- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija i Saudijska Arabija dogovorile jačanje saradnje u oblasti odbrane i borbe protiv terorizma

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Uđi u bazu fotografijaVizit prezidenta RF V. Putina v Saudovskuю Araviю
Vizit prezidenta RF V. Putina v Saudovskuю Araviю  - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2023
Pratite nas
Moskva i Rijad dogovorili su jačanje saradnje u odbrambenoj sferi radi ispunjenja zajedničkih ciljeva obe zemlje, navodi se u zajedničkoj deklaraciji dve zemlje nakon jučerašnje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Saudijskoj Arabiji, objavljenoj na sajtu Kremlja.
„Strane su potvrdile svoju težnju ka jačanju trenutne saradnje i koordinaciju u oblasti bezbednosti po svim pitanjima od uzajamnog interesa, uključujući borbu protiv kriminala u svim oblicima, borbu protiv terorizma i ekstremizma, kao i njihovo finansiranje i razmenu informacija u cilju suprotstavljanja terorističkim organizacijama na način da se osiguraju bezbednost i stabilnost dve države“, poručeno je u izjavi.
Takođe, u izjavi se naglašava da će dve zemlje raditi na proširenju saradnje koja podrazumeva naftu i gas, tehnologije, sudski sistem, turizam, sport.
Pored toga, ističe da je Rusija zahvalna Saudijskoj Arabiji za humanitarne i političke napore povodom ukrajinskog sukoba, uključujući oslobađanje zatvorenika.
U izjavi je konstatovano i da su dve zemlje objavile da se zalažu za momentalni prekid vojnih operacija na palestinskim teritorijama.
Moskva i Rijad se takođe zalažu za ispunjavanje međunarodnih rezolucija, koje podrazumevaju odluku o postojanju dve države ─ Izraela i Palestine.
Putin i prestolonaslednik Mohamed bin Salman el Saud razgovarali su i o obnavljanju diplomatskih odnosa Rijada i Teherana i podvukli da je važno da Iran poštuje mirovni karakter njegovog nuklearnog programa.
Ruski predsednik Vladimir Putin boravio je juče u radnoj poseti Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
RUSIJA
Tuš za usijane glave: Upravo se odigrao jedan od najvažnijih međunarodnih događaja u 2023.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala