- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Ruski sportisti izloženi diskriminaciji; Olimpijske igre - sredstvo političkog pritiska

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin na plenarnoj sednici jubilarnog 20. zasedanja međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“ u Sočiju
Ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnoj sednici jubilarnog 20. zasedanja međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“ u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Pratite nas
Zabrana učešća ruskim sportistima na međunarodnim takmičenjima je etnička diskriminacija Rusije, a poziv na Olimpijske igre nije bezuslovno pravo najboljih sportista, nego privilegija koja se ne zaslužuje sportskim rezultatima, već političkim gestovima, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na forumu „Rusija-sportska država“.
Pored toga, prema njegovim rečima, zahvaljujući nekim rukovodiocima aktuelnog Međunarodnog Olimpijskog komiteta, Rusija je saznala da se same igre mogu upotrebiti kao sredstvo političkog pritiska protiv ljudi koji sa politikom nemaju nikakve veze.
Predsednik Rusije je naglasio da je sportski pokret sada na testu kohezije i odanosti olimpijskim principima jednakosti i poštene borbe.
Putin je podsetio i na predlog brojnih članova MOK-a da se promeni Olimpijska povelja.

„Takođe smo saznali da je Olimpijska povelja, navodno, zastarela i da je izgubila univerzalni karakter. Neki sportski zvaničnici dali su sebi za pravo da odlučuju na koga se odnosi Olimpijska povelja, a na koga ne. Takvi pristupi protivrečni su samoj prirodi sporta, ocenio je ruski lider.

On je izrazio uverenost da postoje vrednosti koje se ne smeju izdati, ukinuti, zameniti za nešto ili prodati, a jedna od njih je, bezuslovno, sport i njegova objedinjujuća snaga, uključujući i smisao međunarodnih sportskih organizacija.
U martu 2023. godine, MOK je preporučio međunarodnim federacijama da ruskim sportistima koji nisu podržali specijalnu vojnu operaciju dozvole da se takmiče u neutralnom statusu.
Istovremeno, organizacija je predložila da se sportistima povezanim sa oružanim snagama i bezbednosnim organima, kao i nacionalnim timovima, uskrate takmičenja u timskim disciplinama. Neke međunarodne federacije, kao obavezan uslov da Rusi budu primljeni na međunarodna takmičenja, postavljaju i to da potpišu deklaraciju kojom se osuđuje SVO.
Ruski sportisti na Olimpijskim igrama u Tokiju - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
SPORT
„Antiruska histerija – protiv sporta“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala