Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

NATO špijuni u srpskoj klopci – jače zemlje poturaju „piljare“ da „padaju“ umesto njih

© Fotolia / Serkat PhotographyŠpijunaža
Špijunaža  - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2023
Pratite nas
Proterivanjem hrvatskog diplomate i hapšenjem bugarskog špijuna Srbija je pokazala snagu. Po našoj zemlji vršljaju špijuni drugorazrednih NATO država koji poput „piljara“ sakupljaju podatke, da ne bi „padali“ agenti ozbiljnih zemalja, smatra Boža Spasić.
U protekle dve nedelje u Srbiji su „pala“ dva špijuna NATO država. Krajem novembra prvi sekretar ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoje Šnajder proteran iz Srbije zbog špijunaže, a juče je u Vranju određen pritvor od 30 dana osumnjičenom LJ. G. iz Bosilegrada za krivično delo špijunaže, koji se tereti da je pripadnicima strane organizacije Bugarske saopštio tajne vojne podatke, koji mogu da prouzrokuju štetne posledice za bezbednost, odbranu i vojne interese zemlje.

Hapšenjem NATO špijuna Srbija pokazala snagu

Interesantno je da imamo hapšenja dva NATO agenta na našoj teritoriji, što je dokaz da Srbija pokazuje svoju apsolutnu neutralnost i veliku brigu za svoju bezbednost, kaže za Sputnjik bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Božidar Spasić.
Srbija je hapšenjem špijuna pokazala svoju snagu i čvrstu volju da ne dozvoli nijednoj zemlji, a posebno članicama NATO, da učestvuju u špijunskim operacijama.
„Ono što je interesantno je da se oseća predizborna aktivnost NATO špijunske mašinerije na našoj teritoriji. Veliki je broj agenata, uglavnom su to građani sa ovih područja a NATO službe ih koriste zbog komunikacije, poznavanja jezika, korišćenje porodičnih ili drugih veza. Ili kao što smo videli u slučaju Hrvoja Šnajdera da se radi o korišćenju diplomatskog statusa kog je imao. Oni su jako zainteresovani da svojim špijunskim aktivnostima učestvuju u izbornim radnjama.“
Posebna „kost u grlu“ NATO agentima je što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, a smeta im i što ima odlične odnose sa Rusijom i Kinom i zato su te oblasti srpske politike najviše interesantne NATO špijunima, dodaje Spasić.

Kako je „pao“ bugarski špijun

A to pokazuje i hapšenje bugarskog špijuna iz Bosilegrada što je rezultat dugotrajne operacije BIA i vojnih bezbednosnih agencija.
Reč je o rezervnom oficiru koji je učestvovao na vojnim vežbama i u raspoređivanju vojnih jedinica na jugu Srbije, a sve informacije je predavao bugarskoj vojnoj obaveštajnoj službi. Uhapšen je prilikom kontakta sa saradnikom, a često je putovao u Bugarsku bez da je ikoga od nadređenih obaveštavao, otkriva Spasić.

Padaju piljari umesto špijuna ozbiljnih NATO država

Prema Spasiću, u Srbiji „padaju“ špijuni drugorazrednih, da ne bi „padali“ špijuni velikih NATO država poput SAD, Nemačke ili Francuske.
„NATO šalje ove špijune zbog lakše komunikacije, zbog poznavanja jezika i zbog toga što se već nalaze na teritoriji Srbije pa ne moraju da ubacuje strane špijune. Ali, oni su obični izvršioci. Svaki podatak do kog su oni eventualno došli stavlja se na raspolaganje NATO snagama u Italiji ili Nemačkoj. Međutim, mi znamo da su oni samo obični izvršioci jer kakav interes ima Bugarska da sazna šta Srbija radi ili gde se naoružava, kad Srbija nema pretenzije prema Bugarskoj. Ili, kakav interes ima Hrvatska da šalje svog diplomatu da špijunira opoziciju? Dakle, ovo su direktni mali izvršioci, oni vam dođu kao neki piljari koji na pijaci skupljaju podatke, da ne bi NATO kompromitovao svoju veliku špijunsku mrežu“, zaključio je Spasić.
Zastave Srbije istaknute u Zagrebu uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
SRBIJA
Hrvatski špijun u Srbiji uhavećen sa rukama u medu, Zagreb pokreće diplomatski rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala