- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pametnim bombama moćnijim od Iskandera Rusija pobeđuje Ukrajinu

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaVKS RF
VKS RF - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2023
Pratite nas
Ruska avijacija će u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini početi masovno da upotrebljava pametne bombe, što će stvoriti direktnu pretnju ukrajinskim snagama i izvršće snažan pritisak na ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane.
Naime, ruske snage su dobile nove mogućnosti sa pojavom sistema pod nazivom univerzalni modul za planiranje i korekciju (UMPK), koji omogućava bombarderima da izvrše precizne napade na neprijatelja teškim avionskim bombama sa veće i bezbednije udaljenosti.
„Takve bombe omogućavaju da avion ne uđe u zonu protivvazdušne odbrane protivnika, odnosno, u zavisnosti od brzine aviona i visine leta domet bombe može biti 40 kilometara i više. Samim tim, avion ne mora da doleti do samog cilja i da njega mete baci bombe za njegovo uništenje. Osim toga, preciznost navođenja ovih bombi je prilično visoka - nekoliko metara. Štaviše, bombe kapaciteta jedne i po tone su u stanju da unište značajan broj ciljeva, čak i nepreciznim pogotkom, zbog svoje ogromne snage, zbog svoje velike moći“, kaže ruski ekspert Jurij Knutov.
Mediji navode da su ove razorne bombe toliko snažne da za sobom ostavljaju veliki krater u koji se može „zakopati tenk ili nekoliko vozila“, a zbog svoje veličine sposobne su da nanesu značajnu štetu neprijatelju.
Izvor Sputnjika je prethodno naveo da će ruske Vazdušno-kosmičke snage Rusije započeti masovnu obuku pilota za upotrebu avionskih bombi sa univerzalnim modulima za planiranje i korekciju u zoni specijalne vojne operacije. S tim u vezi, u jedan od centara za obuku nedavno je isporučena partija bombardera Su-34 koji će se koristiti za masovnu obuku pilota da koriste avionske bombe sa univerzalnim modulima za planiranje i korekciju koje su se već koristile i dobro pokazale u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini. To će omogućiti da se poveća broj pilota koji umeju da koriste pomenutu municiju i povećaće napade „pametnim avionskim bombama” u zoni specijalne vojne operacije na ukrajinske vojne objekte.
© SputnikRuske snage su dobile nove mogućnosti sa pojavom sistema pod nazivom univerzalni modul za planiranje i korekciju, koji omogućava bombarderima da izvrše precizne napade na neprijatelja teškim avionskim bombama sa veće i bezbednije udaljenosti
Aviabombы FAB-500 na aэrodrome, gde baziruюtsя samoletы aviagruppы Vostočnogo voennogo okruga Vooružennыh sil Rossii - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Ruske snage su dobile nove mogućnosti sa pojavom sistema pod nazivom univerzalni modul za planiranje i korekciju, koji omogućava bombarderima da izvrše precizne napade na neprijatelja teškim avionskim bombama sa veće i bezbednije udaljenosti

Razorna sovjetska bomba dobila novi modul

Izvor navodi da je univerzalni modul za planiranje i korekciju tokom testiranja u zoni specijalne vojne operacije pokazao visoku efikasnost – uz niske troškove proizvodnje, on osigurava visokoprecizno pogađanje objekata ukrajinske vojske na kontakt liniji. Tipične mete za napade bombama sa pomenutim modulima su grupe vojske protivnika, privremene baze, utvrđenja i komandna mesta.
„Ako govorimo o tome da počinje obuka pilota, to ukazuje da će to biti serijska proizvodnja bombi još iz sovjetskih vremena, a na njih se ugrađuju ti savremeni moduli koji im omogućavaju da se pretvore u pametne bombe. Dakle, to je univerzalni modul za planiranje i korekciju. Taj uređaj staru bombu faktički čini navođenom. Na bombi je promenjen mehanizam i postavljen je sistem navođenja uz pomoć kog bomba leti tačno po zadatim koordinatama. Ti piloti koji će upotrebljavati te bombe moraju da znaju i kako da ih koriste. A to što počinje masovna obuka, kako stoji u informaciji koja je obavljena, to sugeriše da sada proizvodimo takve uređaje serijski“, kaže Knutov.
Dakle, univerzalni modul za planiranje i korekciju se instalira na konvencionalnu bombu, nakon čega ona postaje navođena. Modul poseduje sistem za upravljanje koji automatski navodi municiju na cilj. Primera radi, pomoću takvog sistema obična avionska bomba FAB-500 postaje visoko precizna. Trenutno se u zoni specijalne vojne operacije koriste bombe sa univerzalnim modulima za planiranje i korekciju kalibra 250, 500 i 1.500 kilograma. Lansira ih bombarder Su-34.

Pametna bomba moćnija i od „Iskandera“

Bombarder Su-34 je namenjen za uništavanje kopnenih, površinskih i vazdušnih ciljeva u svako doba dana i u svim vremenskim uslovima. Bombarder može da nosi do 8.000 tona oružja na 12 spoljnih podvesnih nosača. Takođe poboljšane su i njegove mogućnosti za izviđanje, navođenje i određivanje ciljeva.
Knutov procenjuje da obuka pilota neće trajati dugo.
„Verujem da obuka neće trajati duže od mesec dana. To je moja pretpostavka. Nakon toga, određeni broj pilota biće osposobljen da koristi ovo ofanzivno sredstvo, koje po mnogim parametrima prevazilazi i neka savremena oružja. Naprimer, avionska bomba FAB-500 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju tri puta je moćnija od raketa sistema ‘Iskander’“, kaže Knutov.
Inače, FAB-500 je najslabija bomba u ovoj porodici, a ruska avijacija je već u zoni specijalne operacije testirala modernizovane teške bombe FAB-1500 sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju. Takve pametne bombe su postale jedan od aduta ruske vojske u Ukrajini, a ukrajinska protivvazdušna odbrana je nemoćna pred njima i ne može da presretne te ciljeve.
Ruska avijacija je takvom bombom nedavno uništila najveći štab Oružanih snaga Ukrajine. Komandno mesto ukrajinske vojske nalazilo se duboko u pozadini, bilo je dobro zaštićeno i kamuflirano. Ruski vojni ekspert Viktor Baranec ističe da ukrajinske Oružane snage nikada do sad nisu dobile tako snažan šamar od ruske vojne avijacije kao u trenutku kada je lovac-bombarder Su-34 prvi put upotrebio bombu FAB-1500 tokom specijalne operacije.
Kao rezultat tog napada, navodi ekspert, bila je prekinuta veza i kontrola jedinica Oružanih snaga Ukrajine na jednom sektoru fronta, a poginulo je oko 50 ukrajinskih vojnika.
Sistem Iskander u akciji u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2023
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA Iskander - udarna pesnica ruske vojske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala