- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rusima dozvoljeno učešće na Olimpijskim igrama u Parizu – u neutralnom statusu

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaSedište Međunarodnog olimpijskog komiteta u Lozani
Sedište Međunarodnog olimpijskog komiteta u Lozani - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2023
Pratite nas
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) dozvolio je individualnim sportistima iz Rusije i Belorusije da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, saopšteno je na sajtu te organizacije.
„Izvršni savet Međunarodnog olimpijskog komiteta doneo je odluku da pojedinačnim neutralnim sportistima, koji su se kvalifikovali prema postojećim kvalifikacionim sistemima Međunarodnih federacija, dozvoli da učestvuju na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu“, navodi se u saopštenju.
Kako je precizirano, „individualni neutralni sportisti“ su sportisti sa ruskim ili beloruskim pasošem. Prema saopštenju, trenutno ima samo 11 takvih sportista – osam sa ruskim i troje sa beloruskim pasošem.
Sportistima koji aktivno podržavaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini neće biti dozvoljeno da učestvuju na OI u Parizu, kao ni sportistima i trenerima koji imaju ugovore sa vojnim organima ili nacionalnim bezbednosnim agencijama. Takođe, na Olimpijskim igrama u Parizu biće zabranjeni bilo kakva obeležja Rusije i Belorusije na zvaničnim mestima i na zvaničnim događajima.
Ruski i beloruski sportisti koji budu želeli da učestvuju na Olimpijadi moraće da potpišu sporazum sa dopunjenom Olimpijskom poveljom, uključujući odredbu o poštovanju „mirne misije olimpijskog pokreta“. Ruski i beloruski sportisti koji se kvalifikuju za OI biće označeni kao neutralni sportisti (AINS).
MOK je 28. marta preporučio međunarodnim federacijama da dozvole Rusima i Belorusima da se takmiče, ali pod uslovom da ne podržavaju specijalnu vojnu operaciju i da nisu povezani sa vojnim sportskim društvima.
Olimpijske igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.
Ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnoj sednici jubilarnog 20. zasedanja međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“ u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
RUSIJA
Putin: Ruski sportisti izloženi diskriminaciji; Olimpijske igre - sredstvo političkog pritiska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala