- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Dženin, Zapadna Obala - Sputnik Srbija

UŽIVO Izraelski zvaničnici: Rat protiv Hamasa će se nastaviti - sa ili bez međunarodne podrške

Pratite nas
Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je u 68. dan. Žestoke borbe u Kan Junisu, u južnom delu Pojasa Gaze. Izraelska vojska saopštila je da su njihove snage izvele udare na južni Liban i Siriju kao odgovor na, kako se navodi, raketne napade na sever Izraela.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je u utorak rezoluciju kojom se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze. Za usvajanje rezolucije glasale su 153 zemlje, protiv je bilo 10, a uzdržane su bile 23 članice UN.
Među državama koje su podržale rezoluciju su, između ostalih: Rusija, Srbija, Brazil, Iran, Španija, Kanada, Kina, Kuba, UAE, Saudijska Arabija, Francuska, Švajcarska, Švedska. Protiv je bilo 10 zemalja, među kojima: Austrija, Izrael, Češka, SAD.
Uzdržane su bile 23 države, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku i Ukrajinu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:25 13.12.2023
22:01 13.12.2023
UNRWA: Najmanje 288 raseljenih osoba ubijeno u našim skloništima
Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je večeras da je ubijeno najmanje 288 raseljenih osoba u skloništima te agencije u Pojasu Gaze od 7. oktobra, kada su počeli sukobi između Izraela i Hamasa, preneo je Rojters.
UNRWA je na platformi Iks (Tviter) dodala da je 271 Palestinac ubijen od strane izraelskih odbrambenih snaga, među kojima 69 dece, na okupiranoj Zapadnoj obali, što je "najsmrtonosnija godina za Palestince na Zapadnoj obali otkako su UN počele da registruju žrtve".
Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) je takođe saopštila da je 271 Palestinac ubijen na Zapadnoj obali, uključujući i u istočnom Jerusalimu.
21:20 13.12.2023
UN: Nakon rata u Gazi biće potreban istražni odbor Svetske organizacije
Portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik izjavio je danas da će, nakon završetka sukoba u Gazi, morati da bude oformljen istražni odbor Svetske organizacije.
On je istakao da bi to telo trebalo da se bavi gubitkom imovine Ujedinjenih nacija, kao i gubitkom života njenih ljudi, prenela je Al Džazira.
"Međutim, tako nešto može da se dogodi tek nakon što se sukob okonča", rekao je Dižarik novinarima.
Upitan da li UN imaju bilo kakvu informaciju o navodima katarskog medija da su palestinski civili pogubljeni u školi u severnoj Gazi, on je rekao da nije video te izveštaje.
Portparol UN dodao je da je svetsko telo videlo izveštaje o dizanju u vazduh škole Agencije UN za palestinske izbeglice i ponovio da je njen šef Filip Lazarini to "snažno osudio”.
20:15 13.12.2023
UNDP: Rat u Gazi mogao bi da ostavi velike ekonomske posledice po susedne zemlje
Rat između Izraela i Hamasa mogao bi da ostavi velike ekonomske posledice po arapske susede Liban, Egipat i Jordan, pokazuje studija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).
Kako se navodi, rat u Gazi će gurnuti više od 230.000 osoba u siromaštvo, a troškovi rata za tri države mogli bi da iznose 2,3 odsto BDP-a (oko 10 milijardi dolara), prenosi Rojters.
"Ovo su ogromne posledice", rekao je Abdala el Dardari, pomoćnik generalnog sekretara UN i regionalni direktor Biroa za arapske države UNDP-a koji je vodio studiju.
Prema njegovim rečima, kriza je odjeknula kao bomba u ionako krhkoj situaciji u regionu.
Dardari je istakao da su razmere razaranja u Gazi za tako kratko vreme bez presedana od Drugog svetskog rata.
"Izgubiti 45 do 50 odsto svih stambenih jedinica za mesec dana sukoba... Nikada nismo videli ovako nešto", naveo je on.
Rat u Gazi izbio je u trenutku kada se Liban, Egipat i Jordan suočavaju sa fiskalnim problemima, sporim ekonomskim rastom i velikom nezaposlenošću, navodi agencija.
19:59 13.12.2023
Hanije: Dogovor o Gazi bez Hamasa je zabluda
Lider Hamasa Ismail Hanije rekao je večeras da je "zabluda" svaki dogovor o Pojasu Gaze bez Hamasa.
"Otvoreni smo da razgovaramo o bilo kojim idejama ili inicijativama koje će dovesti do kraja izraelske agresije", rekao je Hanije u televizijskom obraćanju.
On je dodao da je Hamas spreman da "otvori vrata vraćanju palestinskog doma u red, kako na Zapadnoj obali, tako i u Pojasu Gaze", preneo je Rojters.
19:45 13.12.2023
19:30 13.12.2023
18:58 13.12.2023
Netanijahu: Ništa nas neće sprečiti da uništimo Hamas
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da ništa neće sprečiti Izrael da uništi palestinski Hamas.
"Nastavljamo do kraja, do pobede i do eliminacije Hamasa. Ništa nas neće zaustaviti", rekao je Netanijahu, prenosi Tajms of Izrael.
Američki predsednik Džo Bajden rekao je juče da Izrael počinje da gubi podršku zbog "neselektivnog" bombardovanja Gaze, dodavši da bi Netanijahu trebalo da promeni svoju "tvrdolinijašku" vladu.
U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra do danas stradalo je oko 18.000 Palestinaca.
18:45 13.12.2023
Izraelski napadi na borce i infrastrukturu Hezbolaha u Libanu
Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je napala borce i infrastrukturu Hezbolaha na libanskoj teritoriji.
Iz IDF-a su saopštili da su registrovali paljbu iz pravca Libana ka kibucu Kiftah, na severu Izraela, a da su rakete pale na nenaseljene delove.
Kako prenosi Al Džazira, lokalni mediji u Libanu su, citirajući očevice i zvaničnice, javili da je bilo više izraelskih napada na libansku teritoriju ovog popodneva.
Libanska grupa Hezbolah saopštila je da je izvela četiri napada na izraelske vojne pozicije danas posle podne, uz tvrdnju da je nanela žrtve izraelskoj vojsci.
Razmena vatre između Izraela i Hezbolaha traje od početka sukoba Izraela i Hamasa, s tim da su se sukobi na severu Izraela intenzivirali otkako se završilo primirje u Pojasu Gaze 1. decembra.
18:37 13.12.2023
17:59 13.12.2023
17:36 13.12.2023
Izrael: Ponudili smo svaku moguću pomoć da se olakša humanitarna kriza u Gazi
Izrael insistira na tvrdnji da je "ponudio svaku moguću pomoć" kako bi se olakšala humanitarna kriza u Gazi, odgovarajući na ranije saopštenje Kancelarije UN za humanitarna pitanja da je zdravstveni sistem na toj okupiranoj palestinskog teritoriji u kolapsu.
Direktor komiteta izraelskog parlamenta za spoljna i vojna pitanja Juli Eldstin, ujedno i blizak saradnik premijera Benjamina Netanijahua rekao je novinarima da su otvorene poljske bolnice unutar Gaze, uz pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana, preneo je Rojters.
"Ponudili smo svaku moguću pomoć i spremni smo da uradimo još. Ali, jedna stvar mora da bude jasna. Postoji preklapanje između medicinskog sistema, bolnica, sa Hamasovim terorističkim aktivnostima. To je nešto što ne možemo da tolerišemo", rekao je Eldstin.
Zamenica specijalnog koordinatora UN za mirovna pitanja na Bliskom istoku Lin Hastings rekla je ranije u toku dana da je skoro polovina stanovništva Pojasa Gaze sada kod graničnog prelaza Rafa u pokušaju da pobegnu od izraelskog bombardovanja, preneo je Gardijan.
"Ovo vodi ni do čega drugog nego do zdravstvene krize", rekla je Hastings.
17:24 13.12.2023
Koen: Rat protiv Hamasa će se nastaviti sa ili bez međunarodne podrške
Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen rekao je da će se rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze nastaviti „sa ili bez međunarodne podrške“.
„Prekid vatre u trenutnoj fazi je poklon terorističkoj organizaciji Hamas i omogućiće joj da se vrati i zapreti stanovnicima Izraela“, rekao je Koen, prenosi Tajms of Izrael saopštenje ministarstva.
17:03 13.12.2023
16:46 13.12.2023
SAD i Britanija usvojile nove sankcije protiv Hamasa
SAD su danas usvojile nove sankcije protiv palestinskog Hamasa, koje se odnose na „osam zvaničnika i predstavnika koji pomažu u upravljanju finansijskom mrežom te grupe“.
Sankcije, koordinisane sa Velikom Britanijom, najnoviji su odgovor američkog Ministarstva finansija na napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, preneo je AP.
Sankcije blokiraju pristup američkoj imovini i bankovnim računima i sprečavaju one koji su sankcionisani da posluju sa Amerikancima.
Na listi se nalaze pojedinci koji žive u Gazi, na Zapadnoj obali, u Libanu i Turskoj.
Među njima je Ismail Barhum, za koga je Ministarstvo finansija u saopštenju navelo da je bio član Političkog biroa Pojasa Gaze i da je radio sa ministrom finansija Hamasa Zaherom Džabarinom, koji je, takođe, pod sankcijama, na sakupljanju novca u svetu i njegovom transferu na račune organizacije.
Američki zvaničnici su naveli da su nove sankcije koordinisane sa britanskim Ministarstvom finansija i da pokazuju savezničku posvećenost usmerenu na razgradnju mreža koje podržavaju tokove finansiranja Hamasa.
16:30 13.12.2023
15:51 13.12.2023
15:30 13.12.2023
15:16 13.12.2023
15:10 13.12.2023
Lula da Silva: Rešenje "dve države" za izraelsko-palestinski sukob
Brazilski predsednik Luiz Injasio Lula da Silva pozvao je danas međunrodnu zajednicu da radi na dvodržavnom rešenju izraelsko-palestinskog sukoba i da se više angažuje u globalnim institucijama poput Ujedinjenih nacija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala