Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Važno da narod na severu KiM ima struju“: Vučić o ugovoru KEDS-a i Elektrosevera

© Tanjug / DIMITRIJE NIKOLIĆPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zadovoljan što su Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) i Elektrosever postigli dogovor, čime se izbegava mogućnost da narod na severu KiM ostane bez električne energije.
„Još gledamo detalje, sledi potpisivanje ugovora sa stanovništvom. Kao što znate, svega 11 odsto ljudi na severu je plaćalo struju. Zadovoljan što su KEDS i Elektrosever postigli dogovor i time izbegavamo svaku mogućnost da narod na severu KiM ostane bez električne energije“, rekao je Vučić i dodao:
„I za nas je bilo još jedno važno pitanje, da se ovakvim sporazumom ne prejudicira pitanje imovine i mislim da su to stvari koje smo uspeli da uradimo“.
Upitan da li je dobio neki komentar međunarodne zajednice na to što je Priština Srbima na KiM zabranila da glasaju na predstojećim izborima, Vučić je odgovorio odrično.
„Biće neko njihovo saopštenje, i to vam je to. Naći će oni neki razlog da Srbe opet okrive za nešto. Ono što je za nas važno je da čuvamo svoju poziciju i gledamo kako da Srbiju guramo napred“, napomenuo je Vučić.

„Radiću sa Radevom na rešavanju politički incidentnih situacija“

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara posle puštanja u rad gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, da li je sa Radevim razgovarao o tranzitnim taksama za gas i ako jeste do kakvog je dogovora došlo, ponovio da je sa bugarskim kolegom Rumenom Radevom razgovarao o svim otvorenim pitanjima.
„Dogovorili smo se ako je potrebno da se čujemo telefonom svaki dan kako bismo smanjivali bilo kakve politički incidentne situacije između Srbije i Bugarske, i da vidimo kako da rešavamo probleme“, istakao je Vučić.
Predsednik Srbije izjavio je danas da je u prethodne četiri godine urađeno više po pitanju gasne interkonekcije nego u prethodnih 70 godina.
On je istakao da neke zemlje uopšte nemaju gas, te da je za Srbiju važan razvoj gasne interkonekcije, između ostalog, i zbog reindustrijalizacije.
Vučić je podsetio da se gradi gasna interkonekcija prema Severnoj Makedoniji, kao i da se nada da će moći da se gradi i prema Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj.
Pored toga, naveo je da će sledeće godine krenuti radovi na izgradnji naftovoda između Srbije i Mađarske.
„Moramo da gradimo naftovod između Srbije i Mađarske kako bismo mogli da imamo bolji pristup jeftinijoj nafti“, rekao je Vučić i dodao da Srbija mora da radi i na diverzifikaciji snabdevanja naftom.
On je dodao da će se raditi na tome da sledeće godine stopa rasta bude četiri odsto, uprkos tome što MMF prognozira stopu rasta od 3,6 odsto.
„To će značiti mnogo veće povećanje plata i penzija, da ćemo morati mnogo da investiramo kao država, ali i da raste stopa stranih investicija“, naglasio je Vučić.
Istakao je da Azija postaje sve značajniji investitor u Srbiji i da veruje da će se taj trend nastaviti.
Vučić je takođe u današnjem obraćanju najavio da će kamen temeljac za italijansku kompaniju Ariston biti postavljen krajem februara ili početkom marta naredne godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala