- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija želi dugotrajno primirje na Bliskom istoku, važna saradnja sa UAE, Saudijskom Arabijom, Iranom

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMoskva
Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin će sa liderima Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije razmotriti međusobnu saradnju država, bliskoistočni konflikt i regionalne probleme, najavio je pomoćnik ruskog predsednika za međunarodna pitanja Jurij Ušakov.
Tokom razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina sa liderima Ujedinjenih Arapskih Emirata i Irana narednih dana jedna od tema biće i specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, naveo je on na brifingu za novinare.

„Kada sam govorio o regionalnim sukobima, pored izraelsko-palestinskog, koji sada predstavlja najveće žarište, naravno, razgovaraćemo i o SVO. To je neizbežno i ne sumnjam je liderima važno da čuju ocenu Vladimira Putina o razvoju situacije“, rekao je Ušakov.

Rusija za dugoročno primirje Izraela i Palestine

Rusija želi dugoročno primirje u okviru izraelsko-palestinskog sukoba i potpunu razmenu zarobljenika i privedenih, rekao je on.
„Sada je najvažnije izdejstvovati dugoročno primirje, jer ova delimična primirja jesu korisna ali mi bismo želeli da bude dostignuto dugoročno primirje i da se u potpunosti izvede razmena zarobljenih i privedenih i zatim bi bilo moguće u toj mirnijoj situaciji pristupiti nekim realnim pitanjima u kontekstu perspektive rešavanja konflikta“, rekao je Ušakov na pitanje da li Rusija razmatra mogućnost da iznese svoj plan ili je zainteresovana da ovaj konflikt rešavaju upravo bliskoistočne države.
Ušakov je rekao i da principijelni stav Rusije poznat.
„Imajući u vidu da su zemlje, koje posećujemo, neposredno u regionu one bolje od nas osećaju kako se razvija situacija, zato je i razmena mišljenja veoma korisna“, dodao je Ušakov.
Prema njegovim rečima na dnevnom redu će biti i situacija u Siriji, Jemenu i Sudanu, kao i osiguranje bezbednosti u Persijskom zalivu.
U UAE prvo će biti održani razgovoru u sastavu delegacija a potom i susret u četiri oka.
U Saudijskoj Arabiji će takođe biti pregovori na nivou delegacija a zatim i će Al Saud i Putin razgovarati nasamo.
U delegaciji koja će posetiti UAE biće i osnivač „Lukoil“ Vagit Alekperov i drugi biznismeni koji se bave energetikom.

O susretu sa predsednikom Irana

Predsednik Rusije i predsednik Irana Ibrahim Raisi razgovaraće u zajedno sa delegacijama dve države, a potom će imati i radni ručak, najavio je Ušakov.
Putin će primiti Raisija u četvrtak u Kremlju.
„Format će biti ‘četiri plus jedan’, a posle će se održati radni ručak“, rekao je Ušakov novinarima.
Prethodno je i pres služba Kremlja izdala saopštenje o predstojećim susretoma ruskog predsednika.
Kako se navodi, Putin će sutra sa zvaničnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata razgovarati o saradnji, međunarodnim pitanjima sa posebnim akcentom na situaciju na Bliskom istoku, dok će u Saudijskoj Arabiji razmotriti ekonomska pitanja, investicije i regionalne teme.
Kako se navodi, tokom susreta sa predsednikom UAE Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom predviđeno je da se razmotre stanje i perspektive dalje saradnje kao i aktuelna međunarodna pitanja.
U Rijadu će Putin razgovarati sa prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom al Saudom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala