- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Blumberg“: EU napravila plan za korišćenje prihoda od zamrznute ruske imovine

CC0 / unsplash / Zastava EU u Berlinu, Nemačka
Zastava EU u Berlinu, Nemačka - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
Pratite nas
Evropska unija je razradila šemu za korišćenje prihoda od reinvestiranja zamrznute imovine Rusije, koje potom namerava da preusmeri Kijevu, prenosi „Blumberg“, pozivajući se na nacrt odgovarajućeg dokumenta Evropske komisije.
U skladu sa predlogom, utvrdilo bi se koja sredstva će biti korišćena u programu. Prvi korak nakon toga je utvrđivanje pravca delovanja.
„Nakon odbijanja troškova i plaćanja nacionalnih poreza, dobit će biti jasno definisana i obračunata u skladu sa osnovnim kapitalom i zahtevima za upravljanje rizicima. To će omogućiti da se prebace i kreditiraju u budžet EU u korist Ukrajine u kasnijoj fazi“, navodi se u dokumentu Evropske komisije.
Prema navodima agencije, predlozi uključuju preporuke „za zaštitu organizacija koje drže tu imovinu od pravnih rizika i krivičnog gonjenja, kao i oslobađanje od odgovornosti centralnih depozitara hartija od vrednosti koji drže male sume“.
Drugi korak podrazumeva prenos neto prihoda, dobijenih od zamrznutih sredstava, u budžet EU za period 2024-2027. godine.
Prema dokumentu, Evropska komisija namerava da prikupi oko 15 milijardi evra do 2027. godine od reinvestiranja zamrznutih sredstava Rusije. Najveći deo te imovine, 191 milijarda evra, blokiran je na međunarodnoj platformi „Juroklir“ u Belgiji koja je već od nje profitirala tri milijarde evra za devet meseci ove godine.
Uprkos tome što G7 podržava tu „neočekivanu meru“ EU, piše „Blumberg“, Evropska unija postepeno ide ka realizaciji plana, bez žurbe, uzimajući u obzir „zabrinutost Evropske centralne banke, Međunarodnog monetarnog fonda i nekoliko država članica unije“ u pogledu pravne i finansijske održivosti tih koraka.
Pritom, u dokumentu Evropske komisije „jasno se navodi da prihodi od zamrznutih sredstava ne pripadaju Rusiji i nisu njeno vlasništvo“, navodi „Blumberg“.
Podsećamo, ministri spoljnih poslova G7 su ranije u zajedničkom saopštenju nagovestili da G7 neće vraćati Rusiji njena zamrznuta sredstva sve dok Moskva ne pristane da plati odštetu Kijevu.
Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije „Euroclear“ – jedne od najvećih svetskih sistema kliring sistema. Lideri EU su u oktobru prošle godine naložili Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznutih sredstava za finansiranje obnove Ukrajine, ali predlog od EK još uvek nije dobijen. U Kremlju su saopštili da bi donošenje takvih odluka „predstavljalo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
RUSIJA
Zaharova: Zapad želi zamrznutu rusku imovinu zbog situacije na Bliskom istoku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala