Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić primio Orden prvog stepena Slovačke Evangeličke crkve /video/

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVIĆPredsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je Orden prvog stepena Slovačke Evangeličke crkve za izuzetne dosadašnje zasluge i podršku slovačkoj crkvi i narodu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je Orden prvog stepena Slovačke Evangeličke crkve za izuzetne dosadašnje zasluge i podršku slovačkoj crkvi i narodu - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je Orden prvog stepena Slovačke Evangeličke crkve za izuzetne dosadašnje zasluge i podršku slovačkoj crkvi i narodu.

"Za mene je velika čast i sa ushićenjem prihvatam najveću nagradu koju Slovačka Evangelička crkva dodeljuje. Iako je ovaj orden formalno namenjen meni, zapravo je svedočanstvo o bratskoj ljubavi između naših naroda, srpskog i slovačkog naroda koji vekovima žive zajedno u našoj Srbiji", rekao je Vučić.

Naglasio je da orden pripada svim građanima naše zemlje koji dobro razumeju potrebu ne samo da živimo zajedno, već i da smo saglasni oko najvećeg broja stvari - da zajednički radimo i delamo ka istom cilju.

"Drevna slovačka poslovica kaže - dobar sused je najbolja ograda. Mi Srbi i Slovaci iz dana u dan potvrdujemo ovu maksimu gradeći zajedno bolje društvo i bolju budućnost", rekao je Vučić.

Izrazio je uverenje da ćemo zajedno u nadi i veselju dočekati bolju 2024. godinu.
Predsednik Srbije je rekao da je srećan zbog podrške koju je država pružila Slovačkoj evangeličkoj crkvi i zajednici, kao i na rekonstrukciju crkava i hramova, ali je dodao da to nije sasvim dovoljno.
"Verujem da ćemo imati i više novca i mogućnosti da pomognemo i Slovačkoj evangeličkoj crkvi i slovačkom narodu u celini", rekao je Vučić.
Vučić je najavio da će posetiti Bački Petrovac koji, kako je rekao, nije imao prilike da obiđe ni tokom prvog ni drugog predsedničkog mandata.
"Uskoro dolazimo u Bački Petrovac da sagledam sve probleme i da pomognem da zajednički te probleme prevaziđemo i da uložimo više novca u tu predivnu opštinu, nedaleko od Novog Sada", rekao je predsednik.
Vučić je istakao da dobijanje ordena za njega predstavlja izuzetnu odgovornost i dodao da će u budućnosti dati sve od sebe da ni on, a ni država ne razočaraju pripadnike slovačke zajednice u Srbiji.
"Hvala vam na ovoj divnoj časti i na ovoj izuzetnoj privilegiji da budem nosilac ovog važnog ordenu. Neka živi bratstvo i prijateljstvo slovačkog i srpskog naroda", poručio je Vučić.
Orden je predsedniku uručio biskup Slovačke evangeličke crkve u Srbiji Jaroslav Javornik koji je istakao da je jednoglasno odlučeno da se Vučiću dodeli najviši zlatni Orden za sve dosadašnje izuzetne zasluge.
On je zahvalio Vučiću na svoj ukazanoj pomoći i zalaganju da slovački narod u Srbiji ima najvišu moguću podršku vrha države.
"U poslednje tri godine od kako sam postao biskup naša crkva je u mnogim oblastima procvetala zahvaljujući vama pri našoj proslavi stogodišnjice njene samostalnosti", rekao je Javornik.
Dodao je da se u budućnosti nada bratskom suživotu dva naroda i sveobuhvatnoj pomoći kako bi se Slovačka evangelička crkva u Srbiji razvijala u najboljim mogućim uslovima.
"Hvala Vam na bratskom i prijateljskom stavu kojim pokazujete da ste predsednik svih nas kojima je Srbija postojbina i otadžbina. Dostojni ste ovog odlikovanja", istakao je Javornik.
Slovačka Evangelička crkva augzburške veroispovesti u Srbiji je protestantska crkva luteranskog usmerenja, koja se po statusu ubraja među tradicionalne crkve u Srbiji.
Ovo je najveća protestantska crkva na području bivše Jugoslavije i ima oko 49 hiljada vernika.
Većina članova crkve živi u Vojvodini, a sedište biskupije je u Novom Sadu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala