- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenk T-62 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Poljski prevoznici blokirali isporuku vojnog tereta Ukrajini

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu, dan 638. Ruske snage su tokom proteklog dana uništile skladište avionskih bombi ukrajinske vojske, raketni sistem S-300 i oborile MiG-29, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Kod obala Krima uništena su četiri ukrajinska pomorska drona, a iznad poluostrva uništena su tri drona avionskog tipa.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:17 23.11.2023
Mediji: Poljski prevoznici blokirali isporuku vojnog tereta Ukrajini
Isporuke vojnog tereta i druge važne robe u Ukrajinu blokirane su zbog protesta poljskih prevoznika na granici dve zemlje, javlja novinska agencija UNIAN, pozivajući se na ukrajinske volontere i aktiviste.
Kako se navodi, na ukrajinsko-poljskoj granici blokirano je na hiljade kamiona sa gorivom, dronovima, termovizirima i medicinskim materijalom. Kako je saopšteno, granicu ne mogu da pređu ni kamioni sa delovima za detektore dronova, što sprečava Ukrajince da nastave da proizvode tu važnu opremu.
Poljski prevoznici su početkom novembra počeli da blokiraju prelaze na granici sa Ukrajinom, jer su izgubili u konkurenciji sa ukrajinskim kolegama, pisao je „Politiko“. Oni traže da se izjednače njihova prava sa pravima vozača kamiona iz susedne republike, koji su dobili više privilegija nakon početka specijalne vojne operacije. Poljski vozači traže da se ukinu olakšice koje je EU dala Ukrajini, da se uvedu komercijalna ograničenja za prevoznike iz susedne države, ograniči njihov broj i da se ukinu dozvole izdate ukrajinskim transportnim kompanijama nakon 24. februara 2022. godine.
Ranije je saopšteno da poljski prevoznici propuštaju u Ukrajinu kamione sa humanitarnom i vojnom robom.
17:54 23.11.2023
Kijev - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Demografski kolaps: Ukrajina izgubila milione ljudi
12:47 23.11.2023
Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Oružane snage Rusije odbile su napad jurišnih grupa ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu u okrugu Olšani u Harkovskoj oblasti;
Ruska sredstva PVO oborila su helikopter Mi-8 vazdušnih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti;
Oružane snage Rusije odbile su dva napada jurišnih grupa ukrajinske vojske na donjeckom pravcu, protivnik je izgubio gotovo 280 vojnika;
Oružane snage Rusije odbile su četiri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske na području Rabotina;
Oružane snage Rusije tokom prethodnog dana uništile su dve brigade ukrajinske vojske na području Novomihajlovke i Prijutnog, protivnik je izgubio gotovo 140 vojnika;
Oružane snage Rusije uništile su skladište avionske municije ukrajinskih snaga i centar za vezu na aerodromu u Hmeljnickoj oblasti;
Ruska sredstva PVO tokom prethodnog dana presrela su osam raketa „hajmars“, uništile 24 ukrajinska drona,
Ruske snage likvidirale su gotovo 50 ukrajinskih vojnika na hersonskom pravcu i uništile dve haubice „msta-b“ Oružanih snaga Ukrajine.
11:20 23.11.2023
Novinari postaju mete neprijatelja Rusije u zoni specijalne vojne operacije i ta opasnost samo će se povećavati, smatra portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
On je istakao da je smrt dopisnika televizije „Rusija 24“ Borisa Maksudova velika tragedija.
Peskov je dodao da smatra da neće biti reakcije Zapada na pogibiju novinara od posledica napada Oružanih snaga Ukrajine.
„Nažalost, sada imamo posla sa vrlo posebnim sastavom rukovodstva u evropskim zemljama, koje ne samo da se otvoreno, zapravo zvanično, pridržava nekakvih dvostrukih standarda, već generalno nije jasno kakvih se standarda pridržava. Činjenica je da… očigledno neće biti reakcije“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje novinara.
On je naglasio da „to ne treba da bude razlog da odustanemo od svojih principa i svojih ciljeva“.
10:22 23.11.2023
Ukrajinski demineri čiste teritoriju od mina golim rukama, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj u intervjuu „Fajnenšel tajms“.
„Naši momci i devojke puze potrbuške, pokušavajući da ručno da deminiraju ogromna minska polja“, istakao je zvaničnik.
Odgovarajući na pitanje novinara izdanja da li ukrajinske vlasti osećaju da im vreme ističe, Šmigalj je odgovorio da za njih „sat otkucava od 2014. godine“.
Novinar koji je posetio Kijev istakao je da se tamo boje da će „njihov rat biti zaboravljen“ i da će se zapadne isporuke oružja usporiti.
Usled neuspešne kontraofanzive u Ukrajini je „zabranjena reč ćorsokak“, navodi se u članku „Fajnenšel tajmsa“ .
09:17 23.11.2023
Na teritoriji Zaporoške oblasti pod kontrolom Ukrajine uništeni su infrastrukturni objekti, saopštio je predstavnik kijevskih vlasti u regionu Jurij Malaško na svom Telegramu, ali nije naveo o kojim se objektima radi.
08:45 23.11.2023
Dopisnik televizije „Rusija 24“ Boris Maksudov (38), koji je ranjen tokom napada Oružanih snaga Ukrajine u zoni specijalne vojne operacije u Zaporožju, preminuo je od posledica ranjavanja, javio je voditelj Vladimir Solovjov u svojoj emisiji „Solovjov uživo“.
08:26 23.11.2023
Izabrani argentinski predsednik Havijer Milej predložio je ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom da se u Južnoj Americi održi konferencija posvećena regulisanju ukrajinskog sukoba, rekla je u razgovoru sa novinarima savetnik lidera Argentine za spoljnopolitička pitanja Diana Mondino.
08:21 23.11.2023
U Krivoroškom okrugu Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine odjeknula je eksplozija, saopštio je načelnik oblasne administracije Sergej Lisak.
On nije naveo da li je u eksploziji bilo žrtava.
08:21 23.11.2023
Agent ukrajinskih specijalnih službi priveden je zbog priprema da bombom ubije visokog oficira Oružanih snaga Rusije u Voronježu, saopštila je Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije.
Kako se navodi u saopštenju, on je po nalogu ukrajinskih specijalnih službi bio umešan u pripremanje diverzije i terorističkog napada u Voronježu protiv visokog ruskog oficira.
Prema navodima FSB, njega su u septembru 2022. godine, dok je bio u Harkovskoj oblasti, vrbovali agenti Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, gde je prošao izviđačko-diverzantsku obuku, nakon čega je poslat u Rusiju. Ukrajinski rukovodioci su mu postavili zadatak da otkrije adresu stanovanja ruskog vojnika i ubije ga „podmetanjem i detonacijom eksplozivne naprave“.
Pripadnici FSB oduzeli su mu eksplozivnu napravu domaće izrade težu od 1 kg u TNT ekvivalentu, dva električna detonatora, mehanizam za aktiviranje eksplozivne naprave preko radio-kanala i lažni ruski pasoš, pomoću kojeg je trebalo da napusti zemlju nakon što je izvršio krivično delo.
U saopštenju se dodaje da je on radi tajnosti u pripremanju ubistva koristio bicikl i specijalnu odeću jedne od službi za dostavu hrane.
07:53 23.11.2023
07:25 23.11.2023
Par jurišnih aviona Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništio je kamuflirane utvrđene položaje i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
U saopštenju se dodaje da su lansiranja raketa obavljena sa malih visina. Posle upotrebe avionskog naoružanja, posade su izvele manevar oslobađanjem toplotnih zamki i vratile se na polazni aerodrom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala