- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Sednica Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija

UŽIVO Američki veto na rezoluciju u SB o prekidu vatre u Gazi, reagovala Rusija

Pratite nas
Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je u 63. dan. SAD su noćas stavile veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o trenutnom prekidu vatre u Gazi. Oglasila se Rusija koja je poručila da je tom odlukom Amerika izrekla smrtnu kaznu hiljadama civila.
Za rezoluciju je glasalo 13 članica SB UN. Protiv su bile SAD, a Velika Britanija je bila uzdržana. Koautori rezolucije je 97 zemalja, članica UN.
Nije preterano reći da će današnji dan biti jedan od najmračnijih dana u istoriji Bliskog istoka. Nakon što su još jednom blokirali poziv na prekid vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba, naše kolege iz SAD bukvalno su pred našim očima izrekle smrtnu kaznu hiljadama, ako ne i desetinama hiljada civila u Palestini i Izraelu, uključujući žene i decu, kao i službenicima UN koji pokušavaju da im pomognu. Istorija će ocenite ove postupke Vašingtona“, rekao je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.
Sa druge strane, zamenik stalnog predstavnika SAD u UN Robert Vud izjavio je da rezolucija „nema dodira sa stvarnošću“. Pored toga, SAD nisu bile zadovoljne time što u dokumentu nije bilo osude pokreta Hamas, niti je potvrđeno pravo Izraela na samoodbranu.
U Tel Avivu i gradovima u centralnom delu Izraela ranije tokom večeri oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, preneo. Na snimcima na društvenim mrežama vidi se kako sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" presreće rakete koje su, verovatno, ispaljene iz Pojasa Gaze.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:57 08.12.2023
Izrael zahvalio SAD što su stavile veto na rezoluciju SB UN
Izraelski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan zahvalio je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu što je „stalno“ uz Izrael, nakon što su SAD večeras stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se traži hitan prekid vatre u Gazi.

„Malo svetla je odbilo mnogo tame“, naveo je Erdan u izjavi, aludirajući na jevrejsku Hanuku, koja se naziva i praznik svetlosti.

On je dodao da je „šokantno da dok Hamas ispaljuje rakete na Guš Dan, oblast u Tel Avivu, iz naseljenih sredina u južnoj Gazi, UN su zauzete razmatranjem rezolucije koja daje pogrešnu sliku i čak ne osuđuje Hamas“.
Erdan je rekao da je prekid vatre moguć, ali samo, kako je naglasio, "uz povratak svih talaca i uništenje Hamasa".
22:01 08.12.2023
SAD stavile veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti o prekidu vatre u Gazi
SAD su stavile veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o trenutnom prekidu vatre u Gazi. Za rezoluciju je glasalo 13 članova SB UN uz jedan uzdržan i jedan glas protiv.
SAD, stalna članica Saveta bezbednosti UN, jedina je država koja je glasala protiv, što znači da rezolucija nije prihvaćena u Savetu bezbednosti.
Arapske i islamske zemlje pozvale su danas na glasanje o nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahteva prekid vatre u Pojasu Gaze radi dostavljanja humanitarne pomoći.
Predložena rezolucija je odgovor na pismo koje je generalni sekretar UN Antonio Gutereš poslao SB u sredu i u kojem upozorava na predstojeću "humanitarnu katastrofu" u Gazi i poziva 15 članica tog tela da glasaju za prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći i oslobađanja talaca, preneo je AP.
Nacrt rezolucije su podneli Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su arapski predstavnik u SB UN.
20:48 08.12.2023
IDF: Sve veći broj Hamasovih operativaca predaje se u Gazi
Sve veći broj Hamasovih operativaca predaje se u Gazi, saopštio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Danijel Hagari.
"Naše trupe istovremeno deluju u srcu Hamasovih 'centara gravitacije' na jugu i severu Gaze, u Džabaliji, Šedžaji i u oblasti Kan Junis", rekao je Hagari, prenosi Tajms of Izrael.
On je dodao da je u žestokim borbama mnogo pripadnika Hamasa koji se kriju pod zemljom, izgubilo život, ali i da se mnogi predaju i priključuju izraelskoj strani.
Prema Hagarijevim rečima, u poslednjih 48 sati IDF je u pojasu Gaze uhapsio više od 200 osumnjičenih.
"Desetine njih predate su na ispitivanje Jedinici 504 Vojnoobaveštajne uprave i Šin Betu u Izraelu, među kojima su i komandanti Hamasa i operativci Nukbe“, rekao je Hagari.
Prema rečima izraelskih zvaničnika, Palestinci su se tokom jučerašnjeg dana predali IDF u oblasti Džabalija na severu Gaze.
20:05 08.12.2023
SAD: Protivimo se prekidu vatre, zalažemo se za pauze u borbama kako bi se zaštitili civili
Sjedinjene Američke Države saopštile su da se protive prekidu vatre i ne podržavaju dalje delovanje Saveta bezbednosti kada je reč o sukobu između Izraela i Hamasa.
SAD i Izrael se protive prekidu vatre zbog toga što veruju da će to samo koristiti Hamasu, preneo je Rojters.
Vašington podržava pauze u borbama kako bi se zaštitili civili i omogućilo oslobađanje talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra.
"Dok SAD snažno podržavaju dugotrajan mir, u kojem bi i Izraelci i Palestinci živeli u miru i sigurnosti, ne podržavamo pozive za hitan prekid vatre", rekao je u Savetu bezbednosti Robert Vud, zamenik američkog ambasadora u UN.
Dodao je da bi to samo bile klice za sledeći rat, pošto, kako je naveo, Hamas nema želju za dugotrajnim mirom.
20:03 08.12.2023
Sirene za opasnost u Tel Avivu i centralnom Izraelu
U Tel Avivu i gradovima u centralnom delu Izraela oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, preneo je Tajms of Izrael.
Na snimcima na društvenim mrežama vidi se kako sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" presreće rakete koje su, verovatno, ispaljene iz Pojasa Gaze.
19:27 08.12.2023
Abas: Mirovna konferencija neophodna za okončanje izraelskog rata u Gazi
Za okončanje rata u Gazi neophodna je međunarodna mirovna konferencija, ali i da se razrade trajna politička rešenja koja bi dovela do uspostavljanja palestinske države, izjavio je danas palestinski predsednik Mahmud Abas.
Uopšteno, sukob između Izraela i Palestinaca dostigao je alarmantnu fazu koja zahteva međunarodnu konferenciju i garancije svetskih sila, rekao je Abas u intervjuu za Rojters. Lider Palestine ponovio je svoj dugogodišnji stav da se zalaže za pregovore, a ne oružani otpor kako bi se okončala dugotrajna okupacija.
"Ja sam za mirni otpor. Ja sam za pregovore zasnovane na međunarodnoj mirovnoj konferenciji i pod međunarodnim okriljem koji bi doveli do rešenja, koje će garantovati svetske sile, kako bi se uspostavila suverena palestinska država u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu“, rekao je on.
Abas je rekao da bi, na osnovu obavezujućeg međunarodnog sporazuma, oživeo oslabljene palestinske vlasti, sproveo dugo očekivane reforme i održao predsedničke i parlamentarne izbore, suspendovanih posle pobede Hamasa 2006. godine, koji je kasnije potisnuo Palestinsku upravu iz Gaze.
19:15 08.12.2023
Makron osudio nasilje jevrejskih doseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali
Francuski predsednik Emanuel Makron apelovao je danas na premijera Izraela Benjamina Netanijahua da učini sve kako bi se okončalo nasilje izraelskih doseljenika nad palestinskim civilima na okupiranoj Zapadnoj obali.
Iz Jelisejske palate saopšteno je da su dvojica lidera razgovarala telefonom i da je Makron ponovio potrebu da se zaštiti civilno stanovništvo u Gazi, dodajući da je ukazao Netanijahuu na važnost postizanja trajnog prekida vatre, preneo je Rojters.
Makron je naglasio da je Francuska solidarna sa Izraelom u borbi protiv terorizma, ali je preneo Netanijahuu da "preduzme neophodne mere" da se okončaju napadi doseljenika protiv Palestinaca na Zapadnoj obali.
18:49 08.12.2023
Kina pozdravila napore Gutereša da posreduje u primirju u Gazi
Kina pozdravlja napore generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da posreduje u primirju u regionu Bliskog istoka, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.
"Trenutna runda izraelsko-palestinskog sukoba dovela je do ozbiljne humanitarne katastrofe. Poziv generalnog sekretara Gutereša odražava snažnu zabrinutost međunarodne zajednice u vezi sa teškom situacijom u Gazi“, rekao je Vang na konferenciji za medije.
Prema njegovim rečima, Peking će nastaviti da jača koordinaciju sa svim uključenim stranama i igra konstruktivnu ulogu u smanjenju tenzija na Bliskom istoku.
18:47 08.12.2023
18:47 08.12.2023
18:46 08.12.2023
Pojas Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2023
RUSIJA
„Ratni zločin“: Rusija osuđuje plan Izraela da potopi podzemne tunele u Gazi
18:14 08.12.2023
Sirija: U napadu izraelskog drona poginule četiri osobe
Četiri osobe su poginule kada je izraelski dron pogodio automobil koji se potom zapalio na jugozapadu Sirije, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.
Bezbednosni izvor blizak Damasku naveo je da identitet mrtvih tek treba da bude utvrđen. Izraelska vojska je odbila da komentariše izveštaj o napadu u Kuneitri, mestu blizu granice sa Golanskom visoravni, koju je okupirao Izrael.
16:39 08.12.2023
Pojas Gaze: Skoro 17.500 žrtava izraelskih napada
Broj ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze povećao se na 17.483, saopštio je portparol ministarstva zdravlja te palestinske enklave.
Kako je naveo, 70 odsto ubijenih čine žene i deca. Broj ranjenih u izraelskim napadima, koji su započeli pre 63 dana, dostigao je 46.000, saopštilo je ministarstvo zdravlja Pojasa Gaze i dodalo da se pod ruševinama nalazi još mnogo ljudi, za kojima se potraga nastavlja.
16:35 08.12.2023
15:44 08.12.2023
Erdogan: Turska je spremna da preuzme odgovornost da spreči dalje krvoproliće
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio jeda je Turska spremna da preuzme odgovornost da spreči dalje krvoproliće i razaranja Pojasu Gaze.
"Turska je spremna da preuzme odgovornost za sprečavanje daljeg krvoprolića, razaranja i suza. Danas shvatamo da međunarodne organizacije odgovorne za obezbeđivanje globalnog mira i bezbednosti nemaju sposobnost za rešavanje problema", rekao je Erdogan.
On je upozorio da nevini ljudi plaćaju za trajni mir, a ne, kako je naveo, "zapadnjaci koji dolivaju ulje na vatru", prenosi agencija Anadolija.
"Više od 70 predstavnika medija je stradalo u Gazi. Gde je svet, gde su poznate svetske medijske organizacije? Zašto ne govore? Globalni medijski karteli pokušavaju da previde brutalnost u Gazi i legitimišu masakr novinara pod izgovorom borbe protiv Hamasa", dodao je on.
Prema njegovim rečima, novinari u Gazi se ubijaju svaki dan, ali nijedna od institucija koje govore o slobodi štampe godinama, nisu se oglasile.
"Izrael, koji nije mogao da slomi odlučnost naroda Gaze da se odupre uprkos svom varvarstvu, takođe gubi propagandni rat u medijima", rekao je Erdogan.
14:45 08.12.2023
Bombardovana najstarija i najveća džamiju u Gazi
Palestinski mediji navode da je izraelska vojska bombardovala najstariju i najveću džamiju u Pojasu Gaze, Veliku Omari džamiju, prenosi Al Džazira.
Snimci i fotografije na društvenim mrežama pokazuju ogromnu štetu na istorijskoj džamiji.
14:03 08.12.2023
Oglasile se sirene u Tel Avivu nakon raketne paljbe iz Pojasa Gaze
U Tel Avivu i okolnim naseljima oglasile su se sirene nakon raketne paljbe iz Pojasa Gaze.
Istovremeno, alarm za infiltraciju dronova oglasio se u nekoliko gradova u Gornjoj Galileji, uključujući grad Kirijat Šmona, blizu granice sa Libanom.
Sirene se takođe čuju u dva naselja u Gornjoj Galileji, Kfar Blum i Neot Mordehaj.
Kako prenosi Tajms of Izrael, Hamas je prethodno saopštio da je ispalio rakete iz pojasa Gaze na Tel Aviv.
Stanovnici navode da su čuli velike eksplozije, pošto su projektili navodno pali u more.
Tokom napada oglasile su se sirene u gradu Nicanimu na jugu zemlje.
13:38 08.12.2023
Hamas tvrdi da je odbio izraelsku akciju
Hamas je saopštio da je odbio akciju izraelskih specijalnih snaga u cilju spasavanja talaca u Pojasu Gaze, nanevši nekoliko vojnih žrtava, kao i da je jedan zarobljenik takođe poginuo u sukobu.
Izrael je odbio da komentariše ove tvrdnje, optužujući Hamas da pokušava da vodi psihološki rat.
Hamasove brigade Al-Kasam saopštile su da su njihovi borci otkrili jedinicu specijalnih snagaIzraela u pokušaju spasavanja talaca i napali je, ubivši i ranivši nekoliko vojnika, prenosi Rojters.
"Nećemo komentarisati psihološki rat koji Hamas nastavlja da vodi protiv naroda Izraela", rekao je portparol izraelske vlade Ejlon Levi, na brifingu za novinare na pitanje o tvrdnjama Hamasa o neuspešnoj raciji izraelskih snaga.
Dodao je da smatraju Hamas u potpunosti odgovornim za bezbednost i dobrobit tih talaca i ponovio zahtev Izraela koji, kako je naveo, do sada nije ispunjen, da ih Crveni krst poseti.
13:11 08.12.2023
Berlin: Mir nije moguć ako Hamas nastavi da napada iz Gaze
Osiguranje trajnog mira na Bliskom istoku neće biti moguće sve dok Hamas može da nastavi sa napadima iz Pojasa Gaze, rekao je u petak portparol nemačke diplomatije.
"Trenutno se zalažemo za dalji prekid vatre", rekao je portparol na redovnoj konferenciji za novinare u Berlinu, dodajući da Izrael treba da izbegava stradanje civila u južnom pojasu Gaze i da je obavezan da se pridržava humanitarnog prava.
12:43 08.12.2023
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala