- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Redovno na vezi: Retrospektiva kontakata Putina i lidera UAE i Saudijske Arabije

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaRuska zastava, Saudijska Arabija
Ruska zastava, Saudijska Arabija - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin sutra putuje u posetu Arapskom poluostrvu – prvo će posetiti UAE, a zatim Saudijsku Arabiju. Uoči predstojeće turneje po Bliskom istoku, podsećamo kako su tekli kontakti ruskog lidera sa liderima pomenutih zemalja od početka specijalne vojne operacije.
Predsednik Rusije je poslednji put boravio u Saudijskoj Arabiji 2019. godine. Iste godine je posetio i UAE. Međutim, on redovno održava telefonske kontakte sa liderima tih zemalja.

Kontakti između Rusije i Saudijske Arabije

Putin je od 24. februara 2022. godine devet puta razgovarao telefonom sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom.
Tokom telefonskog razgovora koji je održan 3. marta 2022. godine, strane su razgovarale o nedopustivosti politizacije pitanja globalnog snabdevanja energijom.
Vladimir Putin je takođe izložio principijelne pristupe ruske strane u kontekstu specijalne vojne operacije za zaštitu Donbasa. U razgovoru koji je vođen 16. aprila 2022. godine, predsednik Rusije i prestolonaslednik razmenili su mišljenja o nekoliko međunarodnih pitanja, uključujući situaciju oko Ukrajine i rešavanje situacije u Jemenu.
Tokom narednog razgovora 21. jula 2022. Vladimir Putin i Muhamed bin Salman razmenili su mišljenja o situaciji u Siriji, uzimajući u obzir rezultate sastanka lidera država-garanta Astanskog procesa koji je održan 19. jula u Teheranu.
Prilikom sledećeg kontakta 22. septembra 2022. godine, strane su razgovarale o saradnji u Šangajskoj organizaciji za saradnju u kontekstu odluke koja je prethodno doneta na samitu u Samarkandu da se Saudijskoj Arabiji dodeli status partnera u dijalogu.
Zatim, 30. januara 2023. godine strane su razgovarale o pitanjima daljeg razvoja bilateralne saradnje u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj i energetskoj oblasti, kao i o saradnji u okviru OPEK+ radi obezbeđivanja stabilnosti svetskog tržišta nafte.
U telefonskom razgovoru od 21. aprila 2023. godine, predsednik Rusije i prestolonaslednik Saudijske Arabije razgovarali su o izgledima za saradnju Saudijske Arabije i BRIKS-a i razmenili su mišljenja o različitim aspektima situacije na Bliskom istoku u kontekstu napora koje su preduzimale Rusija i Saudijska Arabija za rešavanje kriznih situacija u tom regionu.
Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2023
RUSIJA
Rusija želi dugotrajno primirje na Bliskom istoku, važna saradnja sa UAE, Saudijskom Arabijom, Iranom
Sledeći telefonski kontakt realizovan je 7. juna 2023. i ticao se, pre svega, obezbeđivanja stabilnosti na globalnom energetskom tržištu. Strane su konstatovale značaj postignutih sporazuma u ​​vezi sa tim. Muhamed bin Salman je 27. juna 2023. godine, prilikom još jednog redovnog razgovora sa Vladimirom Putinom, izrazio podršku merama koje je rusko rukovodstvo preduzelo u cilju zaštite ustavnog poretka, života i bezbednosti građana u vezi sa dešavanjima u Rusiji 24. juna.
Vladimir Putin i Muhamed bin Salman poslednji put su razgovarali telefonom 6. septembra 2023. godine. Tada je prestolonaslednik izrazio zahvalnost ruskoj strani na doslednoj podršci zahtevu Saudijske Arabije da se pridruži BRIKS-u.
Predsednik Rusije je tada čestitao lideru Saudijske Arabije na pridruživanju zemlje organizaciji i informisao ga je o prioritetima ruskog predsedavanja BRIKS-u 2024. godine.
Tokom razgovora, predsednik Rusije i prestolonaslednik Saudijske Arabije razgovarali su i o razvoju bilateralnih odnosa, saradnji u okviru OPEK+, kao i međunarodnim pitanjima.

Kontakti između Rusije i UAE

U poslednje dve godine Putin je održao dva sastanka i četiri telefonska razgovora sa predsednikom UAE Muhamedom bin Zaidom. Prvog marta 2022. godine razgovarao je sa šeikom Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom koji je u to vreme bio prestolonaslednik emirata Abu Dabija i zamenik vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata. Strane su posebno razmotrile situaciju oko Ukrajine. Vladimir Putin je detaljno izložio razloge, ciljeve i zadatke ruske specijalne vojne operacije. Sa druge strane, Muhamed el Nahjan je istakao da Rusija ima pravo da osigura nacionalnu bezbednost.
Vladimir Putin je 13. maja 2022. godine uputio telegram saučešća Muhamedu bin Zajedu el Nahjanu povodom smrti predsednika UAE, šeika Kalife bin Zajeda el Nahjana. Tokom telefonskom razgovora održanog 17. maja 2022. godine, ruski lider je čestitao Muhamedu el Nahjanu stupanje na dužnost vladara Abu Dabija i predsednika UAE.
U okviru posete predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhameda el Nahjana Rusiji 11. oktobra 2022. godine, on se sastao sa Putinom. Ruski predsednik je tada konstatovao napore rukovodstva UAE usmerene na rešavanje spornih pitanja, uključujući situaciju u Ukrajini, i govorio je o situaciji oko Zaporoške nuklearne elektrane.
Tokom telefonskog razgovora između predsednika Rusije i UAE, koji je održan 7. decembra 2022. godine, strane su konstatovale efikasnost zajedničkog rada u okviru OPEK+ na obezbeđivanju stabilnosti globalnog tržišta nafte, a takođe su razgovarale o uvođenju ograničenja cena ruskih naftnih sirovina od strane nekoliko zapadnih zemalja.
Na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, predsednik Rusije se 16. juna 2023. godine sastao sa liderom UAE. On je tada zahvalio Muhamedu el Nahjanu na naporima usmerenim na rešavanje humanitarnih pitanja tokom događaja u Ukrajini, povezanih sa razmenom zarobljenika i drugim oblastima.
Tokom telefonskog razgovora sa predsednikom UAE koji je održan 26. juna, ruski predsednik je ocenio situaciju u Rusijiu vezi sa događajima od 24. juna. Tada je lider UAE izrazio punu podršku merama ruskog rukovodstva.
Tokom međusobnih kontakata, lideri Rusije i UAE redovno razgovaraju o pitanjima bilateralnih odnosa i saradnje u okviru OPEK+.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2023
RUSIJA
Putin u sredu putuje u UAE i Saudijsku Arabiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala