- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Glavni pretres Dodiku i Lukiću u Sudu BiH, predsednik Srpske dočekan aplauzom

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik došao je u Sud BiH u Sarajevu, gde je zakazan glavni pretres u postupku protiv njega i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića. Prilikom ulaska u sudnicu, Dodika je dočekao desetominutni aplauz velikog broja prisutnih iz sale za publiku, javlja RTRS.
Kako navodi portal, predstavnica OEBS-a, koja prisustvuje ročištu, ušla je u sudnicu sa telefonom snimala prisutne, koji su zbog toga negodovali. Advokati Dodika i Lukića su potom zatražili od obezbeđenja da joj se oduzme mobilni telefon, što je i urađeno.
Osim Gorana Bubića, advokata predsednika Srpske, glavnom pretresu prisustvuju i članovi šireg tima za odbranu, među kojima je i advokat Anto Nobilo.
U Sud BiH došli su i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, kako bi pružili podršku Dodiku i Lukiću.
Podršku predsedniku Srpske pružaju i predstavnici brojnih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici Srba u Federaciji BiH, veliki broj odbornika u lokalnim zajednicama i brojni funkcioneri.
Glavni pretres je trebalo da bude održan 21. novembra, ali je odložen zbog Dodikove posete Mađarskoj.
Na prvom ročištu, održanom u Sudu BiH 16. oktobra, Dodik i Lukić su rekli da ne razumeju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se izjasnili da nisu krivi.
Dodiku i Lukiću se sudi zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat jer njegov izbor nije potvrđen u Savetu bezbednosti UN kako je to predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2023
REGION
Kad Dodik dođe u Sarajevo prestaje logika – presuda mu je već napisana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala