ovakve izjave, koje su u potpunosti netačne, uruše poverenje građana u izborni proces. One takođe mogu naneti štetu i narušiti ugled Gradske izborne komisije, uprave Grada Beograda, svih zaposlenih u stručnoj službi, kao i svim akterima uključenim u rad Gradske izborne komisije, te tako i samom članu koji ovakve paušalne izjave iznosi u javnost", ističe se u saopštenju.
"Ponavljamo još jednom da birači nemaju nikakvog razloga za brigu, te da će svaki njihov glas biti sačuvan i evidentiran na ispravan način", poručuju iz GIK-a.
22:39 15.12.2023
Izbore će pratiti rekordan broj posmatrača.
Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da će ove izbore pratiti rekordan broj domaćih i stranih posmatrača.
"Izborni ciklus izbora za narodne poslanike pratiće 5.587 posmatrača. U pitanju su devet domaćih udruženja, odnosno 25 međunarodnih organizacija i stranih država", rekao je on.
Dodao je da najviše posmatrača Crte, njih 2.508.
"Zatim su tu 'Građani na straži', koji imaju 233 posmatrača, CeSID sa 974 , 'Res Publika' sa 210, zatim 'Akademska inicijativa forum' sa 12 posmatrača, 'Unija mladih grada Pančeva' sa 137, 'Pravac Evropa' sa 813 i 'Kreni promeni' sa 223 posmatrača", precizirao je Dimitrijević.
Kada je reč o stranim posmatračima najviše ih, kako je rekao Dimitrijević, ima Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava - 255.
"Tu su i Međunarodna fondacija za izborne sisteme, zatim Parlamentarna skupština OEBS-a, Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Evropski parlament, zatim ambasade Norveške, Švajcarske, Holandije i mnogi drugi", naveo je predsednik RIK-a.
Istakao je da će svi posmatrači imati priliku da u zapisnik o posmatranju izbora po biračkim mestima daju svoje komentare o svim uočenim nepravilnostima.
Dodao je i da je pripremljen priručnik za rad lokalnih izbornih komisija na dan izbora.
21:52 15.12.2023
RIK: Konačan broj birača na izborima je 6.500.666
Republička izborna komisija (RIK donela je odluku o utvrđivanju konačnog broja birača u Republici Srbiji za izbore za narodne poslanike raspisane za 17. decembar i taj broj iznosi 6.500.666.
Kako je saopšteno iz RIK-a, ovaj konačan broj birača odnosi se na sve jedinice lokalne samouprave na svim biračkim mestima na dan 15. decembra 2023. godine.
Osim o broju birača, RIK je na sednici raspravljao o razrešenjima i imenovanjima predstavnika funkcija u lokalnim izbornim komisijama, kao i o imenovanjima u lokalnim izbornim komisijama.
20:28 15.12.2023
GIK: Izborni materijal potpuno bezbedan i čuva se u skladu sa zakonom
Gradska izborna komisija (GIK) saopštila je da je povodom izjave jednog člana Gradske izborne komisije, a u vezi sa čuvanjem izbornog materijala nakon sprovedenih izbora, u obavezi da obavesti javnost da su takve izjave ''potpuno netačne i paušalne'', kao i ''da je izborni materijal potpuno bezbedan i da se isti čuva u skladu sa zakonom''.
''Naime, ove izjave u vezi sa bezbednošću izbornog materijala nakon održanih izbora potpuno su netačne i paušalne. Izborni materijal čuva se i obezbeđuje u skladu sa zakonom i dosadašnjom praksom, uz primenu svih fizičko-tehničkih mera. Prostorije za odlaganje izbornog materijala su pod video nadzorom, zaključane, zapečaćene i čuvane od strane profesionalnog obezbeđenja, pripadnika komunalne milicije i MUP-a'', saopšteno je iz GIK-a.
Dodaje se i da navedene izjave imaju za cilj ličnu promociju i nanošenje štete ugledu Gradskoj izbornoj komisiji, upravi Grada Beograda i zaposlenima u stručnoj službi, koji se zajedno staraju o zakonitosti organizovanja i sprovođenja izbora.
17:07 15.12.2023
RIK objavio vreme konferencija o izborima u nedelju
Republička izborna komisija (RIK) najavila je da će u nedelju 17. decembra redovno obaveštavati javnost o toku sprovođenja izbora za narodne poslanike i izlaznosti birača na izbore.
RIK navodi da će prva konferencija za javnost biti održana u osam časova ujutru, druga u 11.05 časova, treća od 15.05, četvrta u 17.05, dok će se peta konferencija za medije održati od 19.05 časova.
Podaci o izlaznosti će se objavljivati od 11.05 časova, naveo je RIK u saopštenju.
Po potrebi RIK će organizovati i vanredne konferencije za novinare, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.
15:34 15.12.2023
GIK: U Beogradu 1.613.369 birača
Gradska izborna komisija (GIK), na današnjoj sednici, utvrdila je da je konačan broj birača u gradu Beogradu 1.613.369 za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda, raspisane za 17. decembar 2023. godine.
Kako je saopštila GIK, na današnjoj, 22.sednici, usvojena je Odluku o utvrđivanju i objavljivanju konačnog broja birača u gradu Beogradu.
Prethodno je usvojen Zapisnik sa 21. sednice GIK.
13:18 15.12.2023
Državljani Srbije glasaće u 35 zemalja, u četiri već sutra
Državljani Srbije koji žive u inostranstvu na izborima zakazanim za 17. decembar imaće priliku da glasaju u 35 zemalja na 81 biračkom mestu, a zbog vremenske razlike u SAD, Kanadi, Portugaliji i Ujedinjenom Kraljevstvu glasaće već sutra.
Republička izborna komisija je donela odluku da se zbog razlike u vremenskim zonama u četiri države glasanje obavi dan ranije nego u Srbiji, od 7.00 do 20.00 časova, dok će na svim ostalim biračkim mestima biti organizovano 17. decembra u istom periodu.
Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice. Za narodne poslanike u Skupštini Srbije moći će da glasaju na rekordnom 81 biračkom mestu u inostranstvu, od 2004. godine od kada je pripadnicima dijaspore omogućeno da glasaju u inostranstvu. Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima.
Na severnoameričkom kontinentu glasaće se na šest mesta, na jednom u Africi i jednom na Novom Zelandu.
U SAD će biti otvorena tri mesta - u ambasadi u Vašingtonu, i konzulatima u Čikagu i Njujorku, kao i u Kanadi i to u Vankuveru, Otavi i Torontu. Na Novom Zelandu glasaće se na Vajtklif koledžu u Oklendu, u Centalnoafričkoj Republici u gradu Bangui u bazi „Morava“.
Najviše biračkih mesta, 19 biće otvoreno u BiH, zatim u Nemačkoj šest i po pet u Austriji i Italiji.
Više od trećine biračkih mesta biće otvoreno u zemljama bivše SFRJ.
U BIH će se glasati u Sarajevu, u Banjaluci i Bijeljini na dva mesta, u Mostaru, Trebinju, Bijeljini, Višegradu, Bratuncu, Doboju, Zvorniku, Branjevu, naselju Lopare, Rudu, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, Palana i Novom Goraždu. U Crnoj Gori glasaće se u Podgorici, Beranama, Herceg Novom i Sutomoru.
U Severnoj Makedoniji glasaće se u ambasadi u Skoplju i Klubu rezervnih vojnih oficira u Kumanovu. U Hrvatskoj u Zagrebu i Vukovaru, a u Sloveniji u Ljubljani.
Srpska dijaspora će moći da izađe na izbore i u Švajcarskoj i to u Bernu, Cirihu, Ženevi i Luganu. Po dva biračka mesta biće otvorena i u Rusiji - u Moskvi i Sočiju, Francuskoj u Strazburu i Parizu i Švedskoj - u Stokholmu i Malmeu.
U Italiji će se glasati u Milanu, Trstu, Vićenci i Valdanju.
U Nemačkoj će za glasače biti otvorena mesta u ambasadi u Berlinu i konzulatima u Dizeldorfu, Minhenu, Frankfurtu, Hamburgu i Štutgartu. U Austriji će državljani Srbije moći da glasaju na tri izborna mesta u ambasadi u Beču i na po jednom u konzulatima u Lincu i Salzburgu.
U Belgiji će biti otvoreno jedno biračko mesto, kao i u Bugarskoj, Danskoj, na Kipru, Malti, Libanu, Luksemburgu, u Mađarskoj, Portugalu, Norveškoj, Rumuniji, Slovačkoj, Turskoj, u UAE (Abu Dabi), UK, Finskoj, Holandiji i Španiji.
Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati pre završetka glasanja u Srbiji.
12:37 15.12.2023
RIK: Sve je spremno za glasanje, u inostranstvu 81 biračko mesto
Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević rekao je za RTS da je zakonom zabranjeno da se do završetka glasanja na javnim skupovima i u elektronskim i štampanim medijima objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati za narodne poslanike i njihovi programi.
Napomenuo je da se to ne odnosi na društvene mreže, dok se na portalima koji su registrovani kao mediji, mora poštovati predizborna tišina.
Dimitrijević je naveo da je sve spremno za izborni dan.
"Članovi biračkih odbora imaju rok do danas, dakle do 15. decembra, da preuzmu celokupan izborni materijal. Nakon toga u nedelju će biti obaveza još u šest časova ujutru, najkasnije, da se svi sakupljaju na biračko mesto, urede biračko mesto i da zatim počnu sa glasanjem", rekao je Dimitrijević.
Istakao je da će u nedelju ukupno biti otvorena 8.273 biračka mesta.
"Od tog broja 29 biračkih mesta biće otvoreno u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a 81 biračko mesto u inostranstvu u 35 država. Inače, rekordan broj glasanja će se obaviti na biračkim mestima u inostranstvu", naveo je Dimitrijević.
Naglasio je da će se, zbog vremenske razlike, u Ujedinjenom Kraljevstvu, Portugaliji, SAD i Kanadi glasanje obaviti sutra od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu, a na svim ostalim biračkim mestima u inostranstvu u nedelju od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu.
Dimitrijević je istakao da se u javnosti često mešaju kontrolori, odnosno posmatrači, sa članovima biračkog odbora. Naveo je da će biti 5.587 domaćih i stranih posmatrača, što je, kako je istakao, rekordan broj.
Naveo je da su u Republičkoj izbornoj komisiji predstavnici svih parlamentarnih stranaka, kao i predstavnici svih proglašenih izbornih lista.
Vladimir Dimitrijević je rekao da je rok za proglašenje konačnih rezultata parlamentarnih izbora 96 sati od poslednjeg dobijenog zbirnog rezultata.
Rok za formiranje Narodne skupštine 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata, dok je rok za formiranje nove vlade 90 dana od formiranja Narodne skupštine.
12:35 15.12.2023
Cesid i Ipsos će objavljivati procene izlaznosti tokom izbornog dana
Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) i Ipsos Srbija će u nedelju, 17. decembra, objavljivati procene izlaznosti tokom izbornog dana.
Procene izlaznosti birača biće objavljivane sa presecima u 9.00, 11.00, 14.00, 17.00 i 19.00 sati, a podatke će prikupljati sa 865 biračkih mesta, objavio je Cesid na svom sajtu.
Cesid i Ipsos će objavljivati i rezultate parlamentarnih i beogradskih izbora. Prvi rezultati za parlamentarne izbore očekuju se oko 21.30 sati, posle čega će se uživo ažurirati do momenta do kada Ipsos Srbija i Cesid ne objave preliminarnu procenu izbornih rezultata i pripadajućih mandata.
Nakon toga će se objavljivati procene sa beogradskih izbora, objavio je Cesid na svom sajtu.
07:09 15.12.2023
U ponoć počela izborna tišina, trajaće do nedelje u 20 sati
U Srbiji je u ponoć počela izborna tišina uoči republičkih, pokrajinskih, beogradskih i lokalnih izbora, i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 17. decembra, u 20 časova.
Izborna tišina je period tokom koga je u medijima i na javnim skupovima zabranjeno da se objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati na izborima i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste ili kandidate.
Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.
Zakonom o izboru narodnih poslanika za kršenje pravila izborne tišine predviđene su novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica.
To se odnosi na televiziju, radio, štampane medije, ali i na internet portale koju su registrovani kao mediji, dok kampanja na društvenim mrežama nije regulisana zakonom.
Zakonom o izboru narodnih poslanika u članu 170 se predviđa da će se novčanom kaznom od 100.000 do 600.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice koje tokom 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta u medijima i na javnim skupovima objavi procenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste.
23:03 14.12.2023
Ipsos anketa: Lista "Srbija ne sme da stane" ima podršku 44,6 odsto, "Srbija protiv nasilja" 23,6 odsto
Na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji lista Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane će osvojiti najveći broj mandata, budući da tri dana pred izbore imaju podršku 44,6 odsto birača, objavio je Ipsos.
Sledeća po snazi je lista Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić sa 23,6 odsto, a trećeplasirana lista Ivica Dačić – Premijer Srbije sa 8,7 odsto.
Na osnovu ankete cenzus prelaze lista Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju, zatim lista Mi, glas iz Naroda – prof. dr Branimir Nestorović, kao i lista Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović - Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga. Treba napomenuti da postoji verovatnoća da lista Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović - Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga ostane ispod cenzusa, budući da se donja granica intervala poverenja nalazi ispod granične vrednosti od tri odsto.
Za manjinske stranke mandati se računaju po posebnoj formuli.
23:01 14.12.2023
Vučić: Država između strane i domaće, bira domaće kompanije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da država svaki put kada je država u prilici i ima dilemu da li da podsticaje stranoj ili domaćoj kompaniji, uvek izabere domaću kompaniju.
"Problem je što nema domaće kompanije u Vladičinom Hanu koja će da zaposli 1.500 ljudi kao Teklas. Nemamo kompanije koje mogu da zaposle toliko ljudi kao Leoni ili Ariston", rekao je Vučić za tv Pink.
Naglasio je da će svaki put kada ispune osnovne uslove domaće kompanije dobiti sve subvencije i podsticaje, ali da još uvek ne stižu taj nivo.
"Imamo problem i sa radnom snagom, i stranci će da odlaze, jer ljudi žive bolje. Imate lažna bolovanja 12,13 odsto, u Rumuniji su bolovanja tri, četiri odsto. Imamo mnogo problema o kojima nećemo da govorimo. Moramo da menjamo i svest. Pogledajte samo tamo gde ima poljoprivrednih radova leti, nema nikoga u fabrici", rekao je predsednik.
Na pitanje koja mu je najača impresija u kampanji rekao je da mu je danas bilo važno što je mogao da čuje najbolje izgovoren program za Beograd, a da ga je izgovorio kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić.
"Meni je bilo važno da je danas Aleksandar imao najbolje izgovoren program za Beograd - potpuno fokusiran na Beograd i bio sam srećan što sam mogao da ga čujem", rekao je Vučić i naglasio da samo uspešni političari znaju da je teško da nemate bezbroj digresija, da budete apsolutno fokusirani na rezulate, obećanja.
"I kao Beograđanin i kao neko ko misli da se uspešno bavi politkom bio sam do sada najzadovoljniji onime što sam čuo", rekao je Vučić.
Dodao je da su ljudi što je kampanja odmicala bili sve zadovoljniji.
"Mogli ste da vidite ljude da skaču sa stolice da žele da se bore, čak i oni naših godina, video sam i mnogo mladih", rekao je Vučić i izrazio nadu da ljudi sve vide i dodao "videćemo u nedelju".
Vučić je rekao i da su počeli radovi na izgradnji Nacionalne opere i baleta na Novom Beogradu.
On je to rekao na pitanje da li postoji mogućnost da Beograd i Srbija dobiju nacionalnu operu i balet i upitao premijerku Srbije Anu Brnabić koliko će radovi da koštaju, a koja je rekla da će do kraja godine biti izdata građevinska dozvola i da je to trenutno najveći infrastrukturni projekat u Evropi.
Vučić je najavio i da će vodotoranj na Gazeli, a koji je nekada opsluživao parne lokomotive na manevarskim prostorima oko Železničke stanice i on će uskoro biti obnovljen, što će biti, istakao je, velelepan objekat.
Rekao je i da će uskoro početi izgradnja ložionice na mestu bivše okretnice za parne lokomotive kod Mostarske petlje u Beogradu i koja će biti završena u novembru naredne godine i u okviru koje će biti i pozorište.
On je rekao i da dolaze lepša vremena za penzionere, da će imati veće prosečne penzije do kraja mandata, kao i da ih očekuje povećanje u januaru od 14,8 odsto.
"I još neka povećanja da bi mogli bolje da žive", rekao je on.
Kada se radi o sportu, Vučić je rekao da je Srbija dobila priliku da bude domaćin takmičenja za sve vodene sportove i da će tada 9.000 sportista biti u Beogradu.
22:14 14.12.2023
Inicijativa "ProGlas" na skupu u Beogradu pozvala građane na izbore
Predstavnici Inicijative „ProGlas“, kojom se građani pozivaju da glasaju na predstojećim izborima, održali su skup u centru Beograda, pod sloganom "Beograde, vrati se sebi".
Glavna poruka skupa je poziv građanima da izađu na izbore 17. decembra i da glasaju, da bi, kako kažu, živeli u uređenoj, sigurnoj i demokratskoj zemlji.
Na javnom skupu „ProGlasa“ pred predstojeće izbore prisustvovalo je svih 14 pokretača ove inicijative - Ljubomir Simović, Vladimir Kostić, Ivanka Popović, Miodrag Majić, Miodrag Jovanović, Dragan Bjelogrlić, Vladica Cvetković, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srdan Golubović, Biljana Stepanović, Filip Ejdus, Tamara Džamonja Ignjatović i Petar Peca Popović.
Pored inicijatora, skupu su prisustvovali i Dejan Bodiroga i Nikola Kojo.
21:51 14.12.2023
Vučić: Imali smo najpozitivniju kampanju, nikog nismo vređali
Predsednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su naprednjaci imali najčistiju kampanju, jer u njoj nisu nikoga vređali, već izašli pred građane sa programom, planovima i obećanjima.
Vučić je kazao da je kampanja koju su vodili bila veoma dobra i da je zadovoljan.
"Zadovoljan, jer smo dali sve od sebe, imali smo najpozitivniju kampanju, nikoga nismo vređali niti vodili hajke protiv nečijih porodica, već smo izašli sa našim obećanjima, planom i programom kolike će penzije i plate da budu - penzija 650 evra, a plate 1.400 evra. To je ono o čemu smo govorili na ovim putovanjima", rekao je Vučić za tv Pink.
21:48 14.12.2023
Jovanović: Subvencije za IT sektor
Nosilac liste "Mora drugačije" Čedomir Jovanović se zalaže za subvencije u IT sektoru.
"Kako su to fantastični podaci koji danas ništa ne znači. Srbija je prva zemlja na svetu po broju frilansera, ova naša Srbijica u kojoj je 50 posto ljudi tehnički nepismeno. Da kažemo nula stopa poreza za IT sektor", rekao je Jovanović.
21:48 14.12.2023
Obradović: Srbija je zakon, a ne EU
Iz kolicije "Nacionalno okupljanje" ponavljaju političke prioritete. Lider Dveri Boško Obradović da je došlo vreme da se pitaju i odlučuju o našoj državi, a ne neko sa strane.
"Srbija na prvom mestu. Srbija je zakon, a ne EU. Sve što je sa strane ide u drugi plan, a u prvi plan domaća privreda, prozvodnja, srpski seljak, domaća poljoprivreda", rekao je Obradović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala