- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Argentine obećao Zelenskom samit o Ukrajini

© AFP 2023 / LUIS ROBAYOArgentina's new president Javier Milei (R) is greeted by Ukraine's President Volodymyr Zelensky after delivering his inaugural speech before the crowd during an inauguration ceremony at the Congress in Buenos Aires on December 10, 2023.
Argentina's new president Javier Milei (R) is greeted by Ukraine's President Volodymyr Zelensky after delivering his inaugural speech before the crowd during an inauguration ceremony at the Congress in Buenos Aires on December 10, 2023. - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
Pratite nas
Argentina će početkom sledeće godine organizovati samit za rešavanje ukrajinskog sukoba, izjavio je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Igor Žovka, prenosi „Blumberg“.
Lideri Ukrajine i Argentine Vladimir Zelenski i Havijer Milej razgovarali su o predstojećem samitu tokom njihovog sastanka 10. decembra u Buenos Ajresu.
„Razgovarano je o mnogim stvarima – od ukrajinske formule mira do bilateralne saradnje“, rekao je Žovka.
Pres-služba Mileja odbila je da komentariše navode „Blumberga“. Argentinski predsednik ranije je sam predložio Kijevu da u svojoj zemlji organizuje samit o ukrajinskom pitanju uz učešće lidera iz Latinske Amerike. Milej je izneo tu inicijativu 22. novembra, ubrzo nakon pobede na predsedničkim izborima.
Zelenski je tada zahvalio argentinskom lideru i rekao da je to „očigledna podrška Ukrajine“.
Novi argentinski predsednik od početka specijalne vojne operacije kritikuje Rusiju i podržava Ukrajinu. U javnosti se pojavljivao i sa ukrajinskom zastavom.

Zelenski se trudi da vrati fokus na Ukrajinu

Nakon sastanka sa Milejem, predsednik Ukrajine je odmah otputovao u SAD kako bi ubedio Vašington da pruži pomoć Kijevu jer Kongres ne može da se dogovori i usvoji nacrt zakona o novom paketu pomoći.
Zelenski se već sastao sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom, a sledi susret sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i kongresmenima republikancima koji odbijaju da odobre nacrt zakona o pomoći Ukrajini. Ukrajinski lider će provesti dva dana u SAD. U planu je i njegovo obraćanje na sednici Senata.
Međutim, kako sledi iz rasporeda zakonodavnog organa, Predstavnički dom američkog Kongresa ne planira da razmatra zahtev Bele kuće za novu pomoć Kijevu pre praznika.
Izvor Sputnjika iz Kongresa ranije je rekao da je malo verovatno da se do kraja godine odobri nacrt zakona o novčanim sredstvima za Kijev.
Prethodno je američki republikanski senator Džejms Dejvid Vens izjavio da je poseta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Sjedinjenim Američkim Državama – sramotna.
Američke zastave ispred zgrade Kongresa na Kapitolu - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
SVET
„Sramna farsa“: Američki senatori negoduju zbog posete Zelenskog Vašingtonu
Novoizabrani predsednik Argentine Havijer Milej položio je zakletvu ispred argentinskog Kongresa - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2023
SVET
Novi predsednik Argentine položio zakletvu: Obećao da će eliminisati Centralnu banku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala