- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerikance nisu pitali da li žele da pomažu Ukrajini – sada ih ubeđuju da je to „dobra investicija“

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaVašington, američke zastave
Vašington, američke zastave - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2023
Pratite nas
Vlasti SAD nisu pitale građane svoje zemlje da li žele da pružaju Ukrajini vojnu pomoć, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za Sputnjik, komentarišući posetu ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Vašingtonu.
„Značajan deo društva u početku nije nameravao ne samo da podržava, nego da se uopšte solidariše i učestvuje u tome. Uvukli su ih bukvalno na silu – opirali su se do poslednjeg, ali su ih ipak uvukli“, ocenila je Zaharova.
Kako kaže, američke građane „niko ništa nije pitao ni na početku ni tokom razvoja situacije oko Ukrajine, niko nije organizovao neko glasanje ili se vodio anketama“.
Zaharova je primetila da je predsednik SAD Džozef Bajden jednostavno obavestio Amerikance o tome šta vlasti nameravaju da urade.
„A onda se desila ova dugogodišnja krvava predstava. I da vas podsetim da je ovo ista grupa demokrata koja je i započela celu ovu priču na 'majdanu' 2013-2014. godine – taj isti Bajden, ta ista Nuland – svi isti. Oni su to sve započeli. Imali su kratku pauzu od četiri godine zbog dolaska na vlast Donalda Trampa, a onda, kada su ga ispratili iz Bele kuće, nastavili su sa tim konceptom, samo sa još većom pomamom, krvoločnije“, skrenula je pažnju Zaharova.
Kako je dodala, kada se Bajden kandidovao na izborima nije govorio da namerava ovako da deluje, iako je to bio njegov prvobitni plan.
Zaharova se osvrnula na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koji je rekao da je oko 90 odsto američkih sredstava, izdvojenih za vojnu pomoć Ukrajini, zapravo preusmereno u vojno-industrijski kompleks SAD, što je bilo podsticaj za rast ekonomije zemlje.

„Je li vam to bio plan za preporod američke ekonomije? Zašto to niste odmah rekli? Zašto vam je bio potreban kijevski režim ako ste od samog početka hteli da uložite taj novac u američku ekonomiju? To je već apokaliptična glupost – da sada pričaju Amerikancima da je to uspešna investicija u američku ekonomiju“, ocenila je ona.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski boravi u poseti Vašingtonu. On je 12. decembra posetio američki Kongres gde se sastao sa senatorima obe stranke i predsednikom Predstavničkog doma Majkom Džonsonom i Bajdenom.
Vladimir Zelenski i Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2023
RUSIJA
„Prosjak iz Kijeva“: Ruski ambasador sumirao rezultate posete Zelenskog Vašingtonu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala