- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Oštrija retorika o imigrantima: CDU se distancira od ideje da je islam sastavni deo Nemačke

© AP Photo / Michael ProbstNemačka zastava ispred Rajhstaga
Nemačka zastava ispred Rajhstaga - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2023
Pratite nas
Novim osnovnim partijskim programom, Hrišćansko-demokratska unija (CDU), velika nemačka konzervativna partija distancirala se od ideje da je islam sastavni deo Nemačke, što je izazvalo oštre kritike muslimanske organizacije u toj zemlji.
U svom novom partijskom manifestu CDU navodi da imigranti moraju prihvatiti nemačku „dominantnu kulturu“ bez pogovora, odnosno da „muslimani pripadaju Nemačkoj samo ako dele nemačke vrednosti“, piše agencija Anadolija.
U svom programu na 71 stranici, konzervativci su usvojili oštriju retoriku o imigraciji, zalagali se za negovanje dominantne nemačke kulture i tvrde da svi imigranti moraju da prihvate ovu vodeću kulturu.

„Svi oni koji žele da žive ovde moraju da prihvate našu vodeću kulturu bez „ako” i „ali”, navela je stranka u svom novom manifestu i istakla da samo oni imigranti koji su posvećeni ovoj kulturi mogu postati građani te zemlje.

Takođe se tvrdi da muslimani pripadaju toj državi samo ako dele nemačke vrednosti, bez preciziranja koje su to vrednosti.
Novi program je u oštroj suprotnosti sa prethodnom partijskom linijom koju je oblikovala bivša kancelarka Angela Merkel, koja je bila zagovornica demokratskih prava, kulturne raznolikosti i pluralnog društva.
Ajman Mazjek, predsedavajući Centralnog veća muslimana, rekao je da "CDU ponavlja ideje i narative krajnje desničarske stranke AfD i upozorio da ova strategija neće doneti više glasova CDU, već naprotiv, dodatno će ojačati stranku krajnje desnice".
„Iskustvo pokazuje da će birači na kraju izabrati original“, rekao je on lokalnim medijima.
Tursko-muslimanska grupa IGMG takođe je izrazila zabrinutost zbog novog nacrta programa stranke i rekla da će to ojačati negativne stereotipe i generalizacije o muslimanima.
„CDU tvrdi da želi da poboljša društveno jedinstvo, ali to sama potkopava potpirujući i negujući predrasude i strahove protiv muslimana“, rekao je generalni sekretar grupe Ali Mete u saopštenju.
On je pozvao partijske lidere da razmotre nacrt i unesu suštinske izmene u paragrafe o muslimanima i imigrantima.
CDU planira da obavi razgovore u narednim nedeljama i finalizira osnovni program na svojoj partijskoj konferenciji u maju 2024.
Sa populacijom od preko 84 miliona ljudi, Nemačka ima drugu najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Evropi posle Francuske. Od skoro 6 miliona muslimana u zemlji, 3 miliona je turskog porekla, piše Anadolija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala