- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljski prevoznici prete intenziviranjem protesta na granici sa Ukrajinom

© AFP 2023 / YURIY DYACHYSHYNKolona teretnih kamiona na poljsko-ukrajinskoj granici
Kolona teretnih kamiona na poljsko-ukrajinskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2023
Pratite nas
Poljski prevoznici koji blokiraju granicu sa Ukrajinom tražeći vraćanje sistema dozvola za ukrajinske prevoznike daju vladi vremena da reši problem do četvrtka, nakon čega će intenzivirati protest, izjavio je predstavnik Odbora za zaštitu prevoznika i poslodavaca Tomaš Borkovski za radio RMF FM.
„Za sada ne nameravamo da prekinemo blokadu, dajemo našoj vladi vremena do četvrtka, a zatim ćemo pooštriti protest“, rekao je on, ne precizirajući na kakvo intenziviranje misli.
Borkovski je naglasio da je glavni zahtev demonstranata vraćanje dozvola za komercijalni prevoz. Prema njegovim rečima, nakon ukidanja dozvola, samo u prošloj godini u Ukrajini je otvoreno 12 hiljada transportnih preduzeća.
Poljski prevoznici već mesec dana blokiraju kontrolne granične prelaze sa Ukrajinom, protestujući zbog ukidanja sistema izdavanja dozvola za međunarodni prevoz robe.
Poljski prevoznici su početkom novembra počeli da blokiraju prelaze na granici sa Ukrajinom, jer su izgubili u konkurenciji sa ukrajinskim kolegama, pisao je „Politiko“. Oni traže da se izjednače njihova prava sa pravima vozača kamiona iz susedne republike, koji su dobili više privilegija nakon početka specijalne vojne operacije. Poljski vozači traže da se ukinu olakšice koje je EU dala Ukrajini, da se uvedu komercijalna ograničenja za prevoznike iz susedne države, ograniči njihov broj i da se ukinu dozvole izdate ukrajinskim transportnim kompanijama nakon 24. februara 2022. godine.
Ranije je saopšteno da poljski prevoznici propuštaju u Ukrajinu kamione sa humanitarnom i vojnom robom. Kolona kamiona na poljskoj strani granice dostiže 50 kilometara.
Tenk T-62 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Poljski prevoznici blokirali isporuku vojnog tereta Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala