Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Veto iz Mađarske: Hoće li Orban odbraniti Srbiju od konačne ucene Zapada i EU

© Sputnik / Lola ĐorđevićMađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban  - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
Pratite nas
Mađarski premijer Viktor Orban mogao bi vetom sprečiti veliku manipulaciju Brisela, implementaciju Ohridskog sporazuma u poglavlje 35 pristupnih pregovora sa Srbijom, kojom bi bio otvoren put formalnom priznanju nezvisnosti Kosova, smatra politikolog dr Aleksandar Mitić.
Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da ukoliko Evropski savet uključi Briselski i Ohridski sporazum u pregovarački okvir, iako se Srbija tome protivi, Beograd uvek može da računa na Mađarsku. Prema saznanjima zapadnih medija, Evropski savet će na samitu 14. i 15. decembra uvrstiti Ohridski sporazum u poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije.

Orban može staviti veto ali sve zavisi od Beograda

Politikolog dr Aleksandar Mitić sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu smatra da je najvažnije kakav će biti stav Beograda po tom pitanju i podseća da su zvaničnici Srbije do sada više puta ponovili da se protive uključivanju Ohridskog sporazuma u poglavlje 35.
Orban je praktično rekao da će podržati stav Beograda, a to u praksi znači da može staviti veto na formulaciju koja bi praktično značila pokušaj uključivanja ovog plana u pregovaračko poglavlje 35, kaže Mitić za Sputnjik.
„Čak i kad bi EU donela takvu odluku, odnosno kad bi se sve države članice složile, opet bi sve zavisilo od Beograda. Dakle, Beograd bi morao da da pristanak na tako nešto. S tim što bi u tom slučaju, s obzirom na stav Beograda, to značilo zaustavljanje evropskih integracija. Konkretno, Beograd ne može da prihvati jedan plan ili predlog koji de fakto znači odricanje od Kosova i Metohije, a to predstavlja francusko-nemački plan. To dobro znaju svi oni koji guraju ovu priču, posebno države kvinte koje se najviše zalažu za to.“
Mitić podseća da je još prošle godine Borelj gurao priču da se promeni poglavlje 35 i da se u njega uključi tzv. francusko-nemački plan, a kasnije su neki od elemenata tog plana bili predmeti različitih dogovora i interpretacija šta je prihvaćeno ili ne.

Poglavlje 35 – pokretna meta

U svakom slučaju, Beograd ukoliko ne želi da se odrekne Kosova i Metohije morao bi da odbije da ovaj plan postane deo pregovaračkog poglavlja 35.
„Problem sa ovim poglavljem je što je jedinstveno za Srbiju. Ne poglavlje 35 samo po sebi nego ono što je uključeno u njega, a to je tzv. normalizacija odnosa između Beograda i Prištine. To je naravno nametnuto od strane Brisela koji od početka pregovora pokušava da pronađe način i modalitet kako da se Srbija odrekne Kosova i kako da EU stvori jedinstvo, odnosno da sve države članice EU priznaju jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. I tako da po njima, reše ovaj problem sa kojim se suočavaju otkad su 2007/2008. godine brutalno kršeći međunarodno pravo orkestrirali to jednostrano proglašenje Kosova“.
Poglavlje 35 neki zovu pokretnom metom i ono to jeste zato što u njega može da se ubacuje nešto novo, ističe Mitić i podseća da je pre 15 godina nastala formulacija da su evropske integracije Srbije i Kosovo dva odvojena procesa.

Vrhunska politička manipulacija EU

Od početka je bilo jasno da je to jedna farsa, manipulacija EU i onih koji su to gurali ali u godinama koje su usledile videlo se da je to praktično jedan proces koji je itekako povezan i da EU samo pokušava da pronađe načine da se Beograd odrekne Kosova.
I elementi Briselskog sporazuma su uključeni u poglavlje 35 ali smo videli da ništa od toga nije bilo primenjeno kad su u pitanju obaveze Prištine poput formiranja ZSO.
Reč je o procesu vrhunskih političkih manipulacija kojima se bavi EU koja u ovom novom naletu pokušava da izvede jednu novu manipulaciju, a to je da ovim novim predlogom praktično nadogradi ono što je već bilo.
„Postoje dva cilja ovog predloga. Jedan je da se Beograd na taj način praktično obaveže da će odustati od Kosova i Metohije, predati ga i pustiti da ide niz vodu ukoliko želi da nastavi evropske integracije. Kasnije će naravno dolaziti razne vrste pritisaka na Beograd da je zarad evropske budućnosti dobro što to tako čini. A drugo je, naravno da se ovih pet zemalja koje ne priznaju jednostrano proglašenje nezavisnosti praktično obavežu da će ga priznati u ovakvom procesu. Jer, ako se Beograd sam odrekne Kosova to onda nije kršenje međunarodnog prava.“
Time bi se legalizovala i NATO agresija 1999. i jednostrano proglašenje nezavisnosti 2008. i onda više ne bi bio problem Slovačkoj, Grčkoj, Kipru, Rumuniji i Španiji da priznaju teritoriju koje se odrekla matična država. A to je vrhunska manipulacija Brisela, Berlina, Pariza i svih onih koji stoje iza ovog predloga.

Međukorak do formalnog priznanja Kosova

Osim toga, postoji i jedna manipulacija Brisela u odnosu na pet članica EU koje nisu priznale Kosovo kojom pokušavaju da im ukažu da se ne radi o formalnom priznanju nezavisnosti Kosova i da je ovo, navodno, jedna etapa kojom se neće prekršiti međunarodno pravo.
„Upravo je tu srž manipulacije. Na ovaj način teret se stavlja na Beograd da se prvi odrekne Kosova i Metohije. Posle toga ovim državama ne bi bio nikakav problem da priznaju nezavisnost Kosova ako bi Beograd prihvatio francusko-nemački plan i kroz nastavak evropskih integracija koje uslovljavaju prihvatanje ovakvog plana.
Manipulacija je komplikovana, kaže Mitić, i zato je tako i napravljena da bi se Beograd na mala vrata odrekao Kosova i da bi se na mala vrata zemljama koje ne priznaju Kosovo olakšalo da to učine kako bi se stvorilo to famozno jedinstvo EU.
Ne bi trebalo zaboraviti, ukazuje naš sagovornik, da je ovo samo međukorak kao što su bili i Briselski sporazum i prvi deo poglavlja 35. Prvi korak bio je povlačenje države Srbije sa Kosova i Metohije, a drugi je da se Srbija natera da se sama odrekne Kosova i Metohije i to je ova sadašnja faza. I onda će ukoliko to Beograd prihvati, sledeći korak biti, što će takođe biti naknadno ubačeno u okvir poglavlja 35, formalno priznanje nezavisnosti Kosova, ističe Mitić.
Jer, po njemu, to je pokretna meta i ono što stoji danas, može da se dopuni sutra. Ako Beograd implementira sve ono što stoji, kao što je implementirao sve iz Briselskog sporazuma, došli smo do ove sada faze. A ako ispuni sve iz ove sada faze, praktično će biti doveden pred svršen čin:
„Onda će uslediti zahtev da se u to poglavlje ubaci i de jure priznanje nezavisnog Kosova u nekoj perspektivi. Da bi se sve to sprečilo neophodno je i da Beograd ostane čvrst u svom stavu i bilo bi od izuzetne pomoći kad bi i Orban ali i pet država ostali čvrsti. I da vetom ili različitim formulacijama spreče da ovako definisan francusko-nemački plan ili njegovi elementi budu uključeni u pregovaračko poglavlje 35“, zaključio je Mitić.
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2023
SRBIJA
Snažna poruka Orbana: Ako EU uključi Ohridski sporazum u poglavlja – bićemo uz Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala