- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin - poseban gost u Saudijskoj Arabiji /video/

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Uđi u bazu fotografijaVizit prezidenta RF V. Putina v Saudovskuю Araviю
Vizit prezidenta RF V. Putina v Saudovskuю Araviю  - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon posete Emiratima, doputovao je u radnu posetu Saudijskoj Arabiji na sastanak sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom el Saudom. Prema rečima saudijskog princa, ruski lider je poseban gost u kraljevini.
"Vaše visočanstvo, pre svega želim da vam se zahvalim na pozivu. Čekali smo vas u Moskvi. Znam da su okolnosti promenile ove planove", rekao je Putin na početku sastanka u kraljevskoj palati Jamama.

"Ništa ne može da spreči razvoj prijateljskih odnosa Rusije i Saudijske Arabije", dodao je on.

Ruski lider je istakao da dve zemlje imaju dobre odnose u sferi politike i ekonomije.
Prestolonaslednik Muhamed bin Salman el Saud, sa svoje strane, nazvao je Putina "posebnim gostom", istakavši da Saudijska Arabija i Rusija uspešno sarađuju u sferi energetike, trgovine i investicija.
Kako je dodao, saradnja dve zemlje omogućava da se osigura bezbednost na Bliskom istoku. Prestolonaslednik je ocenio da Rusija i Saudijska Arabija imaju velike mogućnosti za proširenje saradnje.
„Zahvaljujući političkoj saradnji i interakciji izvršen je pozitivan uticaj na niz pitanja na Bliskom istoku i to je povećalo bezbednost. Takođe, naša buduća politička saradnja će nesumnjivo imati pozitivan uticaj na globalnu situaciju", rekao je prestolonaslednik.
Palata "Jamama" - zvanična je rezidencija kralja Saudijske Arabije u Rijadu. Ona je izgrađena u tradicionalnom orijentalnom stilu sa elementima moderne arhitekture. Palata je dobila ime po istorijskom regionu Jamama u centralnom delu Arapskog poluostrva i nalazi se na zapadu Rijada.
Ovo je prvi susret ruskog predsednika i prestolonaslednika Saudijske Arabije ove godine. Međutim, oni redovno razgovaraju telefonom - samo ove godine pet puta. Poslednji put dva lidera su imala sastanak u Rijadu tokom Putinove državne posete Saudijskoj Arabiji u oktobru 2019. godine.
Su-35S - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
RUSIJA
Pod punom opremom: Putina u UAE dopratili naoružani lovci Su-35 /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala