- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Presuda Bosni, a ne Dodiku – bliži se trenutak za Srpsku

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
Pratite nas
Iako nije održan glavni pretres u Sudu BiH protiv Milorada Dodika, nastavak suđenja će pokazati da Bosna kao država klizi u propast i da se bliži trenutak kad će Republika Srpska proglasiti nezavisnost, ocenjuje akademik Vitomir Popović.
U Sudu BiH nije održan glavni pretres u postupku protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića. Rasprava nije počela jer je Sud BiH odbio zahtev odbrane za premeštanje postupka u banjalučki Osnovni sud, ali odbrana ima rok od tri dana za žalbu i u tom periodu ne može početi glavni pretres.
„Mi smo danas dobili to rešenje, tri dana ističu u ponedeljak i mi ćemo se tačno tad žaliti“, izjavio je Dodik posle ročišta.

BiH klizi u propast

Za akademika prof. dr Vitomira Popovića, bivšeg dekana Pravnog fakulteta u Banjaluci odgađanje glavnog pretresa je očekivano. U Sarajevu smatraju da su oni sve i svja i za Bošnjake ali i za Republiku Srpsku, dok u Srpskoj znaju da to nije tako jer je Dejton uredio odnose među entitetima, kaže Popović za Sputnjik.
Bošnjaci bi i dalje da na principu stvaranja unitarne države žrtvuju i pravo i pravdu, što se jasno vidi na primeru suđenja Dodiku kome se praktično politički sudi, a da se ne zna ni zašto mu se sudi. Dodiku sude zato što ne poštuje odluke visokog predstavnika koji nije visoki predstavnik i lažno se predstavlja, dodaje Popović.
„Međutim, još gore je što Šmit donese zakon i propiše kako će se neko kazniti na osnovu njega. To nije bilo ni u vreme Benjamina Kalaja i najgorih kolonijalnih vremena koja su ostala iza nas, ali je tako kako jeste. Dakle, muslimani se grčevito bore da stranci ostanu i u Ustavnom sudu i da ostane njihov uticaj na rad Suda BiH i svih drugih institucija. Oni bi vrlo rado da se nađu u NATO i da imaju neke druge relacije, a mi imamo drugačiji pristup. Smatramo da je vreme stranaca odavno prošlo i da bi odnose u BiH trebalo da urede narodi koji u njoj žive, koji su konstitutivni i ravnopravni i da tu nema majorizacije, preglasavanja i da postoji entitetski način glasanja i odlučivanja. I mi ćemo se zalagati za to.“
Popović očekuje da će Sud BiH odbiti žalbu jer je, kako kaže, činjenica da čitav postupak vode muslimani i zato je jasno da BiH polako ali sigurno klizi u propast. Jer, veći su sad antagonizmi nego što su bili kad je potpisan Dejtonski mirovni sporazum i sada ima više neslaganja nego što je bilo u to vreme.

Bliži se proglašenje nezavisnosti Republike Srpske

Posle odbijanja žalbe, Sud će da razvlači proces, i iako ne može osuditi Dodika, osudiće ga jer navodno nije poštovao zakon, a neće obrazložiti da jedan čovek ne može doneti zakon i ustoličiti se kao zakonodavna vlast, smatra Popović.
„Oni na tome neće ni raditi nego će reći nije poštovao 'zakon' a za to je predviđena kazna takva kava je. To neće biti neka kazna, recimo, ako je do godine dana, plaća se i nema zatvora. Ali to njima nije bitno, bitno im je da mu zabrane da se bavi politikom i da pošalju poruku svima drugima koji se budu tako ponašali da će tako završiti. A onda bi na scenu stupilo donošenje, odnosno nametanje Zakona o imovini, a onda i centralizacija BiH. Mislim da od toga nema ništa i da je to jednostavno nemoguće. To je priča koja je za nas završena, imovina koju smo dobili Dejtonskim sporazumom i Sporazumom o sukcesiji pripada nama i mi smo se za to borili. Bez tog stuba – teritorije i imovine, nema države i oni to znaju dobro i na toj osnovi pokušavaju da nas potkopaju gde god je to moguće“.
Ukoliko bi Kristijan Šmit pokušao da nametne neki novi zakon o imovini, Republika Srpska bi trebalo samo da sazove Skupštinu i proglasiti je ustavotvornom i da proglasi nezavisnost. Naravno, trebalo bi sačekati da se slože još neke kockice na međunarodnom planu, pre svega da Rusija završi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zaključio je Popović.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
REGION
Nije održan glavni pretres u postupku protiv Dodika i Lukića, odbijen zahtev odbrane, sledi žalba
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
REGION
Glavni pretres Dodiku i Lukiću u Sudu BiH, predsednik Srpske dočekan aplauzom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala