- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Narodne banke Srbije i Kine potpisale memorandum: Međunarodne transakcije u Srbiji i u juanima

© Sputnik / Aleksandr Demьяnčuk / Uđi u bazu fotografijaKineski juan
Kineski juan - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
Pratite nas
Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i guverner Narodne banke Kine, Pan Gongsheng, potpisali su Memorandum o razumevanju o uspostavljanju klirinškog aranžmana i određivanju klirinške banke u Srbiji za kineske juane.
Memorandumom o razumevanju regulisana je intenzivna saradnja između dve centralne banke u vezi sa obavljanjem transakcija u kineskim juanima od strane banaka u Srbiji, saopšteno je iz kabineta guvernera NBS.
Uspostavljanjem klirinškog aranžmana u Srbiji promovisaće se obavljanje prekograničnih transakcija u kineskim juanima od strane preduzeća i finansijskih institucija u Kini i Srbiji, i dodatno će se olakšati trgovina i investicije.
Guverner Jorgovanka Tabaković istakla je da su temelji ekonomske saradnje Kine i Srbije postavljeni pre jedne decenije.
I današnji događaj jeste još jedan korak na unapređenju kinesko-srpske saradnje u oblasti finansijskih usluga, kojim stvaramo uslove za unapređenje poravnanja i promovisanje transakcija u kineskim juanima, dodala je Jorgovanka Tabaković.
„Kao institucija koja budno prati potrebe domaće ekonomije i tržišta i stvara podsticajne uslove za efikasno poslovanje privrede, Narodna banka Srbije je još u januaru 2015. godine uključila kineski juan na listu valuta kojima može da se trguje na domaćem deviznom tržištu. Snažan rast trgovine između naših zemalja, kao i visoki prilivi investicija, dodatno povećavaju potrebe učesnika za kineskim juanima na srpskom tržištu finansijskih usluga“, rekla je Jorgovanka Tabaković.
Potpisivanje Memoranduma o razumevanju predstavlja i potvrdu posvećenosti nastavku bilateralne saradnje dve centralne banke i daljem razvoju strateškog partnerstva Kine i Srbije, zaključuje se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala