Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Komandant Kfora: Bezbednosna situacija na KiM mirnija, ali i dalje krhka

© AP Photo / Visar KryeziuKfor
Kfor - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2023
Pratite nas
Bezbednosna situacija na Kosmetu je mirnija, ali i dalje krhka, a Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat UN, potpuno i nepristrasno, kaže u intervjuu za Kosovo onlajn komandant ove misije general-major Ozkan Utulaš.
Komandant Kfora navodi da je „nakon porasta tenzija proteklih meseci, NATO rasporedio 1.000 dodatnih vojnika i teže naoružanje“.
„Učetvorostručili smo prisustvo Kfora na severu Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i duž administrativne linije. Sve u svemu, bezbednosna situacija je sada mirnija, ali je i dalje krhka. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da misija Kfora nastavi da ispunjava svoj mandat UN – na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine – da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu, i slobodu kretanja“, rekao je on.
Utulaš je naglasio da Kfor nastavlja da deluje kao „treći reagujući“ faktor na Kosovu, posle Kosovske policije i misije vladavine prava EU (Euleks).
„NATO je snažno posvećen bezbednosti na Kosovu i Kfor će ostati koliko god bude potrebno, u skladu sa našim mandatom UN. Kfor nastavlja da stvara bezbednosni okvir, neophodan da bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU napredovao, što je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti za dobrobit svih zajednica i regionalnoj stabilnosti“, kaže general Ulutaš.
On je istakao i da „svako raspoređivanje Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova zahteva saglasnost Kfora“.
„Očekujemo blagovremene konsultacije o bilo kojoj akciji kosovskih bezbednosnih snaga ili kosovske policije koja bi mogla da utiče na regionalnu bezbednost. U redovnom sam kontaktu sa predstavnicima kosovskih bezbednosnih organizacija i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije. Računam na njihovu kontinuiranu saradnju“, naglasio je.
Na pitanje kako vidi najave, između ostalih i predsednika Ukrajine Zelenskog, da bi Balkan mogao da postane sledeće svetsko žarište, Ulutaš kaže da neće spekulisati o bilo kakvom budućem scenariju.
„Pomno pratimo sva relevantna bezbednosna dešavanja u regionu. Kfor ima agilno, fleksibilno i vidljivo prisustvo širom Kosova. Ostajemo budni i laserski fokusirani na svakodnevnu implementaciju naše misije UN, i ostajemo spremni da se uhvatimo u koštac sa svakom situacijom koja može uticati na bezbednosno okruženje, u skladu sa našim mandatom UN“, rekao je komandant ove misije na Kosovu i Metohiji.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2023
SRBIJA
„Važno da narod na severu KiM ima struju“: Vučić o ugovoru KEDS-a i Elektrosevera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala