- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kakav to novi vetar duva u Kataloniji

© AP Photo / Joan MonfortBarselona Girona
Barselona Girona - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
Pratite nas
Pravi spektakl dogodio se u 16. kolu španske Primere, a glavni akteri su fudbaleri Đirone koji su savladali Barselonu po prvi put u istoriji rezultatom 4:2. Fudbaleri Barselone nikada nisu imali više propuštenih prilika, a Đirona je to iskoristila i popela se na vrh tabele.
Posle remija Real Madrida i Betisa, Đirona je dobila šansu da se popne na prvo mesto tabele španske lige, mada je to delovalo kao težak zadatak jer im je trebala pobeda protiv Barselone. Međutim, ta pobeda je ostvarena.

Đirona kaznila sve propuštene prilike

Počelo je golom Artjoma Dovbika u 12. minutu, a samo sedam minuta kasnije mrežu je zatresao Robert Levandovski za 1:1.
Imala je Barselona veći posed lopte, više šuteva u okvir gola od protvinika (12-7), ali u 41. minutu Đirona ponovo stiže do prednosti golom Migela Gutijereza.
Ako su fudbaleri Barse veliki broj šansi propustili u prvih 45 minuta, šta onda tek reći za drugo poluvreme... Uputili su čak 19 šuteva!
Sve je bilo uzalud jer je u 80. minutu Valeri pogodio za velikih 3:1 Đirone. Činilo se da bi to mogao da bude i konačan rezultat, ali u nadokandi smo videli još dva pogotka. Ilkaj Gundogan smanjio je na 3:2, a ako su se iz Barse ponadali Kristijan Stuani je u 95. minutu tu nadu ugasio golom za konačnih 4:2.
Sve propuštene šanse Barselone kaznila je Đirona, a bilo ih je čak pet. To je prvi put da je ovaj katalonski klub propustio toliki broj velikih šansi, još od oktobra 2021. godine kada su izgubili od Rajoa rezultatom 1:0.
To nije najgori podatak jer su Katalonci oborili više rekorda. Imali su najveći broj očekivanih golova u 2023. godini računajući špansku ligu, Ligu šampiona i Ligu Evrope. Najveći broj šuteva, za ceo meč imali su čak 31,a pored toga najveći broj šuteva u okvir gola, imali su ih 11.
Za razliku od Barselone, fudbaleri Đirone su oduševili, Od očekivana 2,4 gola dali su četiri i sada kada se uporede očekivani i postignuti golovi Đirona je na prvom mestu španske lige jer je u plusu sa 7,4.

„Možemo da pobedimo svakog“

Veliki uspeh ostvario je Mičel, trener Đirone, i nije imao razloga da krije sreću.
„Bila je to fantastična utakmica. Očekivali smo veliku Barsu i na momente smo je dobili. Ipak, njihov pritisak nije bio toliko efektan jer su morali mnogo da trče nazad, a to je bila naša zasluga. Veoma sam zadovoljan. Ne znam možemo li da izdržimo, ali ovi igrači pišu istoriju, zaista“, rekao je Mičel.
Veliko srce pokazuju fudbaleri ovog kluba, a Mičel je na to ponosan bez obzira na to šta njegov tim uradi na kraju sezone.
„Ne znam jesmo li u stanju da osvojimo titulu, ali znam da jesmo u stanju da pobedimo svakog rivala. Kao što je rekao kolega Ćavi, mi ne osećamo pritisak… Ljubitelji fudbala počinju da navijaju za Đironu, a to je zasluga igrača“, poručio je trener Đirone.

Kako do Lige šampiona

Koliko god Đirona blistala tokom sezone njihovo učešće u Ligi šampiona moglo bi da bude pod velikim zankom upitnika jer imaju istog vlasnika kao i Mančester siti.
Katalonski klub je zapravo Sitijeca filijala, vodi je „Siti fudbal grupa“ još od 2017. dodine.
Zbog UEFA pravila o istom vlasniku dva kluba trebalo bi da se gleda učinak u domaćem prvenstvu, odnosno u Ligu šampiona otišap bi klub koji ostvari bolji rezultat, što će biti teško jer su trenutno jedni favoriti za titulu u Španiji, drugi za titulu u Engleskoj.
Međutim šansa da se oba kluba nađu u elitnom takmičenju postoji.
Siti bi u tom slučaju morao da smanji uticaj na filijalu, ali tu već postoji dobra vest jer engleski klub ima 47 odsto vlaništva.
Naredni problem koji bi morao da bude rešen tiče se najviše Perea Gvardiole, brata Pepa Gvardiole., koji je predsednik uprave Đirone. Tu poziciju Pere bi morao da napusti.
Zvezda i Mančester siti - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
SPORT
Građani bez tri zvezde i treninga izlaze na megdan Zvezdi
Spas Delev - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
SPORT
Suze zbog istorijskog oproštaja, emotivna poruka – a onda lopatom na fudbalere /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala