- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kad Dodik dođe u Sarajevo prestaje logika – presuda mu je već napisana

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2023
Pratite nas
Suđenje predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i direktoru „Službenog glasnika RS“ Milošu Lukiću, koje se nastavlja u sredu 6. decembra pred Sudom BiH u Sarajevu predstavlja - kvazisuđenje. Ono se ne vodi na osnovu demokratski usvojenih zakona, a i ishod je već projektovan.
Proces protiv Dodika i Lukića zaista nije pravi sudski postupak, pošto nema zakona usvojenog na uobičajeni demokratski način na osnovu kojega bi njih dvojica mogli da budu optuženi, niti postoji nezavisan i nepristrasan sud koji bi im sudio, navodi Radomir Lukić sudija Vrhovnog suda Republike Srpske i profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Sud radi pod strahom

Na novom ročištu neće se dogoditi ništa spektakularno, osim onoga što je neko zacrtao u času kada je, kako Lukić kaže, zamislio da je visoki predstavnik i dao sebi za pravo da ograničava slobode ljudi.
„Ovaj sud, dakle, ne smatram nezavisnim i nepristrasnim. On radi pod strašnim strahom od sankcija koje mu može nametnuti navodni visoki predstavnik ili navodni Savet za implementaciju mira, a kako Njegoš kaže, nema posla za plaha glavara“, ističe Lukić.
Prema njegovim rečima, presuda je već napisana i samo se čeka kraj procesa. A projektovani kraj je osuđujuća presuda, zatvorska kazna koja bi bila zamenjena uslovnom kaznom uz zabranu obavljanja javnog posla.

Suđenje neće biti premešteno

Odbrana je podnela Sudu BiH predlog da se postupak protiv Dodika premesti u osnovni sud u Banjaluci. Advokat odbrane Goran Bubić je za RTRS rekao da je mesto izvršenja radnji, koje se u optužnici stavljaju na teret Dodiku i Lukiću, na području Osnovnog suda u Banjaluci, gde obojica imaju i prebivalište. Takođe, od šest svedoka predloženih u optužnici, njih pet imaju prebivalište u nadležnosti Osnovnog suda u Banjaluci.
Odbrana predsednika Dodika zatražila je premeštanje procesa u Banjaluku i zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH, naveo je Bubić. Mediji i javnost u Sarajevu, prenoseći izjave Kristijana Šmita, ambasadora SAD-a i Velike Britanije i zvaničnika u Sarajevu prejudiciraju krivicu i ozbiljno kontaminiraju ovaj slučaj, neprihvatljivim pritiskom na Sud BiH, upozorila je odbrana.
Dodikov advokatski tim ne traži samo da se promeni mesto suđenja, već i da se promeni sud, objašnjava Lukić i dodaje da, kako kaže, iskreno sumnja da će neko dozvoliti da se tako nešto desi.
„Mislim da pretpostavke za tako nešto ne postoje jer, u ovoj situaciji, ponavljam sudovi niti su nepristrasni, niti su nezavisni. Zašto je to tako? Zbog straha jer pravničko rasuđivanje koje u obzir ne uzima samo pozitivno pravo, već i ono što stoji iznad pozitivnog prava ne nalazi hrabrosti da se suprotstavi tiranskoj i despotskoj volji međunarodne zajednice“, zaključuje Lukić.

Politički proces

U izjavi pred novo ročište, Milorad Dodik je ponovio da se radi o političkom suđenju, a ne o pravnom procesu.
„To je primarno politički proces. Nema nikakve osnove u zakonu. Činjenica je da stranac koji nije izabran odlukom menja zakon štiteći svoja nedela, tvrdeći da svako ko ne postupa kako on kaže, zato što je on neko izmišljeno božanstvo, ide u zatvor na šest meseci do pet godina“, rekao je on u izjavi za Hrvatsku radioteleviziju.
Prema Dodikovim rečima, BiH je zemlja apsurda u kojoj stranci mogu da menjaju zakone i u kojoj prestaje svaka logika.
„Sve upućuje na onu Andrićevu: kada uđeš u BiH - prestaje logika. Ovde nikakve logike nema. Imate sud i tužilaštvo na nivou BiH koji nemaju ustavnu osnovu, jer Ustav BiH nije dao pravo BiH na pravosuđe. To je nametnuto odlukama koje nisu u skladu ni s Ustavom ni sa Dejtonom“, ocenio je Dodik.
Podsećamo, Dodik i Lukić optuženi su na osnovu izmena krivičnog zakona BiH koje je nametnuo navodni visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit, prema kojima onaj koji ne sprovodi odluke visokog predstavnika čini krivično delo.
Prema slovu optužnice, Dodik je potpisao Zakon o neprimenjivanju odluka visokog predstavnika, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 27. juna, a Lukić zato što je ta odluka objavljena u „Službenom glasniku RS“.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
REGION
Odbrana Dodika traži izmeštanje postupka iz Suda BiH u Osnovni sud Banjaluka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala