- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Aleksandar Lukašenko pokorava Afriku

© AP Photo / Maxim GuchekPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko. - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2023
Pratite nas
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je prethodnog vikenda završio dvodnevnu posetu Ekvatorijalnoj Gvineji i zatim otputovao u Keniju. Dok predsednik Belorusije planira saradnju sa afričkim zemljama, Svetlana Tihanovska i dalje insistira na zapadnoj orijentaciji.
Lider opozicije je sa predsednikom Evropskog parlamenta Robertom Mecolom napisala članak za Dan ljudskih prava. U tekstu se navodi da je „Belorusija iskonski evropska zemlja po pitanju vrednosti, kulture i po težnjama za budućnost“, a objavilo ga je nekoliko listova iz EU.
Lukašenko je tokom afričke turneje održao sastanke sa liderima Ekvatorijalne Gvineje i Kenije. Sa predsednikom Teodorom Obijangom Ngemom Mbaso je potpisao dokument o realizaciji saradnje između Belorusije i Ekvatorijalne Gvineje.
U dokumentu se navodi da će u afričku zemlju isporučiti tehniku za koju će biti izgrađeni odgovarajući centri. Saradnja će se razvijati u poljoprivredi, farmaceutskoj industriji, zdravstvu i medicini, a plan razvoja se odnosi na period 2024-2026. godine.
„Tokom posete smo pokrenuli novu fazu u odnosima Belorusije i Ekvatorijalne Gvineje. Za samo godinu dana je urađeno mnogo toga, a nekim zemljama su potrebne decenije za to“, izjavio je beloruski predsednik.
Istakao je da je to podvig dve vlade i eksperata, da je reč o 74 projekata koji će se realizovati u naredne dve-tri godine. Afrički lider je takođe zadovoljan sastancima i podvukao je da će se u savezu sa Belorusijom njegova zemlja konačno osloboditi od kolonijalne zavisnosti.

„Postoje zemlje koje ne žele da se Afrika razvija. To su zemlje koje donose nestabilnost i planiraju razne promene, kako bi koristile naše resurse. Međutim, Afrikanci se bude. Vidimo da su nas prevarili i razočarani smo. I ono što nam je ulivalo nadu ne možemo da dobijemo od naših bivših kolonizatora“, rekao je Teodoro.

Kako se u tekstu navodi, čini se da je Aleksandar Lukašenko shvatio svoju misiju - „buđenje Afrikanaca“ i 10. decembra je iz Ekvatorijalne Gvineje odleteo u Keniju. Sa predsednikom Kenije Vilijamom Rutou razgovarao je o formiranju plana za razvoj saradnje. Naglasio je da je njegova uloga da probudi. Lukašenko je u razgovoru naglasio da je cilj saradnje uspostavljanje trgovinsko-ekonomskih i političkih odnosa. Autor članka navodi da je Kenija zainteresovana za kupovinu beloruskih traktor i kalijumskih đubriva.
Predsednik Belorusije je istakao da će se saradnja sa Kenijom tek razvijati i pozvao afričkog kolegu da poseti Minsk.
U tekstu se zaključuje da Alesandar Lukašenko koristi svaku priliku kako bi umanjio uticaj zapadnih sankcija, a u Africi je video veliko tržište.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
RUSIJA
Lukašenko: Novac koji Zapad troši na ratove treba usmeriti na ekologiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala