- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Zločin protiv bezbednosti čovečanstva“: Rusija traži izručenje naciste kome su aplaudirali u Kanadi

© AP Photo / Patrick DoyleJaroslav Hunka, bivši pripadnik SS jedinice "Galicija", u kanadskom parlamentu
Jaroslav Hunka, bivši pripadnik SS jedinice Galicija, u kanadskom parlamentu - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2023
Pratite nas
Generalno tužilaštvo Rusije zahtevalo je ekstradiciju bivšeg pripadnika SS divizije Jaroslava Hunke iz Kanade, kome je aplaudirao parlament te zemlje, zbog krivičnog dela genocida nad građanima SSSR, potvrđeno je Sputnjiku iz nadležnog resora.
Kako proizlazi iz odluke da se Hunka privede kao optuženi, on je „izvršio zločin protiv mira i bezbednosti čovečanstva“, što je zakonom klasifikovano kao posebno teško delo.
Prethodno je objavljeno da se bivši esesovac Jaroslav Hunka našao na poternici ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
Istražni komitet Rusije je optužio Hunku za genocid nad civilima SSSR u vreme Drugog svetskog rata.
U Državnom arhivu RF i Centralnom arhivu Ministarstva odbrane nalaze se dokumenta sa podacima o mestima na kojima se borila SS divizija "Galicija" čiji je pripadnik bio Hunka.

Incident u kanadskom parlamentu

Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao „borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata“. Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije „Galicija“ SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.
Kanadski premijer Džastin Trudo uputio je ranije izvinjenje zbog obraćanja ukrajinskog naciste u kanadskom parlamentu. Trudo je rekao da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.
Rota je nakon incidenta saopštio da podnosi ostavku u kanadskom parlamentu.
TV „CTV njuz“ objavila je da su se članovi kanadskog parlamenta saglasili sa predlogom lidera partije „Kvebečki blok“ da osude nacizam u svim njegovim formama povodom ovog skandala.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da su kanadske vlasti obavezne da privedu pravdi ili izruče pripadnika SS divizije koji je posetio parlament te zemlje.
Prva ukrajinska divizija ili 14. dobrovoljačka pešadijska divizija SS „Galicija“ je bila taktička formacija trupa nacističke Nemačke u kojoj su služili ukrajinski dobrovoljci.
Vladimir Zelenski i Džastin Trudo u kanadskom parlamentu. - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
RUSIJA
Putin: Postupci Zapada i aplaudiranje nacisti mogu dovesti do oživljavanja nacizma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala