- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Alarmantna studija: Četvrtina svetske slatkovodne ribe suočava se sa izumiranjem

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaRibolov
Ribolov  - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2023
Pratite nas
Alarmantan zaključak izvučen je iz prve ikada napravljene „crvene liste slatkovodnih vrsta“, koja identifikuje globalno zagrevanje, zagađenje, prekomerni ribolov i pad nivoa vode kao glavne pretnje vitalnim vodenim populacijama.
Sveobuhvatna studija Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) naglašava nesigurno stanje slatkovodne ribe na globalnom nivou, pri čemu se neke legendarne vrste poput džinovskog soma Mekong suočavaju sa neposrednim rizikom od nestanka.
Od 14.898 procenjenih vrsta, zapanjujućih 3.086 sada je u opasnosti da nestane, pri čemu je skoro jedna petina svih ugroženih slatkovodnih vrsta direktno pod uticajem faktora izazvanih klimatskim promenama, kao što su pad nivoa vode i promena godišnjih doba.
Analiza takođe ukazuje na eskalirajuće pretnje drugim vrstama, uključujući mahagoni, atlantskog lososa i zelene kornjače. Veliki list mahagonija, komercijalno veoma tražena biljka, sada je klasifikovan kao ugrožen jer je njegov broj opao za 60% u poslednjih 180 godina.
Atlantski losos, kojeg je nekada bilo u izobilju i koji se smatrao najmanje zabrinjavajućim, sada je skoro ugrožen, sa 23% smanjenja i nestanka iz mnogih reka Ujedinjenog Kraljevstva.
Ipak, ovaj izveštaj takođe skreće pažnju na pozitivne napore za očuvanje biljnog i životinjskog sveta. Tako je Sajga (antilopa), koja se kretala od kritično ugrožene do skoro ugrožene, doživela značajan porast populacije od 1.100% za samo sedam godina u Kazahstanu. Do porasta u broju došlo je i kod oriksa, vrste antilope koja je nekada izumrla u Čadu zbog prekomernog lova.
Predsednik IUCN-a Razan Al Mubarak naglasio je potrebu za koordinisanim globalnim naporima za očuvanje biljnog i životnjskog sveta u suočavanju sa međusobno povezanim krizama klime i biodiverziteta.
Izveštaj je podvukao važnost rešavanja ovih pitanja kako bi se obezbedila trajnost akcija očuvanja.
Analiza takođe ukazuje na ranjivost zelenih kornjača centralnog južnog Pacifika i istočnog Pacifika, glavnih žrtava industrijskog i zanatskog ribolova, sa rastućim globalnim temperaturama koje utiču na njihov uspeh izleganja i fluktuacijama temperature mora koje ugrožavaju njihova mesta gnežđenja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala