Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Hrvatski špijun u Srbiji uhavećen sa rukama u medu, Zagreb pokreće diplomatski rat

© Tanjug / HINA/ Admir BuljubasicZastave Srbije istaknute u Zagrebu uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića
Zastave Srbije istaknute u Zagrebu uoči posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
Pratite nas
Hrvatske obaveštajne službe već desetak godina špijuniraju po Srbiji što za sebe, što za druge službe, i BIA to prati od prvog dana, a proterivanje njihovog diplomate zbog špijunaže je samo stavljanje tačke na te njihove aktivnosti. Postupak Hrvatske i proterivanje našeg savetnika iz njihove države nema istu težinu, kaže Božidar Spasić
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odlučilo je da u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata u Srbiji zbog „dokumentovane špijunaže i vrbovanje za rad za hrvatsku službu“.

Diplomatski rat na vidiku

Hrvatska je odgovorila pozivajući se na isti član proterivanjem savetnika ambasade Srbije u Zagrebu Petra Novakovića. On je takođe proglašen personom non grata, ali za razliku od Srbije, Hrvatska nije imala objašnjenje za ovaj potez.
Iz ovoga se da zaključiti da će ionako zategnuti odnosi dve države postati još zategnutiji iako, kako kaže bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Božidar Spasić, ovde nema znaka jednakosti za upoređivanje razloga i da je proterivanje jednog od najviših funkcionera Hrvatske ambasade u Beogradu veliki diplomatski skandal, ali za državu Hrvatsku.
„Činjenica je da je ovo proterivanje stavljanje tačke na dugogodišnju praksu, poznatu našim bezbednosnim službama, onih koji se bave špijunažom i to u nekoliko pravaca: prikupljanje informacija o stanju u Srbiji, o vojnom i policijskom kapacitetu, ljudstvu, tehnici i kretanjima, radu pojedinih delova vlasti i tako dalje. Njihov cilj je bio da se približe našim određenim građanima koje su pokušali da vrbuju radi sticanja informacija a koje su kasnije koristili i za svoje potrebe ali i za druge službe, od NATO pa do drugih evropskih država,“ kaže on.

Cilj izazivanje nemira

Spasić ističe da Hrvatska već desetak godina, prema saznanjima naše Bezbednosne informativne agencije (BIA) i drugih obaveštajnih službi, obavlja špijunske poslove na našem terenu i podseća da smo svojevremeno imali nekoliko hapšenja naših građana koji su bili deo tog lanca i koji su procesuirani i osuđeni kod nas, a neki od njih su našim organima i odali način saradnje i kontakte sa hrvatskom službom.
„Svi koji su tada pohapšeni su odali ko su im bili kontakti i od tada pa sve do danas te osobe su praćene. Neke od njih su bliske našoj opoziciji, a cilj im je bio da se tokom demonstracija ili nekih protesta još više „potpali vatra“ kako bi se nemiri proširili na celu zemlju,“ smatra naš sagovornik.
On tvrdi da je naša služba vrlo brzo otkrila njihove namere i planove kao i saradnike i uspela da njihovo delovanje neutrališe da se načini veća šteta.

Dokazi crno na belo

„Naravno, naša služba je sve to sprečila na vreme… Jasno je da osim hrvatske službe ovde ima i drugih koji rade isti posao ili bar to pokušavaju, ali naši obaveštajci znaju njihova kretanja i kontakte. Hrvatska se služila čak i ucenama pojedinih građana koji imaju i njihovo i naše državljanstvo, ili deo porodice koja živi u Hrvatskoj kako bi izvukla ili dobila neke informacije koje su za njih bile bitne, što je sve izašlo na videlo,“ ističe Spasić.
On nije želeo da se upušta u komentarisanje izjave koja je pristigla ih HDZ da su ovo političke izborne igre Srbije jer, kako kaže, postoje i video i audio zapisi ovog slučaja.
Uprkos tim dokazima, zvanična Hrvatska je vrlo burno reagovala na proterivanje svog diplomate i istakla da „u potpunosti odbacuje osnovu za proterivanje akreditovanog hrvatskog diplomate, kao i da navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljoj destabilizaciji osetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vreme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od izuzetne važnosti za ceo kontinent“.
Zastave Hrvatske i EU - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
SRBIJA
Hrvatski diplomata proteran iz Srbije zbog špijunaže, Zagreb „iznenađen“
Zagreb  - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
REGION
Hrvatska proterala srpskog diplomatu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala