- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Zamislite MiG i Su-35 na nebu“: U Ukrajini se žale da su njihovi lovci gori od ruskih

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaVišenamenski lovac Su-35 u pratnji aviona predsednika Rusije na putu za Siriju
Višenamenski lovac Su-35 u pratnji aviona predsednika Rusije na putu za Siriju - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Pratite nas
Bivši visoki ukrajinski zvaničnik požalio se da su borbeni avioni MiG-29 koje koristi Ukrajina mnogo gori od ruskih lovaca Su-35, piše list „Vašington post“.
„Zamislite MiG i Su-35 na nebu. Mi ih ne vidimo, a oni nas vide. Mi ne možemo da ih stignemo, a oni nas mogu“, priznao je bivši ukrajinski zvaničnik, istakavši da upravo zbog toga Kijev toliko želi da dobije zapadne lovce F-16.
Novinari lista navode da MiG-29 može da otkrije metu u radijusu od oko 64 kilometra i da je uništi u krugu od oko 32 kilometra, dok ruski lovac Su-35 otkriva metu na udaljenosti od skoro 145 kilometara i može da uništi objekat na udaljenosti od preko 120 kilometara.
Istovremeno, „Vašington post“ navodi da isporuka lovaca F-16 neće doneti Ukrajini željenu nadmoć u vazduhu jer su ruski sistemi PVO veoma efikasni.
„Kada bi mogli da obuče veliki broj pilota za F-16 za tri meseca, likvidirali bi ih prvi dan jer su ruski sistemi PVO u Ukrajini veoma pouzdani i efikasni“, izjavio je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane SAD za američki list.
Ističe se da će isporuka skupih lovaca i obuka pilota za upravljanje njima trajati najmanje godinu dana i da neće uticati na tok događaja.
„Američki zvaničnici su naglasili da će čak i mali broj aviona od 60 miliona dolara 'pojesti' novac koji bi mogao da se iskoristi za kupovinu vozila, sistema PVO ili municije. Pored toga, oni su kazali da ti lovci neće obezbediti nadmoć u vazduhu koju Ukrajinci žele. Obuka pilota i isporuka lovaca trajanje godinu ili više – previše da bi se nešto promenilo u borbama koje su u toku“, zaključuje list.
Rusija je ranije uputila notu zemljama NATO zbog isporuka oružja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da će svaki teret koji sadrži naoružanje za Ukrajinu biti legitimna meta za rusku vojsku. Moskva je poručila da se zemlje NATO „igraju sa vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini, te da to ne doprinosi rusko-ukrajinskim pregovorima i da će imati negativan efekat.
Američki lovac F-16 Falkon - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Stoltenberg: F-16 nisu čudotvorni lek - neće promeniti ništa u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala