- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tuš za usijane glave: Upravo se odigrao jedan od najvažnijih međunarodnih događaja u 2023.

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Uđi u bazu fotografijaPoseta ruskog predsednika Vladimira Putina Ujedinjenim Arapskim Emiratima
Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
Pratite nas
Poseta Vladimira Putina Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima odražava trend jačanja pozicije Rusije na Bliskom istoku i generalno u međunarodnoj areni, ističu ruski eksperti. Politikolozi napominju da će ova poseta ruskog predsednika postati jedan od najvažnijih događaja u međunarodnoj politici ove godine.
Ruski eksperti ovu posetu Bliskom istoku smatraju istorijskom u kontekstu još jedne runde konfrontacije između arapskog sveta i Izraela i rešavanja palestinsko-izraelskog sukoba. Stručnjaci očekuju da u senci onoga što se sada dešava u Palestini, a posebno u Gazi, koordinacija između Rusije i zalivskih zemalja može delovati kao tuš koji će ohladiti usijane glave u Izraelu i na Zapadu, koji pruža bezuslovnu podršku Tel Avivu u oružanim akcijama protiv Palestinaca.
Ruski analitičar Irina Fjodorova ocenjuje da je pronalaženja rešenja za palestinsko-izraelski konflikt i zaustavljanje krvoprolića važna tema Putnovih razgovora na Bliskom istoku.
„Nama je jasno da je u ovoj situaciji sastanak sa liderima Saudijske Arabije, UAE i, dan kasnije, sa predsednikom Irana zapravo sastanak sa vodećim igračima koji zaista mogu nekako da utiču na trenutnu situaciju... Naravno, jasno nam je i da je bez Izraela nemoguće rešiti ovo pitanje, ali udruživanje zemalja arapskog sveta sa Rusijom, kao i moguća izrada neke mape puta može naterati, čak i Izrael, da se smanji intenzitet konfrontacije u ovom regionu“, kaže Fjodorova.
Ona ne isključuje da se iza zatvorenih vrata razgovara o potrebi da se odmah zaustavi krvoproliće, obustavi vatra, izbegnu žrtve, a zatim da se napravi mapa puta, koji će biti zasnovana na odlukama Ujedinjenih nacija.
Ova poseta pokazuje da Rusija razvija partnerstvo sa vodećim državama Persijskog zaliva, članicama OPEK-a od kojih u velikoj meri zavise svetske cene nafte, ali ni to nije glavna stvar, jer postoji diversifikacija trgovinske i ekonomske saradnje sa sve većim prelaskom na oblast visokih tehnologija.
Poseta se može povezati i sa činjenicom da će Rusija od januara 2024. godine predsedavati BRIKS-om, a toj organizaciji će se početkom iduće godine priključiti i Emirati i Saudijska Arabija, kao i Iran, čiji će predsednik Ebrahim Raisi posetiti Moskvu 7. decembra.
© Foto : Snimak sa ekrana/TelegramSpektakularan doček Putina u Abu Dabiju - nebo u bojama ruske zastave
Spektakularan doček Putina u Abu Dabiju - nebo u bojama ruske zastave - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
Spektakularan doček Putina u Abu Dabiju - nebo u bojama ruske zastave

Rusija jača saradnju sa Emiratima u svim pravcima

Ruski eksperti napominju da Rusija nailazi na podršku arapskih zemalja po pitanju svoje spoljne poltike, kao i na razumevanje zadataka i ciljeva koje je Moskva postavila tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini. Stav koji je rukovodstvo UAE zauzelo je veoma značajan, s obzirom da su emiratski investicioni fondovi bili jedni od retkih koji posle uvođenja sankcija Moskvi nisu zamrzli svoje aktivnosti u Rusiji.
Takođe, bilteralna saradnja Rusije sa UAE i Saudijskom Arabijom danas je od posebnog značaja. Emirati ostaju glavni spoljnoekonomski partner Rusije u arapskom svetu.
Prošle godine trgovinska razmena između Rusije i Emirata je dostigla istorijski maksimum i rekordnih devet milijardi dolara, odnosno povećana je za preko 67 odsto, a ove godina mogla bi biti i veća.
Trgovinsko-ekonomske i političke veze između Rusije i predstavnika arapskog sveta se razvijaju. Hteo to Vašington ili ne - to nikoga ne zanima, jer zemlje persijskih monarhija karakteriše pragmatizam. Osim toga, nisu svi u ovim monarhijama impresionirani načinom na koji se Zapad ponaša... Ne čudi činjenica da je poseta ruskog predsednika Emiratima izazvala histeriju na Zapadu, a posebno u ovom slučaju kada su videli da je dočekan uz boje ruske zastave na nebu, počasnom paljbom i itd. Čak i da se sve to nije dogodilo bilo bi histerije. Budimo iskreni, sve što prati ruskog predsednika po pravilu će asocirati na smrad i đubre iz ugla zapadnih demokratija“, kaže ruski ekspert Armen Gasparjan.
Putin je tokom sastanka sa predsednikom ove bliskoistočne zemlje Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom ocenio da su odnosi Rusije i Emirata dostigli su neviđeno visok nivo, dok je njegov domaćin istakao da „ceni Putinovu ulogu u tome“. On je rekao da je u 2022. godini trgovina između Rusije i UAE, ne računajući naftu, porasla za blizu 109 odsto i da taj porast bez presedana govori o posebnosti odnosa dve zemlje.
Emirati očekuju da nastave da rade zajedno i razvijaju saradnju sa Rusijom u oblasti energetike, infrastrukturnih projekata i naprednih tehnologija.

Zapadni pokušaji izolacije Rusije su propali

Putin je u Emiratima dočekan uz najviše počasti - nebo iznad Abu Dabija bilo je obojeno ruskom trobojkom. Putinov automobil je od aerodroma do palate išao pod pratnjom, a nakon dolaska ruskog predsednika, ispaljeni su počasni plotuni iz artiljerijskog oruđa. Duž rute Putinove kolone od aerodroma bile su postavljene zastave Rusije i UAE, a rusku delegaciju dočekale su konjica i jedinice na kamilama.
Putinov avion su tokom celog puta od Moskve do Abu Dabija pratili ruski lovci SU-35S, naoružani različitim tipovima naoružanja.
Nakon pregovora u Abu Dabiju, Putin se uputio u Rijad, gde bi trebalo da se sastane sa prestolonaslednikom i predsedavajućim Saveta ministara Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom El Saudom, a dan kasnije će u Kremlju dočekati iranskog predsednika sa kojim će razgovarati o transportu, energetici, zajedničkim projektima u trgovinsko-ekonomskoj sferi, a takođe će razmotriti i glavne međunarodne i regionalne teme.
Ruski eksperti zaključuju da Putinova poseta Emiratima i Saudijskoj Arabiji pokazuje da su pokušaji izolacije Rusije propali, barijere su potpuno srušene, iako ih je kolektivni Zapad mukotrpno stvarao skoro dve godine.
„Izolovati Rusiju je nemoguće, to je samo u glavi predsednika SAD i u Evropskoj komisiji postoje takva shvatanja. U realnoj politici to je nemoguće učiniti“, dodao je Gasparjan.
Ne računajući postsovjetske zemlje, ovo je treće Putinovo putovanje u inostranstvo od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. U julu 2022. Putin je posetio Iran, a u oktobru 2023. - Kinu. Poseta ukazuje na rastući uticaj Moskve i poverenje koje nezapadne zemlje imaju u Putina.
Predsednik UAE Muhamed bin Zajed el Nahjani - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
SVET
Lider UAE: Odnosi Abu Dabija i Moskve razvijaju se u svim oblastima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala