- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako je Putin izazvao geopolitički srčani udar kod lidera Zapada – u samo dva dana

© Sputnik / POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2023
Pratite nas
Putinova turneja po Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao i poseta predsednika Irana Ibrahima Raisija Moskvi pokazuju da Rusija nije izolovana i verovatno kod zapadnih lidera izaziva geopolitički srčani udar, smatra stručnjak za međunarodno pravo Srđan Perišić.
Predsednik Irana Ibrahim Raisi doputovao je danas u Moskvu na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, a tokom posete lideri će razgovarati o aktuelnim i osetljivim pitanjima regiona, ali i o bilateralnoj saradnji.
Vladimir Putin juče je u posetio Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju gde je sa liderima ovih zemalja razgovarao o situaciji na Bliskom istoku i bilateralnoj saradnji. Putin je dočekan kao dragi gost, a sve strane istakle su da su odnosi sa Moskvom dostigli visok nivo.

Putin na Bliskom istoku – geopolitički slom živaca za Zapad

Putinova poseta Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji jasno je pokazala da je propao pokušaj Sjedinjenih Američkih Država i celokupnog Zapada da se izoluje Rusija, kaže Perišić za Sputnjik.
Sankcije Rusiji pale su prošle godine, a ova poseta jasno i plastično pokazuje da je Zapad izolovan od ostatka sveta i verovatno su lideri kolektivnog Zapada doživeli „geopolitički slom živaca ili geopolitički srčani udar“ kad su videli Putinov doček u Abu Dabiju i Rijadu.

Odlazak G 7, dolazak BRIKS-a

Poseta je pokazala i da Rusija gradi multipolarni svet preko formata BRIKS, jer su Emirati i Arabija pozvani da pristupe BRIKS-u tokom iduće godine kada Rusija predsedava tom međunarodnom organizacijom.
„Današnja poseta predsednika Irana to potvrđuje jer je i Iran pozvan da se pridruži BRIKS-u. A šta je BRIKS? Savez zemalja izvan Zapada koji obuhvata bukvalno sve danas prisutne civilizacije u svetu. A Rusija shvata multipolarni svet i BRIKS kao saradnju više civilizacija. Ova poseta govori da Rusija vidi svet kao svet saradnje između više civilizacija za razliku od G 7 koji vidi ostali deo sveta kao mesto gde oni imaju dominaciju. Zato G 7 odlazi sa istorijske scene a nastupa BRIKS, što ova poseta pokazuje“.
Putinova poseta potvrdila je da „OPEK plus“ danas diktira cenu nafte, dodaje Perišić i podseća da je američki predsednik Džozef Bajden pokušao da nagovori Saudijsku Arabiju da poveća proizvodnju, ali Arabija ne samo da ga je odbila, već je i smanjila proizvodnju nafte.
A energetska saradnja zemalja „OPEK plus“ je veoma značajan aspekt u postizanju multipolarnosti.

Tradicionalni sistem vrednosti Rusije i Irana

Komentarišući posetu predsednika Irana Ibrahima Raisija Moskvi, Perišić kaže da su se u poslednjih 15 godina Iran i Rusija korak po korak približavali.
„Iran je praktično postao apsolutni saveznik Rusije. Zašto? Iran ima jedan tradicionalni sistem vrednosti i oni su uzeli duhovnost kao osnovno vezivno tkivo iranske civilizacije, kulture i društva a to je i Rusija uradila u poslednjih 15 godina. U stvari, otkad je Putin došao na čelo pre 23 godine i Rusija je uvodila duhovnost u javnu, društvenu i političku sferu što se kasnije i potvrdilo 2020. kad je promenjen Ustav. Tad je upravo bilo naglašeno da Rusija ima 1.000 godina razvoja duhovnosti kao temelja ruskog opstajanja dosadašnjeg“.
Jednostavno rečeno, Rusija i Iran su se kretali jedno ka drugome razvijajući tradiciju što je upravo suprotno zapadnoj ideologiji liberalizma.
U trenutnom globalnom sukobu, Rusija i Iran geopolitički sarađuju i praktično su saveznici u svim segmentima – vojnoj i odbrambenoj industriji ali i u transportnim koridorima. Preko transportne rute koja ide preko Kaspijskog jezera, Iran izbija u Indijski okean, a to je transportni koridor koji obuhvata i vodeni i putni i železnički saobraćaj.
„To je tzv. ruta sever – jug koja Rusiji i Iranu omogućava da zaobilaze sve rute koje je do sada kontrolisao Zapad. Tako se razvija ne samo bilateralna i ekonomska saradnja, već se stvaraju koridori i u BRIKS-u. U poslednjih 200 godina Zapad je imao dominaciju, a pogotovo od velikih geografskih otkrića, zato što je kontrolisao pomorske puteve i ključne transportne rute u svetu. Sada će to preuzeti BRIKS, a Rusija i Iran prvi pokazuju tu ideju novih transportnih koridora“, zaključio je Perišić.
Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
RUSIJA
Tuš za usijane glave: Upravo se odigrao jedan od najvažnijih međunarodnih događaja u 2023.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala