- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Veliki korak: Srbija plaća u juanima, još samo da Kina plaća u - dinarima

© Fotolia / KittiphanKineski juan
Kineski juan - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
Pratite nas
To što su Srbija i Kina potpisale Memorandum o razumevanju o uspostavljanju klirinškog aranžmana i određivanju klirinške banke u Srbiji za kineske juane je dobar potez jer između dve zemlje postoji velika trgovinska razmena. Ovim potezom podstiče se nezavisnost dinara u odnosu na dolar i evro.
Kada se trgovinska razmena odvija u dolarima uvek morate da kupujete američku valutu na tržištu kako biste robu platili – ovako će Srbija podstaći i uvoz srpske robe, kaže konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija. Jer, kako kaže, Srbija je do sada više kupovala u Kini nego što je na kineskom tržištu prodavala.
„Kada koristite novac svog partnera u inostranstvu, to balansira uvoz-izvoz. To je nešto kao, recimo, barter aranžman. Doduše, mi bismo morali za izvesno vreme da ubacimo i mogućnost plaćanja u dinarima. Onda imate nastojanje obe strane da balansiraju uvoz i izvoz“, objašnjava on.
Ovaj korak je, dodaje on, za pohvalu.

Srbija radi ono što su već uradile mnoge druge zemlje

Potpisivanje memoranduma pokrenuće i proces smanjenja zavisnosti dinara od evra i dolara, što se dogodilo u velikom broju zemalja koje su pristale da sa Kinom trguju u juanima.
Naš sagovornik podseća da je, nakon što su SAD 2017. uvele sankcije Kini, jedan od poteza koji je Peking napravio jeste da je smanjio uvoz nafte iz Saudijske Arabije. Uvoz saudijske nafte u Kinu pao je sa dvanaest na osam odsto. Potom je Kina ponudila da saudijsku naftu kupuje u juanima.
„To je dovelo do toga da Saudijska Arabija sada kupuje robu za juane koje dobije kada Kinezima izveze naftu. Ta roba, koju kupuju od Kine, jeftinija je nego da od Nemaca kupe neku robu koja je makar pedeset odsto proizvedena u Kini. Dakle, to olakšava i u bolji položaj stavlja i jednu i drugu stranu, kada izbace dolar iz upotrebe“, kaže Bušatlija.

Kina pomaže dinaru da bude nezavisniji u odnosu na evro

Idući korak jeste da Kina počne da srpsku robu plaća u dinarima. Međutim, naša valuta ima nekoliko problema. Poslednjih deset godina, dinar je vrlo stabilan, čak jača u odnosu na evro.
Srpska valuta vezana je za evro jer Srbija najveću trgovinsku razmenu ima sa Evropom – zbog toga, prema Bušatlijinim rečima snosimo posledice evropskih problema. Po onoj čuvenoj poslovici da, kada se Nemačka privreda „zakašlje“, svi se razbole, to se događa i sa dinarom.
„Dinar mora da se nekako otarasi pritiska evra. Evro nas pritiska jer smo se mi stavili u tu poziciju da nemamo monetarnu politiku, nego moramo da sledimo evro. To pospešuje uvoz robe iz Evrope, ali i ometa izvoz naše robe u Evropu“, ističe Bušatlija.
Taj problem mogao bi da bude rešen tako što bi se Kinezima plaćalo u dinarima. Na taj način „pogurali“ bismo odmicanje od evra, dodaje Bušatlija.
„Kada to razrešimo, moći ćemo da razvijemo direktne ekonomske odnose sa mnogim državama. I to bi pružilo mogućnost da se i dinarom nešto plaća“, navodi naš sagovornik.
Osim rešavanja problema sa evrom, Srbija mora da ima ekonomiju koja proizvodi robu koja može da bude izbačena na tržište – jer, ako nemate šta da prodate, sve jedno je kakve ćete finansijske odnose imati sa drugim zemljama, zaključuje on.

Potez koji može da obezbedi zaštitu investitora i trgovaca

Đao Li, zamenik direktora Centra za evropska istraživanja Univerziteta u Vuhanu i profesor u Školi ekonomije i menadžmenta smatra da potpisivanje Memoranduma o saradnji Kine i Srbije o stvaranju klirinških mehanizama u juanima doprinosi internacionalizaciji juana, a stabilnost kineske valute istovremeno može da obezbedi zaštitu investitora i trgovaca, kao i da pomogne kompanijama da izbegnu rizike.
Prema njegovom mišljenju, potpisivanje memoranduma ne samo da doprinosi razvoju bilateralne prekogranične trgovine i investicija, već i proširuje vrste valuta, kojima Kina trguje na međunarodnom tržištu, doprinosi procesu internacionalizacije juana, povećava međunarodni status i uticaj juana u inostranstvu.
„Trenutni ekonomski pokazatelji Kine su povoljni, a kurs juana realtivno stabilan. Ako se međunarodna trgovina bude obavljala u juanima, to će pomoći da se trgovina i investicije obe strane zaštite od izvesnih gubitaka i obezbedi stabilan prihod od transakcija kompanija i finansijskih institucija dve zemlje. Ako uspemo da stvorimo lokalnu klirinšku banku za poslovanje u juanima, ili uspemo u većoj meri da podržimo trgovinu u kineskoj valuti, u situaciji kada nedostaje lokalni juan, povećaćemo inostranu likvidnost juana, unaprediti prekograničnu trgovinsku razmenu i osigurati interese investicija i preduzetničkog poslovanja“, zaključio je Đao Li.
Prema statistici kineskog Ministarstva trgovine, Kina je drugi po veličini izvor investicija u Srbiji, a njene investicije u Srbiji uglavnom uključuju rudarstvo, metalurgiju, logistiku i nepokretnosti.
Podsećamo, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i guverner Narodne banke Kine, Pan Gongsheng, potpisali su Memorandum o razumevanju o uspostavljanju klirinškog aranžmana i određivanju klirinške banke u Srbiji za kineske juane.
Memorandumom o razumevanju regulisana je intenzivna saradnja između dve centralne banke u vezi sa obavljanjem transakcija u kineskim juanima od strane banaka u Srbiji.
Uspostavljanjem klirinškog aranžmana u Srbiji promovisaće se obavljanje prekograničnih transakcija u kineskim juanima od strane preduzeća i finansijskih institucija u Kini i Srbiji, i dodatno će se olakšati trgovina i investicije, saopšteno je iz NBS.
Kineski juan - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
EKONOMIJA
Narodne banke Srbije i Kine potpisale memorandum: Međunarodne transakcije u Srbiji i u juanima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala