- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Zapad želi zamrznutu rusku imovinu zbog situacije na Bliskom istoku

© Sputnik / Natalia SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
Zapad je počeo aktivno da govori o konfiskaciji zamrznute ruske imovine zbog finansijskih troškova zbog palestinsko-izraelskog sukoba, izjavila je portparo Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Mogu da kažem o političkoj pozadini, zašto se to dešava, zbog čega se na Zapadu intenziviraju ovakvi razgovori (o korišćenju ruskih sredstava). Iz jednog razloga – zato što je novac na izmaku, i sami moraju nekako da opstanu. Drugi faktor je situacija na Bliskom istoku. Očigledno je da će se umešanost Zapada u ovu situaciju ticati i finansijske sfere“, naveo je diplomata.
Ranije je Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD podržao predlog zakona kojim se predviđa prebacivanje dela konfiskovane ruske imovine Ukrajini.
Ministri spoljnih poslova G7 su u zajedničkom saopštenju nagovestili da G7 neće vraćati Rusiji njena zamrznuta sredstva sve dok Moskva ne pristane da plati odštetu Kijevu.
Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije „Euroclear“ – jedne od najvećih svetskih sistema kliring sistema. Lideri EU su u oktobru prošle godine naložili Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznutih sredstava za finansiranje obnove Ukrajine, ali predlog od EK još uvek nije dobijen. U Kremlju su saopštili da bi donošenje takvih odluka „predstavljalo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisuje ukaz o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
RUSIJA
Rusija našla način da vrati zamrznutu imovinu: Putin potpisao ukaz
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala